GeriSağlık HPV virüsü nedir, nasıl bulaşır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

HPV virüsü nedir, nasıl bulaşır?

HPV virüsü nedir, nasıl bulaşır?

Cinsel yolla bulaşan virütik hastalıklar içerisinde HPV (Human Papilloma Virüs) enfeksiyonları en sık görülen hastalıkları oluşturur.100’den fazla çeşidi olan HPV virüsünün yaklaşık 30 türü genital bölgeye yerleşmeyi sever ve genellikle cinsel yolla bulaşır.

Jinekolog Op. Dr. Hüseyin Şenyurt, genital bölgeye yerleşen HPV virüsü ile ilgili şu bilgileri verdi:

1- HPV virüsü hiçbir klinik belirti oluşturmadan bağışıklık sistemi tarafından yok edilebilir.

2- Bazı klinik veya laboratuvar bulguları ortaya çıkabilir.

• Bazı HPV virüsü tipleri siğil oluşumuna neden olabilir (Düşük riskli HPV’ler).
 
• Bazı HPV tipleri ise hücresel seviyede değişikliklere neden olur ve değişiklikler ilerleyerek zaman içinde kanser öncüsü lezyonlar ve kansere dönüşebilir (Yüksek riskli HPV’ler).

3- Bu lezyonların iyileşmesi genel kuraldır. Vücudun bağışıklık sisteminin bu lezyonları temizlemesi 4-20 ay kadar zaman alır. HPV virüsünün vücuttan temizlenemeyip kalması az rastlanan bir durumdur.

4- Yüksek riskli HPV’ler ile enfekte olup, vücudun bağışıklık sisteminin bu virüsü vücuttan temizleyemediği durumlarda, hücresel değişikliklerin ilerleyip kanser öncesi lezyonlara ve kansere dönüşmesi ihtimal dahilindedir. HPV virüsünün alınması ile kanserin oluşması arasında 10-20 sene geçebilir. Yüksek riskli HPV enfeksiyonlarının çoğu bu aşamaya gelmeden vücudun bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılır.

HPV virüsü nedir, nasıl bulaşır

RAHİM AĞZI KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN DİKKAT!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Müslümanlar ve Musevilerde yaygın olan sünnet, rahim ağzı kanserinin ülkemizde diğer ülkelere göre az görülmesinin sebepleri arasında, en önemli nedendir. Öyleyse;

1- Erkeklerimizin sünnetli olması önlemdir.

2- Korumalı cinsel ilişki, hele de değişik partnerle birlikte olunduğunda, kadın ya da erkek kondomu dediğimiz prezervatif kullanımı, ihmal ediliyorsa HPV virüsü dahil birçok virüs, mikrop bulaşması olabilir. Demek ki korumalı cinsel ilişki de çok önemli bir önlem.

3- Yıllık düzenli jinekolojik muayene ile sadece rahim ağzı kanserinden değil birçok sorundan kurtulmanın mümkün olduğu artık tartışılması gerekmeyen bir bilgi, bu muayene sırasında alınacak “smear” incelemesi çok önemli bir önlemdir.

4- Vajinal akıntıların, varsa rahim ağzı yaralarının tedavisi kanser olma riskini önleyeceği gibi cinsel yaşamda da pek çok sorunu giderecektir.

5- Her doğum arasında en az 2-3 yıl aralık vermek, gebelik takibinin ve özellikle de doğumun sağlıklı koşullarda hekim kontrolü altında yapılması ve doğum sayılarının 4’ü geçmemesi de rahim ağzı kanserlerinden korunmanın temel önlemlerindendir.

6- Aşılara gelince, elbette aşı olmak önemli bir korunmadır; ama unutmayınız ki aşı sadece HPV enfeksiyonlarını önler ve henüz sadece 4 HPV tipi için koruma sağlar. Aşı oldum diye rahim ağzı kanserinden korunuyorum demek en büyük yanlıştır. Biraz evvel saydığımız diğer korunma yöntemlerini ihmal ederek sadece aşı ile yetinmek yeterli olmayacaktır.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False