İleri yaşta gebelik hakkında bilinmeyenler

Kadınlar için ideal anne olma yaşları 20’li ile 30’lu yaşların arasıdır. 35 yaş ve üzerinde yaşanan gebelikler ileri yaş gebeliği olarak kabul edilmektedir. İleri yaş gebelikleri beraberinde bazı riskler getirmektedir. Bu risklerin büyük bir çoğunluğu ise annenin sağlığına yönelik risklerdir.

Haberin Devamı

Bu ileri yaş istatistiki verilerden yola çıkılarak belirlenmiştir. 35 yaş ve üzeri anne adaylarında komplikasyon riski giderek artmaktadır. Ancak bu yaştan sonra sağlıklı gebelik imkansız değildir. 35 yaşından sonra gebeliğin getirdiği riskler giderek artmaktadır. 30 yaşını aşmamış kişilerde herhangi bir ayda gebe kalma şansı yaklaşık olarak %20’dir. 40 yaşın üzerindeki kişilerde ise bu oran yaklaşık %5 civarına gerilemektedir. 

İleri yaşta gebelik hakkında bilinmeyenler

HAMİLELİK DÖNEMİNDE ÇIKABİLECEK HASTALIKLAR

İleri yaşta gebelik durumlarında hamilelik sürecinde bazı rahatsızlıklar meydana gelmektedir. En çok rastlanılan rahatsızlıkların başında ise diyabet yer almaktadır. Yaşın ilerlemesi ile beraber diyabetin görülme riski de artmaktadır. Tip 2 diyabet gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) riskini önemli ölçüde arttırmaktadır. Sonuç olarak plasenta bozuklukları, düşük, erken doğum ya da ölü doğum gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır. Daha önce diyabet hastalığı olmayan kişilerde ise gebelikten sonra diyabet hastalığı görülebilmektedir. Ayrıca yine yaşla beraber artan yüksek tansiyon da ileri yaş gebeliğinde dikkat edilmesi gereken riskler arasındadır. Yüksek tansiyon hem annenin hem de bebeğin yaşamını ciddi bir biçimde tehlikeye atmaktadır.

Haberin Devamı

İLERİ YAŞTA HAMİLELİĞİN BEBEĞE GETİRDİĞİ RİSKLER

40 yaş ve üzeri yaşlarda düşük riski önemli ölçüde artmaktadır. Düşüğün arkasından gelen en büyük ikinci risk ise erken doğumdur. 40 yaş üzeri hamilelerde erken doğum oranı daha genç yaştaki anne adaylarına göre daha fazladır. Bu durumda bebeğe akciğer geliştirici steroidlerin uygulanması gerekmektedir. İleri yaşta gebelik ayrıca beraberinde düşük ağırlıklı doğumu da getirmektedir. 2500 gram ve altı doğumlar düşük ağırlıklı doğumlar olarak kabul edilmektedir. Bunların dışında büyüme geriliği, ölü doğum ve plasenta sorunları ileri yaşta görülen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Özellikle büyüme geriliği ileri yaştaki hamilelikte neredeyse 2-3 kat artış göstermektedir.

Yazarın Tüm Yazıları