Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Huzursuz Bacak Sendromu mu?

Geceleri uyuyamıyor, bacaklarınızı hareket ettirmek mi istiyorsunuz?

Haberin Devamı

Geceleri bacaklarınızı devamlı hareket ettirmek mi istiyorsunuz? Geceleri ayaklarınızda dolgunluk hissi mi oluyor? 15 dakikada bir bacaklarınızı kendinize çekmek mi istiyorsunuz? Bacaklarınızı soğuk suyla yıkamak mı istiyorsunuz?

Evet, Huzursuz Bacak Sendromu olabilir. Ancak; bacaklarınızda venöz yetmezlik yani halk arasındaki deyimle ‘İç varis’ de olabilir.

Uykuya dalma güçleşir

Huzursuz Bacak Sendromunda hastanın bacaklarında karıncalanma, iğnelenme, uyuşma, kramp, yanma benzeri rahatsızlık verici hisler olur. Bu sendromun temel özelliği; bacaklardaki bu rahatsızlığın hareket etmekle geçmesi, istirahatle başlamasıdır. Özellikle akşamları başlayan problemler uykuya dalmayı güçleştirir. Ayrıca toplantılar, uzun yolculuklar gibi sürekli oturma gerektiren durumlarda sıkıntı yaratır. Hasta sürekli kalkmak, dolaşmak, bacaklarını germek ister.

Haberin Devamı

Hissedilen his tam olarak ifade edilemez

İstirahatte hissedilen bu garip hissi hastalar tam olarak ifade edemezler. Hastalar ancak ve ancak bacaklarını hareket ettirerek bu histen kurtulurlar. Hareket sonrasında kısa bir süre rahatlayan hasta, en fazla birkaç dakika sonra tekrar aynı hissi yaşar. Uyku bozukluğu yarattığı için gece boyunca kesintisiz bir uyku sağlanamaz. Bu da gün içinde uykuya meyil, dikkat ve konsantrasyon azlığına sebep olabilir.
Tanımlanan tüm bu belirtiler, dışarıdan damarların görünmediği venöz yetmezlikte, yani iç variste de olabilir.

Şikayetler 'iç varis' nedeniyle de olabilir

Huzursuz Bacak Sendromu’nun aksine venöz yetmezlik, teşhis ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ayakta durarak yapılan Bilateral Alt Ekstremite Venöz Doppler Ultrasonografi ile hastanın bu şikayetlerinin ‘iç varis’ nedeniyle olup olmadığı ayırt edilebilir ve tedavi edilebilir. Böylece yıllarca bu sıkıntıyı çekmek yerine, konusunda uzman bir Radyolog tarafından değerlendirilip problemi kısa yoldan çözmenin dayanılmaz hafifliğini yaşayabilirsiniz.

Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler