HPV erkeklerden çok kadınları etkiliyor

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem bireylerin hem de toplumun sağlığını tehdit ediyor. Genellikle korunmasız cinsel ilişki sırasında tensel temas nedeniyle ya da toplu kullanılan tuvaletlerden siğilleri taşıyan kişilerin temasını takiben bulaşan HPV virüsü, dünya genelinde en sık görülen zührevi hastalıklar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Human Papilloma Virüsü; yaygın kullanılan adı ile HPV 100’den fazla türü olan bir virüstür. Genellikle genital bölgede siğil oluşumu ile karakterize olan HPV hiçbir şikayete neden olmadan yıllarca pusuya yatabilir. Ortaya çıkmak için kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasını bekleme eğiliminde olsa da bazı kişilerde virüs hızlı bir şekilde belirti gösterebilir.

Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi hem erkekleri hem de kadınları etkileyen HPV’nin belirtileri de tedavisi de erkeklerde kadınlara oranla daha kolaydır. Kadınlarda ‘Smear testi’ ile teşhis edilebilen HPV, tedavi edilmediği zaman rahim ağzı kanserine neden olabilir.

HPV NASIL BULAŞIR?

HPV’nin tek bulaşma şeklinin ‘korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi’ olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım değildir. Bu virüs, toplu kullanılan tuvaletleri tercih edenlerde de, virüsün neden olduğu lezyonlara sahip kişilerle korunarak cinsel ilişkiye girenlerde de ortaya çıkabilir. Elbette “HPV kesin bulaşır” demek gerçekçi bir söylem olmaz, yine de özellikle birden fazla partnerle cinsel deneyim yaşayan kişilerin tedbirli olması gerekir.

Haberin Devamı

ERKEKLERDE HPV BELİRTİLERİ NELERDİR?

HPV virüsünün hem kadınlarda hem de erkeklerde en yaygın görülen ve genellikle ilk ortaya çıkan belirtisi genital siğillerdir. HPV’nin etkilediği erkeklerin cinsel organlarında, cinsel organlarının çevresinde, kasıklarında veya rektum çevrelerinde mor ve kırmızı renkli küçük benekler ortaya çıkar. Siğillerin oluşum yerleri cinsel ilişkinin niteliğine göre değişebilir ve HPV tedavisi ihmal edildiği takdirde siğiller tüm vücuda yayılabilir.

TEK BİR ADIMDA HEM TEŞHİS HEM TEDAVİ

Erkeklerde HPV teşhisi ve tedavisi eş zamanlı yapılır. HPV’nin neden olduğu lezyonlar cerrahi olarak alınır. Siğillerin neden oluştuğunun ve varsa HPV’nin türünün belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen patolojik incelemeyle beraber tedavi süreci de tamamlanmış olur. Yine de erkeklerin kadınlara kıyasla sahip olduğu teşhis ve tedavi süreci avantajını doğru yorumlamak gerekir. HPV tam anlamıyla tedavi edilebilen bir sağlık sorunu değildir. HPV bir kere vücuda yerleştiğinde tam anlamıyla yok edilemez, yalnızca baskılanabilir. HPV’yi kapan erkeklerin bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde virüs yeniden etkisini hissettirmeye başlayabilir.

Haberin Devamı

FDA ONAYLI HPV AŞISI

HPV, tensel temas ile de bulaşabildiğinden dolayı virüsten korunmak için HPV aşısı yaptırılması gerekiyor. Özellikle henüz cinsel olarak aktif olunmayan dönemde gerçekleştirilen HPV aşısı sayesinde erkekler hem kendilerini hem de cinsel partnerlerini koruyabiliyor. HPV’nin en sık rastlanan ve yüksek risk barındıran türlerinden koruyan HPV aşısının, 9 – 26 yaş aralığında 6 aylık periyotta 3 kez tekrarlanması öneriliyor. Oldukça güvenli olan ve önemli bir yan etkisi bulunmayan HPV aşısı önerilen zaman dilimlerinde yapılırsa aşının etkinliği yükseliyor. Cinsel olarak aktif döneme geçildikten sonra HPV aşısı yaptırıldığında aşı yalnızca sonraki ilişkilerden HPV bulaşma riskini ortadan kaldırıyor, geçmiş birlikteliklerden bulaşan HPV varsa aşının koruyucu etkisi de çok fazla olmuyor.

Yazarın Tüm Yazıları