Hurma sirkesi gerçekten mucize mi?

Ortadoğu ülkelerinde popüler olan hurma sirkesi son dönemlerde ülkemizde de tanınmaya ve adından söz ettirmeye başladı. Peki, yazılı ve görsel medyada yer aldığı üzere hurma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, duygusal ve zihinsel yorgunluklara iyi geldiği, ağız içindeki ve vücutta oluşan açık yaraları iyileştirdiği, yağ yakımını hızlandırdığı, zayıflattığı hatta doğumu kolaylaştırdığı yönünde çıkan haberler ne kadar doğru?

Haberin Devamı

Hurmanın aşırıya kaçılmadığı sürece meyve olarak yenilmesi, hurma sirkesinin salatalara, karışık turşulara veya yemeklere eklenmesi elbette sağlık açısından sıkıntı yaratmayacaktır. Sonuçta doğal bir besinden bahsediliyor. Biz diyetisyenler de içerdiği lifler sayesinde kan şekerini dengelemesi, tatlı ihtiyacını gidermesi, lezzet vermesi gibi özelliklerinden dolayı ramazan ayı başta olmak üzere tıbbi beslenme tedavisi hazırlarken hurma tüketimini destekliyoruz.

ZAYIFLAMA KONUSUNDA NE KADAR ETKİLİ?

Tıbbi literatürler ve araştırmalar için başvurulması gereken ilk durak pubmed.gov gibi bilimsel veritabanları olmalıdır. Buna karşılık insanların çeşitli arama motorlarında çoğunlukla bilimsellikten uzak sayfalara yönelmesi sonucu internet gibi güzel bir kaynak maalesef bilgi çöplüğü haline geldi. Bu nedenle zamanında gündemi sıklıkla meşgul eden altın çilek meyvesi örneğindeki gibi alternatiflerine kıyasla çok da pahalı bir fiyata satılan hurma sirkesini “mucize” gibi yorumlamaya gerek olmadığını düşünüyorum. Şahsen sosyo–ekonomik durumu iyi olan bireylerin bu sirkeyi alıp tüketmesinde bir sıkıntı görmüyorum. Ancak yazılı, görsel ve sosyal medyada şişirildiği gibi yağ yakımına veya zayıflamaya karşı etkili olduğuna dair bilimsel bir çalışmanın olmadığını da belirtmekte yarar var. Çok yakın bir tarihte modasının geçeceğine ve sanıldığı gibi bir mucize yaratmadığına tanık olacağımızı düşündüğüm hurma sirkesi için şu aşamada olumlu bir yorum yapmak yanlış olur. Ancak basit bir yaklaşımla denebilir ki; yağ yakan bir besin yoktur. Zayıflama konusunda spor ve beslenme programının gözden geçirilmesi, yapılan yanlışların düzeltilmesi temel şarttır. Mucize diye lanse edilen besinlere veya besin desteklerine asla itibar edilmemelidir. Hele ki hekim ve/veya diyetisyene danışmadan bu tür ürünlerin kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.

Haberin Devamı

Hurma sirkesi gerçekten mucize mi

HURMA SİRKESİNİN FAYDALARI

Her ne kadar kilo vermeye yardımcı, kanserden koruyucu, kalbi güçlendirici, doğumu kolaylaştırıcı, kanamalara karşı etkili, regl (adet) düzenleyici, kabızlığı önleyici, toksin atıcı, kan yapıcı ve enerji veren bir ürün olduğu iddia edilse de bu bilgilerin doğruluk payı yoktur. Gerçekte potasyum içeriği sayesinde normal kalp atışını, kasların normal kasılıp gevşemesini, kan basıncının ayarlanmasını sağlamaya yardımcıdır. Aynı zamanda cilde parlaklık verir. Enerji değeri yok denecek kadar azdır ve zayıflama diyetleri uygularken de kullanılabilir.

Haberin Devamı

HURMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?

20 – 25 adet kuru hurma iyice yıkanır. Yarısını doldurmayacak şekilde bir kavanozun içerisine eklenir. Kavanozun ağzında 4 – 5 cm boşluk kalacak şekilde içme suyu eklenir. İnce bir bez ile ağzı örtülerek 5 – 6 hafta kadar serin ve ışık almayan bir ortamda saklanır. Üzerinde oluşan tortulardan arındırmak adına süzülerek tekrar kavanoza alınır ve kapağı sıkıca kapatılarak 1 gün daha bekletilir. Ardından hurma sirkesi hazır hale gelir.

Bazı uzmanların tariflerinde 5 adet Trabzon hurmasının kabuklarıyla birlikte kavanoza konulup üzerine 1 çay bardağı doğal sirke ve 1 çay kaşığı tuz eklenmesi, su ile doldurulması, ardından 20 gün kadar serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilmesi de önerilir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

Yazarın Tüm Yazıları