İleri yaşlarda ağrılar kabusunuz olmasın!

Ağrılardan ameliyat olmadan da kurtulabilirsiniz.

Haberin Devamı

İleri yaşlarda ağrıların hayatımızın bir parçası haline gelmesi kaçınılmazdır. Doğal kabul edilen bu durum yaşam kalitesini de etkiler. Algoloji/Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, yaşlılık ağrıları ve tedavileri hakkında önemli bilgiler verdi.

Yaşımızın ilerlemesi ile birlikte özellikle vücudumuzun yükünü taşıyan sistemlerde aşınmalar, yıpranmalar söz konusudur. Bu durumda en fazla bel, kalça ve özellikle diz ağrıları yakamıza yapışır.

Şunun bilinmesinde yarar vardır; bugün tıbbın, bilimsel araştırmaların ve geleneksel yaklaşımların verileri ışığında artık ağrı çekmenize ve yaşam kalitenizi konforsuz bir modda sürdürmemize gerek yoktur. Yaşlıların ağrılarını kontrol altına alacak birçok yöntem bilgimiz dahilindedir.

Yaşlılık ağrıları, kronik ağrılar sınıfından olup genellikle artrit dediğimiz eklem ağrıları, sırt ağrıları ve diyabet hastalığının sinirleri zedelemesi sonucu ortaya çıkan nöropatik ağrılar şeklinde görülmektedir. Eğer yaşlı iseniz ve bu bahsedilen ağrı sorunlarını yaşıyorsanız bir ağrı uzmanından destek almanız gereklidir.

Yaşlılarda ağrı tedavisinde ilaçlar

Yaşlı insanlar ağrıları ile baş etmeleri için sürekli olarak ağrı kesici ve kas gevşeticiler verilmektedir, ancak bu yöntemin bazı sakıncaları vardır. Gerek ağrı kesicilerin mideye dokunması, gerekse yaşa bağlı bazı organlarımızdaki (karaciğer, böbrek) fonksiyonların azalması bu ilaçları kullanırken çok dikkatli olmamızı gerekli kılmaktadır. İleri yaşlarda adalelerin zayıflaması sinirlere gereken desteği verememeleri de dikkate alınması gereken durumlardır. Eğer kullanılması zorunlu ise bu ilaçların dozları düşürülmüş olarak verilmelidir.

Ağrılar için cerrahi tedavi!

Bazen da ağrılar yüzünden hastalara çok sık olarak ameliyatlar önerilmektedir. Her beli ağrıyan, her dizi kireçlenen yaşlılara, cerrahi olmayan birçok yöntem varken hemen ameliyat önermek doğru bir yaklaşım değildir. İlerleyen yaş bile operasyonlar için başlı başına risk teşkil etmektedir. Hele de kalp, böbrek, karaciğer, tansiyon, şeker hastalığı gibi yandaş sorunlar varsa risk oldukça artmaktadır.

Yaşlıların ağrı tedavilerinde yeni yöntemler

Ağrıları azaltacak, yaşam konforunuzu sağlayacak, ilaçsız, ameliyatsız birçok yöntem bulunmaktadır. Sürekli ağrı kesici kullanmanın ve hemen ameliyata karar vermenin doğru olmadığı bilinmeli, ancak diğer yöntemler fayda vermez ve yaşamı tehdit eden sorunlar varsa ancak o zaman ileri yaşlarda ciddi önlemler alınarak ameliyata karar verilmelidir.

Bugün yaşlıların ağrı tedavisinde; minimal invaziv dediğimiz hastanın fonksiyonlarını etkilemeyecek girişimsel yöntemler, laser tedavileri, radyofrekans tedavileri ve hastanın kendi kanından hazırlanan yeni tedavi modaliteleri öncelikle tercih edilecek yöntemler olarak uygulamalarımız listesinde yer almaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları