GeriSağlık İki dirhem bir çekirdek keçiboynuzu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İki dirhem bir çekirdek keçiboynuzu

İki dirhem bir çekirdek keçiboynuzu

Harnup yani keçiboynuzunun yüzyıllar boyunca şeker yerine tüketilen bir meyve olduğunu ancak şeker pancarı ve kamıştan üretilen şekerler nedeniyle kullanımının azaldığını söyleyen Diyetisyen Selma Önelge Gür, keçiboynuzunun cinsel gücü artırmasından öksürüğü kesmesine kadar var olan faydalarını anlattı.

KEÇİBOYNUZUNUN BESİN DEĞERİ

100 gram keçiboynuzu yaklaşık 8,5 g fruktoz, 9,5 g glikoz, 21,5 g sakaroz, A, B ve E vitaminleri ile potasyum, çinko, kalsiyum ve fosfor içeriyor. Yağ oranı çok düşük olup kolesterol içermiyor. Ayrıca Alpha-aminopimelic acid, Beta-D- glucolgallin, Catechin-tannin, Tocopherol gibi etken maddelerle, gallik asit içeriyor.

İki dirhem bir çekirdek keçiboynuzu

KULLANIM ALANLARI NELER?

Keçiboynuzu meyveleri öksürük ilaçlarında kullanılır. Çiğneme tütününe tat vermek için katılır. Keçiboynuzu meyvesinden pekmez de yapılır. Tohumlarından elde edilen balsam, tekstil endüstrisinde apreleme için kullanılır. Ayrıca çikolata imalatında tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Afrodizyak özelliğiyle cinsel gücü artırdığına da inanılmaktadır. Ayrıca gıda maddelerinde E410 ile gösterilen kıvam artırıcı katkı maddesi olarak kullanılır.

SAĞLIKLI BESLENMEDEKİ YERİ

• Keçiboynuzu yapısal olarak kakaonun benzeşi olarak kullanılabilir. Yağ bileşimi kakaoya göre çok düşüktür. Bu özelliği ile kakaoya karşı alerjisi olanlara iyi bir seçenektir. Astım alerjisi ve migren şikayeti olanların kakaoya ayrıca temel yapısı kakao olan çikolataya karşı duyarlılığı varsa, keçiboynuzunu rahatlıkla tercih edebilirler.

• Keçiboynuzun oksalik asit içermemesi ve lignin ve pektin miktarlarının dengeli olması nedeniyle ishalin durdurulmasında destekleyici olarak kullanılabilir özellik taşımaktadır. Bu durumlarda çiğ yenilmesinde fayda vardır.

• Keçiboynuzunda kolesterol bulunmaması ayrı bir avantaj olarak kabul edilebilir. Kafein ve theobromine içermediğinden hipertansiyon hastaları rahatlıkla kullanabilir.

• Şeker hastaları keçiboynuzu ürünlerini tüketirken dikkatli olmalılar.

İki dirhem bir çekirdek keçiboynuzu

NASIL TÜKETİLMELİ?

• Keçiboynuzu ve çekirdekleri öğütülerek sütle ve balla sütlü kahve veya instant kahve pişirir gibi pişirilerek veya pekmez yapılarak tüketilebilir.

• Keçiboynuzu satın alırken bütün halinde, kırılmamış, ezilmemiş ve parçalanmamış olanları seçilmelidir. Bunun yanı sıra keçiboynuzunun değirmende öğütülerek un haline getirilmiş ve hazır paketlenmiş şeklini bulmak mümkündür.

• Keçiboynuzunun pekmezi de satılmaktadır. Çocuklar, sporcular, anemik hastalar, yaşlılar enerji gereksinimleri için tüketebilirler.

• Keklere, çaylara ya da şeker gerektiren her yiyeceğe, şeker yerine keçiboynuzu tozu eklenebilir.

FAYDALI DİYE TÜKETİMİNDE AŞIRIYA KAÇMAYIN

En çok dikkat edilmesi gereken husus ise “faydalı” denilen gıdaların aşırı tüketimi ile ilgilidir. Hiçbir gıdanın tek başına hastalıkları önlediği ya da tedavi ettiğini söyleyemeyiz.

İki dirhem bir çekirdek keçiboynuzu

KEÇİBOYNUZU HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİ

Keçiboynuzu çekirdeklerin her biri boyutları ne olursa olsun 0,2 gram geliyor. Günümüzde 0,2 gramın karşılığı 1 "karat" olarak kullanılıyor. Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmıştır. 16 tanesi bir dirhem ediyor. Dirhem, değişmekle birlikte 3 gr. ağırlığı temsil ediyor. Kıymetli taş veya metallerin fiyatlandırılmasında kullanılan “karat” sözcüğü keçiboynuzunun (harnup) Latince adı olan “Ceratonia”dan türetilmiştir. Beş tane keçiboynuzu çekirdeği 1 gram ağırlığındadır.

False