Hormonal düzensizliklerin neden olduğu yumurtalık kistlerini önemseyin

Yaş farkı gözetmeyen, evli ya da bekar fark etmeyen en sık rastlanan kadın sorunlarının başında yer alan yumurtalık kistleri üreme sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Günün birinde hamile kalmaya karar verdiğinizde de karşınıza gebeliğin oluşmasını engelleyen sorun olarak çıkabilir.

Haberin Devamı

İşte bu nedenle gebelik düşünenlerin önceden muayene olup yumurtalıklarına, rahmine ve rahim ağzına baktırmaları gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr.Dr.Selen Sakar Ecemiş, gebelik sırasında tedaviyi engelleyecek bir hastalığın varlığının da araştırılması gerektiğini belirtti. Dr. Selen Sakar Ecemiş, yumurtalık kistleri ile ilgili bilinmeyenleri ve kafamızdaki soruların cevaplarını anlattı…

KİSTİN İÇERİĞİNE GÖRE SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ DEĞİŞİYOR…

Yumurtalık kistleri, yumurtalığın içinde görülen içi sıvı ile dolu kesedir. Kistin içeriğine göre sağlık açısından riski ve önemi de değişiyor. Gebelikte yumurtalıkta kist veya kitle olasılığı çok az da olsa ortaya çıkabiliyor. Gebelik takibi ve bebekte anomali taraması için ultrasonografi muayenesi için gidildiğinde yumurtalık kistleri tespit edilebiliyor. Özellikle gebeliğin 16-18. haftalarında tespit edilen 5-6 cm altındaki kompleks olmayan yumurtalıktaki kitlelerin yüzde 90’ı doğal kistlerdir. Bunlar insanın yaşamının belli dönemlerinde ortaya çıkabiliyor. Ve korkulup, endişeye kapılacak bir durum genellikle olmuyor. Bebek için ya da anne için herhangi bir risk oluşturacak kistler değillerdir. Ancak takibinin mutlaka yapılması gereklidir.

Haberin Devamı

HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİR

Yumurtalık kistlerinin ortaya çıkmasında yaş çok önemli bir etken değildir. Gençlerde ya da yumurtlama sorunu olan kızlarda çatlayamayan normal kistler her ay büyüyerek 5-10 cm ye ulaşır. 15-20 yaşlarında hatta daha erken yaşlarda yumurtalıkta embriyolojik dokudan kaynaklanan kistler ortaya çıkabiliyor. Ancak üreme çağında ve menopoz sonrasında görülen kistlerin mutlaka değerlendirilmesi, ultrasonla takibi hatta MR veya tomografi gibi görüntüleme yapılarak rutin kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir.

YUMURTALIK KİSTLERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yumurtalık kistleri genelde belirti vermez, verdiklerinde şunlar olabilir:
• Karın ağrısı ve hazımsızlık
• Cinsel ilişki sırasında ağrı
• Adet düzensizlikleri
• Karın alt boşluğunda şişkinlik
• Karın veya pelviste baskı hissi
• Barsak ve mesane düzeninde bozulma
• Vücutta değişik yerlerinde kıllanmada artış
Yumurtalık Kisti Tanısı Nasıl Konur?
• Fizik muayene
• Ultrasonografik inceleme
• İdrar yolları filmi

Haberin Devamı

YUMURTALIK KİSTLERİNİN SEBEPLERİ NEDİR?

Yumurtalık kistlerinin en büyük nedeni hormonal düzensizliklerdir. Normalde her adet döneminde yumurtalıklar içinde yumurta hücresini taşıyan folikül adı verilen kist oluşur. Sonra bu kist çatlar ve yumurta açığa çıkar. Yumurta sperm ile döllenirse gebelik oluşur, eğer yumurta döllenmezse 14 gün sonra adet şeklinde atılır. Ancak kadında hormonal düzensizlik varsa yumurta taşıyan kistler çatlamaz ve büyümeye devam ederek kistin oluşumuna zemin hazırlar.

YUMURTALIK KİSTLERİ ÇOCUK SAHİBİ OLAMAMA NEDENİ OLABİLİRLER Mİ?

Yumurtalık kistlerinin çok büyük bir bölümü iyi huyludur ve genellikle 20 yaşından sonra kadınlarda ortaya çıkar. Hormonal nedenlerden dolayı ortaya çıkan kistler ileri ki dönemlerde kısırlığa neden olabilirler. Bu nedenle mutlaka iyi takip edilip araştırılması gerekmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları