Serdar Özgüç
Serdar Özgüç
Serdar Özgüç

İnatçı öksürük için hatmi çiçeği ve keçi boynuzu

Kuru öksürükte müsilaj içeren tıbbi bitkiler ön plana çıkıyor. Müsilaj, normalde karbonhidrat içeren maddeler ve birçok bitkide bulunuyor. Bu madde su ile temas ettiği anda şişiyor ve sümüksü bir yapıya dönüşüyor. Böyle lapa gibi sanki ağdalı bir hale geliyor. Bu özellikleriyle de tahriş olmuş ve iltihaplanmış olan bölgelerde koruyucu bir tabaka sağlayarak, oradaki enfeksiyonun sökülüp atılmasında çok büyük destek olurlar. Bu tıbbi bitkiler mukozadaki korucu tabakayı sağlamanın yanı sıra tahriş olan bölgedeki yangıyı gideren özelliğe de sahip.

Haberin Devamı

TAHRİŞİ ONARIR

Kuru öksürüğü kesmeye yardımcı olan şifalı bitkiler, "antienflamatuar" dediğimiz yangı giderici yani zedelenmeyi giderici özellikleriyle de gırtlak mukozasının yenilenmesini sağlarlar. Oradaki dokunun tamirine yardımcı olurlar. Çünkü bu rahatsızlıkta en çok gırtlak mukozası zarar görür. Aynı zamanda yeterli miktarda sıvının gün boyu alınması da iyileşme sürecini arttır. Yetişkinler kuru öksürükte sigara içmemeli. Çünkü sigara dumanı ve sigara partikülleri gırtlak yapısında bulunan hareketli hücrelerin aktivitesini bozarak, öksürüğün daha da kötüye doğru gitmesi sebebiyet verirler. Yani hücrelerin fonksiyonunu zedelerler. Dolayısıyla oradaki kirpiksi hücreler partikülleri dışarıya atamazlar. Bu durumda mevcut hastalık (öksürük) daha kötüye doğru gidebilir. Öksürme esnasında oluşan ses kısıklığı da ayrı sorundur. Bu durumda mümkün olduğunca kendinize konuşma yasağı getirmeye çalışın.

BİTKİLERDEKİ SÜMÜKSÜ YAPIDA KORUYUCU TABAKA VAR

Kuru öksürükte enfekte olmuş, iltihap kapmış ağrılı mukozadaki hassas sinir uçları çok önemlidir. İşte bu müsilaj dediğimiz yani "sümüksü" özelliğe sahip tıbbi bitkiler bu sinir uçlarını örterek, orada koruyucu bir tabaka sağlarlar. Öksürüğün tedavi edilmesinde oldukça etkili rol oynamaları bu koruyucu tabaka sayesinde olur. Müsilaj içeren tıbbi bitkiler, akut solunum yolu hastalıklarında ve farenjit gibi ses tellerinin iltihaplanmasıyla oluşan öksürüklerde de rahatlıkla kullanılır. Biz hekimler bu tıbbi bitkilere "müsilaj drogları" da deriz. Bu drogların tıbbi çay formunda içilmesi gerekir.

ÇAY, ÇORBA VE ÇİKOLATA!

Bunların yanında bol sulu sebze çorbası da tüketilmeli. Günde 2-3 litre su alımı çok önem taşıyor. Bu rahatsızlıkta en çok kullanılan müsilaj içeren bitkiler; Hatmi çiçeği, sığırkuyruğu, ebegümeci, sinirli ot, ıhlamur ve gülhatmidir. Bunların dışında bir başka tıbbi bitki de keçiboynuzudur. Daha çok pekmezi kullanılır. Tozunun su ile beraber alınması da etkili olur. Ve yine keçiboynuzunun yenmesi de kuru öksürük için oldukça fayda sağlar. Bitter çikolata tüketimi de başka bir çözüm yolu. İçeriğinde "teobromin" adı verilen bir madde öksürüğe çok iyi gelir. Ancak en az yüzde 70'lik bitter çikolata tüketilmeli. Hatta oranı bundan da yüksek olursa daha avantajlıdır. Bunun yerine kakaonun kaşıkla yenmesi de kuru öksürükte etkilidir.

KURU ÖKSÜRÜK İÇİN ŞİFALI ÇAY TARİFİ

Saatlerce uyutmayan, boğazınızı tahriş eden kuru öksürükten kurtarmaya yardımcı bir çay tarifi için malzemeler:

Sığır kuyruğu çiçeği (25 gram)

Ihlamur çiçeği (25 gram)

Hatminin yaprağı (25 gram)

Ebegümecinin çiçeği (25 gram)

Çayın yapımı çok kolay. Hepsinden eşit miktarda alın. (1 tatlı kaşığı olabilir). Bir cezveye koyun, üzerine yaklaşık 250 ml oda sıcaklığında su ekleyin. Bir buçuk saat kadar bekletin ve sonra ateşi açın. Sadece bir taşımlık kaynatıp ocaktan indirin Yaklaşık 8-10 dakika bekledikten sonra, kulplu cam veya porselen bardağa süzüp, ılık olarak yudum yudum için. Bu tıbbi çayı kuru öksürüğü olanlar günde 3 kere içilebilir. Bitkisel çayı biraz daha etkili hale getirmek için süzme işlemi bittikten sonra içine 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi ilave edein. Ama tahta kaşık kullanın bunu yaparken. Mümkün olduğunca tahta kaşıkla karıştırmaya gayret edin.

BİTKİ ÇAYINI NEDEN KAYNATIYORUZ?

Bahsi geçen bitkiler çay yapımı sırasında bir taşım kaynatılır. Aslında bitkilerin çiçekleri ve yaprakları normal şartlarda kaynatılmaz! Demleme usulü içilir. Fakat inatçı kuru öksürüklerde bu şekilde uygulanmasının bir nedeni var. Bu kullandığımız bitkileri önce suda bekletip akabinde de hafif kaynattığımız taktirde içerisindeki o "müsilaj" dediğimiz sümüksü maddeler daha fazla suya geçer. Bu nedenle, kuru öksürüğün geçebilmesi için şifalı çayımızı bu şekilde hazırlamamız daha etkilidir.

Hastalıkta da, sağlıkta da doğaya saygımızı, sevgimizi yitirmeyelim