Terapi İstanbul
Terapi İstanbul
Terapi İstanbul

Histrionik kişilik / Abartılı şahsiyetler

Bazılarımız ne kadar parlar değil mi? Hep en öndedirler, onların duyguları çok yukarıdadır, farklı ve abartılılardır…Her zaman ilgi çekecek bir tarafları vardır.

Haberin Devamı

Yüksek sesli ve her daim çok renklidirler. Üzülünce kocaman kocaman ağlar, sevinince kocaman kocaman sevinirler. Kimi zaman süsleriyle, kimi zaman laflarıyla karşılarındakini etkilerler.

Günümüzde halen kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülüyor ve yaygınlığının yüzde 2-3’lerde olduğu biliniyor.

Dikkat çekmek ve grup içinde kendine yer bulmak, ilgiyi üzerine çekebilmek için fazlasıyla abartılı tavırlar sergilemek, daha çok gülmek, daha çok eğlenmek, daha çok giyinmek, daha çok flört etmek, duyguların ani değişmesi sık görülür.

‘Sahnedeymiş’ gibi davranışlarda bulunan bu bireyler, alkışlandıkları sürece oldukça keyifli ve gösterişli, ilgi çekemedikleri takdirdeyse depresif ve ani duygu değişimleri olan bireyler halini alırlar.

Çocuklukta başlayan dikkatleri üzerinde toplama meselesi, ergenlikte cinselliğin ve kadın-erkek olarak varoluşun da içine girmesiyle cinsel olarak ilgi çekme arzusunu ortaya çıkarır. Ergenlikte, akran grubu arasında arkadaşlarından daha fazla kadın, daha fazla erkek olmak, cinsel konularla daha ilgili olmak, bunları rahatça dile getirmek ve bu meseleler üzerinden ilgiyi üzerinde tutabilmek bu kişilik yapılanmasının pekişmesindeki diğer etkenlerdir.

Haberin Devamı

Cinsel komplimanları sıkça kullanmalarına rağmen, bu bireylerin ikili ilişkilerde çoğu kez başarılı olamadığı ve cinsel yaşantılarında dışa vurulanın aksine zorlandıkları söylenebilir.

HİSTRİYONİK BİR EŞİNİZ Mİ VAR?

Hiç, birinin duygularına yetişemediğiniz oldu mu?

Aynı filme gidip hüngür hüngür ağlayarak çıktığında kendi duygularınızı sorguladığınız...

Sanki sizin ayaklarınız fazla yere basıyordur da karşınızdaki olması gerekeni yaşıyormuş gibi hissettiğiniz...

“Duygusuz muyum” diye kendinizi sorguladığınız…

Veya çok da komik olmamasına rağmen kahkahalara bürünen partnerinizin neye o denli güldüğünü anlayamadığınız…

“Nasıl da frapan, ben asla böyle bir ortamda bu tarz giyinemem” dediğiniz…

Herkesin içinde rahatça kur yapabilmesine özendiğiniz veya asla tasvip etmediğiniz birileri oldu mu hiç?

Histriyonik bir eşe sahipseniz büyük ihtimalle şehvetine ve cinsel komplimanlarına karşı koyamamış ve kendinizi aşka kaptırmışsınızdır.
İlgi ve alakanız devam ettiği, toplum yaşamında birlikteliğiniz yer bulduğu ve alkışlandığı sürece her şey keyfinde gidecektir. Lakin kıskançlıklara, “Benimle hiç ilgilenmiyorsun ama…” krizlerine hazırlıklı olmalısınız. Dahası vamp kadın, zamanla yerini ‘yatağınızda ilgi bekleyen hatta isteksiz eş’e dönüşebilir.

Haberin Devamı

Eğer komplimanlarıyla baştan çıkaran kocanızsa, sizi elde ettikten ve rutin ilişki basamaklarına geçtikten sonra başkalarına da benzer komplimanları yaparak dikkatinizi çeken davranışlarda bulunabilir. Bireylerin dikkat çekme, diğerlerinin ilgisini arzulama halleri ilişki yaşayışlarının hep ana temasıdır.

Histriyonik ebeveynler genellikle çocuklarının da cinsiyetleri üzerinden ilgi çeken kıyafetler giymesini tercih edebilir. Çocuklukta birlikte evcilik oynadığınız, eğlendiğiniz, araba yarıştırdığınız ebeveyniniz ergenlik döneminde çatışmanın adresi olabilir. Çünkü eğlence bitmiş ve gerçek anlamıyla yarış başlamıştır hatta histriyonik ebeveynin abartılı tutumları toplum içinde sizi utandırabilir. Cinsel kimliği üzerinden davranışlarını belirginleştiren ebeveyniniz, sizin cinsel kimliğinizin oturmaya çabaladığı bu yaşlarda fazlasıyla baskın ve rekabetçi olabilir. Yaş ilerledikçe ya ebeveyninize benzemiş ya da en uzağa savrulmuş ve sakin bir kadın/erkek kimliğini seçmiş olabilirsiniz. Anladığınızda ve ilginizi eksik etmediğinizde, renkli anne/babanız sizin çok keyif almanıza sebep olacaktır, yetişkinlik yıllarınızda…

Haberin Devamı

İş yerinde bir histrionik kişilikle çalışma ortamını paylaşıyorsanız durum epey zorlayıcı olabilir. Sürekli yüksek bir ritmi olan, abartılı davranışlarıyla ortamda varlığını belirginleştiren, kimi zaman cinsellik kokan imalarda bulunabilen, ilgi görmediğinde küsüp içine kapanan, ani ruh değişimleri olabilen bir çalışma arkadaşı işleri ve ilişkileri zorlaştırabileceği gibi, doğru pozisyonda yer verildiğinde her şeyin iyiye gitmesine de sebep olabilir.

O SİZİN NEYİNİZ?

Eşinizse:

• Komplimanlara açık olun. Flört etmenin tadını çıkarın.
• Sık sık iltifatlarda bulunun.
• Kıskançlıktan kaçının, eşinizin kıskançlık duyacağı hareketlerden de kaçının. İlişkinizde açık, net ve güven verici olun. Partnerinizden de aynısını isteyin.
• Cinsellik konusunda hayal kırıklığı yaşadığınız durumlarda bir uzmandan destek alın.

Haberin Devamı

Çocuğunuzsa:

• İlginizi eksik etmeyin.
• Ona karşı kabullenici ebeveyn tutumları sergileyin. Sergilediği olumlu davranışları onaylayın, olumlu geri bildirimler verin.
• Cinsel kimliği oluşurken cinselliğe ilişkin abartılı ve detaylı arayışlarına kılavuzluk edin.
• Dikkat çekmeden de sevilebileceğini vurgulayın, uç davranışlardan kaçınmasını sağlayın. Takip edin.

Ebeveyninizse:

• Dikkat çekici davranışları konusunda sınır koymanız gerektiğinde sınırlarınızı belirleyin.
• Rekabet hissini yaratacak ortamlar oluşturmayın, çatışmadan kaçının.
• Cinsel kimliğiniz, yaşantınız, kendini ortaya koyuşunuz konusunda gerçekleşebilecek müdahalelere kapalı olun.
• Anne veya babanızın renkli ve avangard tarafından keyif alın.

Haberin Devamı

Arkadaşınızsa:

• İlgi çekmek için yapabileceği abartılı davranışlara hazırlıklı olun, gerekli gördüğünüz noktalarda sınırları belirleyin ve zaman zaman ona da hatırlatın.
• Başarılı olduğu konularda takdirinizi eksik etmeyin.
• İlgisizliğiniz karşısında yaşanabilecek ani ruh değişimleri ve küsme davranışlarını anlamaya çalışın. Süreci sakinlikle yönetin.
• Abartılı hayat tarzlarını doğru yönlendirmeleri konusunda destek olun. 

BAĞIMLI KİŞİLİK / BIRAKMA BENİ SENSİZ YAŞAYAMAM

BORDERLİNE / HAYATI UÇLARDA YAŞAYANLAR

DEPRESİF KİŞİLİK

NARSİSİZM / VARLIĞIM DÜNYAYA ARMAĞAN OLSUN

OBSESİF KİŞİLİK / TAKINTIYIM, KURALCIYIM, DOĞRUYUM

PASİF AGRESİF / SÖYLEMEM SÖYLENİRİM