HPV enfeksiyonunu önemsemeli miyim?

Human Papilloma Virüs’ü kısaca HPV, genital bölgede meydana gelen siğillere neden olan bir virüstür. Günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında HPV enfeksiyonu gelmektedir.

Haberin Devamı

Özellikle genç yaşta ya da çok fazla sayıda cinsel birliktelik yaşayan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Genital bölgede yer alan siğillerin hem bulaşıcılığı hem de enfeksiyon yapma riski oldukça yüksektir. HPV her ne kadar cinsel birliktelik ile bulaşan bir enfeksiyon olarak kabul edilse de vücudun farklı bölgelerinde yer alan uçuklara temas etme yoluyla da bulaşabilmektedir. HPV enfeksiyonu kadınlarda genital bölgenin dış kısmında, vajina içerisinde, rahim ağzında ve makat çevresinde görülürken erkeklerde ise yine dış genital bölgede ve makat çevresinde görülmektedir.

HPV enfeksiyonunu önemsemeli miyim

HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV kaynaklı meydana gelen genital siğiller genellikle herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkabilir ve yayılabilmektedir. Belirtiler meydana geldiğinde ise kadınlarda ve erkeklerde farklılıklar göstermektedir. Kadınlarda rahim içerisinde yerleşmiş olan siğiller cinsel ilişkide kanamaya sebebiyet vermektedir. Ayrıca gebelikte de çeşitli kanamalarla ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde ise kasık ya da makat bölgesine yerleşen siğiller genellikle kaşıntı ile kendini göstermektedir. Bu virüs nadir olarak anüs ya da idrar yollarına da yerleşebilmektedir. Bu gibi durumlarda ise tuvalete çıkmada zorluk görülmektedir. Bu gibi şikayetleri olan hastaların enfeksiyon riskini göz önünde bulundurmaları ve vakit kaybetmeden bir doktora başvurmaları tavsiye edilmektedir.

[fotogaleri=3994,364,2820]

Haberin Devamı

HPV NEDEN ÖNEMSENMELİ?

HPV’nin yaklaşık olarak 200’e yakın farklı türü bulunmaktadır ve bunların arasında yaklaşık 40 tanesi genital bölgede siğil oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bazı HPV türleri rahim ağzı ya da penis kanserine sebebiyet verebilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçilebilmesi için HPV’nin tedavi edilmesi gerekmektedir. Geneller olarak HPV tedavisinde başvurulan yöntem krem tedavisidir. Ancak siğillerin çok büyüdüğü durumlarda cerrahi müdahalelere başvurulabilmektedir. Erkeklerde sünnet olma HPV’nin bulaşma riskini önemli ölçüde düşürmektedir. Kadınlarda ise HPV’den korunmak için çeşitli aşılar bulunmaktadır. Bu aşılar genel olarak 9-25 yaş arasındaki kişilere uygun görülse de daha önce herhangi bir şekilde HPV enfeksiyonu geçirmemiş olan kişilere de 45 yaşına kadar yapılabilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları