İdrar kaçırma sorununa lazer tedavisi

Bu işlemle vajinanın sıkılaşması ve gençleşmesi de sağlanıyor.

Haberin Devamı

İdrar kaçırma tedavisi için kullanılan pek çok yöntem mevcut. Bu yöntemlerden bazıları ameliyatlar, ilaç tedavileri, pelvik egzersizler vb. Son yıllarda ise vajina içi lazer uygulamaları da tedavilerdeki yerini aldı.

Kadınlarda idrar kaçırma neden olur?

Kadınlardaki idrar kaçırma sorunu sıklıkla mesane boynunu destekleyen bağ dokusunun zayıflamasından kaynaklanır. En önemli faktör olarak genetik yapıya bağlı bağ dokunun iyi olmaması olarak düşünülebilir. Ayrıca yapılan doğumlar, ilerleyen yaş, aşırı kilo, menopoz, sigara bağımlılığı ve bazı hormonal yetersizlikler de bağ dokusu zayıflığını hızlandıran sebepler arasındadır.

Hangi durumlarda lazer uygulanır?

Kadınlarda ‘Stres Üriner İnkontinens’ (SUİ) adını verdiğimiz öksürük, gülme, hapşırma gibi durumlarda karın içi basıncının artışına bağlı olarak gelişen idrar kaçırma sorununda lazer uygulaması yapılabilir. Ayrıca yapılan bazı çalışmalarda mikst tipteki idrar kaçırmalarında da lazerin faydalı olduğu gözlenmiştir.

Haberin Devamı

Lazer uygulaması nasıl yapılır?

Lazer uygulaması, hasta jinekolojik muayene masasında yatar pozisyondayken yapılır. İşlem son derece ağrısız, acısız olduğu için hiçbir şekilde anestezi gerektirmez. Cerrahi olarak yapılan bir kesi de yoktur. Vajina içerisine yerleştirilen (vajinal ultrason probuna benzeyen) CO2 lazer probu ile mesane boynu ve idrar kanalı boyunca verilen enerji sayesinde bu bölgedeki kolajen ve elastik bağ dokusu uyarılır. Bağ dokusu uyarılması ile sıkılaşma sağlanır ve ayrıca bu bölgedeki bağışıklık sistemi de aktive olur. İşlem ortalama olarak 20-30 dakika kadar sürer. Diğer taraftan aynı seansta vajinanın sıkılaşması ve gençleşmesi de sağlanır.

Lazer uygulamasının çözüm olmadığı durumlar neler?

Çok ileri düzey idrar kaçırma sorunu yaşayanlarda, farklı nedenlere bağlı idrar kaçırma sorunu ve mesane, rahim sarkması gibi anatomik sorunları olanlarda, cerrahi veya diğer yöntemleri tercih etmekte fayda vardır.

Tek bir uygulama yeterli mi?

Bazen birden çok uygulama gerekebilir. Ancak hastalar için son derece rahat bir işlem olduğu için bu durum çoğu zaman sorun oluşturmaz.

Vajina içi lazer tedavisinin avantajları

İşlem kısa sürer.
Cerrahi bir kesi veya dikiş işleminin gerektirmez.
Hastalar için son derece kolay tolere edilebilir.
Anestezi gerektirmez.
Aynı seansta boylu boyunca vajinal sıkılık da sağlanabilir.
Aynı gün içinde hasta kendi günlük hayatına devam edebilir.

Haberin Devamı

Vajina içine uygulanan lazerin diğer yararları

Cinsel ilişki sırasında vajinal genişleme sorunu yaşayanlar için de vajinal CO2 lazer uygulamaları bir tercih sebebi haline gelmiştir. Vajina içine uygulanan lazer sayesinde vajinanın sıkılaşması, gençleşmesi, yenilenmesi sağlanır. Bu işlem ‘vajinal rejuvenasyon’ olarak da bilinir. Diğer taraftan sık vajinal enfeksiyon geçirenlerde, cinsel ilişki esnasında ağrı sorunu yaşayanlarda ve özellikle menopoza bağlı vajinal kuruluk sorunu olanlarda da vajinal lazer uygulaması ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınabilir.

Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ 

Yazarın Tüm Yazıları