GeriSağlık İkinci göbek deliği neden oluşur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İkinci göbek deliği neden oluşur?

İkinci göbek deliği neden oluşur?

Obezite ameliyatı sonrası oluşan ikinci göbek deliği yok edilebilir mi?

Obezite cerrahisi sonrası gelişen ve ikinci göbek deliği olarak tanımlanan durum aslında ameliyata bağlı skar (nedbe, iyileşme) dokusudur.

Aslında sadece obezite cerrahisi sonrası değil tüm cerrahi girişimler sonrası gelişebilecek yara yeri enfeksiyonları, kaçağa bağlı deri açıklıkları ve kötü iyileşmeler sonrası bu tip yara izler kalabilir.

İKİNCİ GÖBEK DELİĞİ HERKESTE OLUŞUR MU?

Obezite cerrahisinin ardından yara iyileşmesinde yaşanan bu sorunlar, cilt altı dokusunda yoğun fibrozise yol açarak cildin karın duvarına doğru çökmesine yol açabilir. Bunun sonucunda da göbek deliğine benzeyen ve estetik açıdan kötü bir görünüme neden olan yara izleri gelişebilir. Bu her cerrahi tedavi sonrası yaşanan bir durum değildir. Kişiye göre değişiklik gösterir. Kişinin cildinin kalitesi, genel sağlık durumu, sigara ve alkol kullanımı, beslenme ve yaşam şekline göre değişir. Ama yaş, kalıtımsal özellikler, hatta cinsiyet ve etnik köken bile cildin iyileşmesi üzerinde etkilidir. Eğer sigara kullanılıyorsa operasyondan en az bir hafta önce sigara kullanılmamalı. Cerrahın iyileşme süreci için verdiği önerilere uyulmalı. Bol su içilip, sağlıklı beslenilmeli. Tam iyileşme sağlanmadan fiziksel kuvvet gerektiren ağır aktivitelerden uzak durulmalıdır.”

İKİNCİ GÖBEK DELİĞİ YOK EDİLEBİLİR Mİ?

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege “Hastalar açısından can sıkıcı olan bu durum ameliyatın yapılma nedeninin veya bu duruma yol açan enfeksiyon ya da organ fistüllerinin iyileşmesinin ardından düzeltilebilir. Bu durumda yara yerinin tam olarak iyileşmesi çok önemlidir. Çünkü tam iyileşme olmadan yapılacak estetik cerrahi düzeltme operasyonları durumu daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle hastanın durumunda tam düzelme sağlandığından emin olunduktan sonra basit estetik cerrahi girişimler ile yara izleri düzeltilebilir.”

False