GeriSağlık İdrar kaçırma nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İdrar kaçırma nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri

İdrar kaçırma nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, idrar kaçırmanın nedenlerini ve tedavi çeşitlerini anlattı.

İdrar kaçırma (mesane kontrolünün kaybı) sık görülen bir sorundur. Ciddiyet, bazen öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırmaktan, zaman içinde tuvalete çıkamayacak kadar ani ve güçlü bir idrar yapma dürtüsüne kadar değişir.

İdrar kaçırma, günlük aktivitelerinizi etkiliyorsa, doktorunuzu görmek için tereddüt etmeyin. Çoğu insan için basit yaşam tarzı değişiklikleri veya tıbbi tedaviyle rahatsızlığı azaltabilir veya idrar tutamama durumları durdurulabilir.

BELİRTİLER

Birçok insan ara sıra küçük idrar kaçağı yaşar. Diğerleri daha az miktarda küçük ila orta derecede idrar kaybedebilir. İdrar mesaneye öksürmek, hapşırmak, gülmek, egzersiz yapmak veya ağır bir şey kaldırmak suretiyle baskı yaptığınızda sızıntı yapar. Ani ve yoğun idrara çıkma ihtiyacının ardından istemsiz idrar kaybı yaşanabilir. Gece de dahil olmak üzere sık sık idrara çıkma gerekebilir. Sıkışma inkontinansı, enfeksiyon gibi küçük bir durumdan veya nörolojik bir bozukluk ya da diyabet gibi daha şiddetli bir durumdan kaynaklanabilir. Fiziksel ya da zihinsel bir rahatsızlık zaman içinde tuvalete gitmenizi önler. Örneğin, şiddetli artritiniz varsa, pantolonunuzu yeterince hızlı bir şekilde açmak mümkün olmayabilir.


İdrar kaçırma sıksa veya yaşam kalitenizi etkiliyorsa, tıbbi tavsiye almak önemlidir, çünkü idrar kaçırma altta yatan daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir. Faaliyetlerinizi kısıtlamanıza ve sosyal etkileşimlerinizi kısıtlamanıza neden olabilir. Yaşlılarda tuvalete koşarken düşme riskini artırabilir.

NEDENLERİ

Üriner inkontinans bir hastalık değildir, bir semptomdur. Günlük alışkanlıklardan, tıbbi durumlardan veya fiziksel problemlerden kaynaklanabilir. Doktorunuz tarafından yapılacak kapsamlı bir değerlendirme inkontinansın arkasında ne olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Bazı içecekler, yiyecekler ve ilaçlar, diüretikler gibi hareket edebilir, mesanenizi uyararak idrar hacminizi artırabilir. Örneğin; alkol, kafein, gazlı içecekler ve maden suyu, yapay tatlandırıcılar, çikolata, baharat, şeker veya asit içeriği yüksek turunçgiller, kalp ve tansiyon ilaçları, yatıştırıcıları ve kas gevşeticileri, C vitamini dozları. İdrar yolu enfeksiyonu ve kabızlık gibi rahatsızlıklar da idrar kaçırmaya neden olabilir. İdrar kaçırma, altta yatan fiziksel sorunlardan veya değişikliklerden kaynaklanan kalıcı bir durum olabilir.

KADINLARDA İDRAR KAÇIRMA

Gebelikte hormonal değişiklikler ve fetüsün artan ağırlığı stres inkontinansına neden olabilir. Vajinal doğum, mesane kontrolü için gerekli olan kasları zayıflatabilir ve ayrıca mesane sinirlerine ve destekleyici dokulara zarar vererek (kayda değer) pelvik taban düşüklüğüne neden olabilir. Prolapsusla birlikte mesane, uterus, rektum veya ince barsaklar normal konumdan aşağıya itilebilir ve vajinaya taşabilir. Bu çıkıntılar inkontinansla ilişkilendirilebilir. Yaşla birlikten mesane kasının yaşlanması, mesanenin idrar saklama kapasitesini azaltabilir. Ayrıca istemsiz mesane kasılmaları yaşlandıkça daha sık hale gelir. Menopozdan sonra kadınlar daha az östrojen üretir. Östrojen mesanenin ve üretranın astarının sağlıklı kalmasına yardımcı olan bir hormondur. Bu dokuların bozulması, inkontinansı artırabilir. Kadınlarda mesane ve rahim, aynı kas ve bağların birçoğu tarafından desteklenir. Bir kadının uterusun çıkarılması da dahil olmak üzere üreme sistemini içeren herhangi bir ameliyat destekleyici pelvik taban kaslarına zarar verebilir ve bu da inkontinansa neden olabilir.

ERKEKLERDE İDRAR KAÇIRMA

Özellikle yaşlı erkeklerde inkontinans, genellikle iyi huylu prostat hiperplazisi olarak bilinen bir durum olan prostat bezinin genişlemesinden kaynaklanır. Erkeklerde, stres inkontinansı veya idrar tutamama dürtüsü, tedavi edilmemiş prostat kanseri ile ilişkili olabilir. Ancak daha sık olarak, idrar kaçırma prostat kanseri için tedavilerin bir yan etkisidir. İdrar yolunuz boyunca herhangi bir yerdeki bir tümör normal idrar akışını engelleyerek taşma ve idrar kaçırma durumlarına neden olabilir. İdrar taşları - mesanede oluşan sert, taş benzeri kitleler bazen idrar kaçağına neden olur. Multipl skleroz, Parkinson hastalığı, inme, beyin tümörü veya omurilik yaralanması mesane kontrolünde yer alan sinir sinyallerine müdahale ederek idrar tutamamaya neden olabilir.

KOMPLİKASYONLARI

Kronik idrar kaçırma komplikasyonları şunları içerir: 

Sürekli ıslaklık nedeniyle ciltte döküntüler, cilt enfeksiyonları ve yaralar oluşabilir. İnkontinans, idrar yolu enfeksiyonları riskinizi artırır. Üriner inkontinans sosyal, iş ve kişisel ilişkilerinizi etkileyebilir.

ÖNLEME

İdrar kaçırma her zaman önlenebilir değildir. Ancak riskinizi azaltmanıza yardımcı olmak için ideal kilonuzu koruyun. Pelvik taban egzersizleri uygulayın. Kafein, alkol ve asitli yiyecekler gibi mesane tahriş edici maddelerden kaçının. İdrar kaçırma nedeni olan kabızlığı önleyebilen lifli besinler tüketin. Sigara içmeyin.

TEŞHİS

İdrarınızın bir örneği enfeksiyon belirtileri, kan izleri veya diğer anormallikler açısından kontrol edilir. Kateter veya ultrason testi ile mesane kontrolü yapılabilir. Mesanenizdeki fazla miktarda artık idrar, idrar yolunda tıkanma veya mesane sinirleriniz veya kaslarınızla ilgili bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulursa, ürodinamik testler ve pelvik ultrason gibi daha fazla ilgili testler önerilebilir.

TEDAVİ

Üriner inkontinans tedavisi inkontinans tipine, ciddiyetine ve altta yatan nedene bağlıdır. Altta yatan bir durum belirtilerinize neden oluyorsa, doktorunuz önce bu durumu tedavi edecektir. İlk önce en az invaziv tedaviler önerilebilir ve bu teknikler başarısız olursa diğer seçeneklere geçilebilir. Pelvik taban egzersizleri, ilaç tedavileri ya da cerrahi tekniklerle tedavi uygulanabilir. Genel anestezi altında kapalı teknikle gerçekleştirilen cerrahi uygulamalarla idrar kaçırma sorunu başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

False