Histidin ne iÅŸe yarar? Hangi besinlerde histidin var?

Histidin mucize yapıtaşı amino asitlerden ikincisidir. Metabolik olarak insan vücudunda yapılamadığı için gıdalarla dışarıdan alınması gereklidir. Histidin, çok zengin ve farklı reaksiyonların oluşumunu sağlayan önemli bir amino asittir.

Haberin Devamı

Histidin ne iÅŸe yarar Hangi besinlerde histidin var

HÄ°STÄ°DÄ°N NE Ä°ÅžE YARAR?

  • Uyku ve uyanıklığın oluÅŸturulmasında (beyinde),
  • Vücudun savunma sisteminin saldırı altında olduÄŸu bölgeye asker hücrelerin gelmesini saÄŸlamakta,
  • Demir, bakır, molibden, çinko ve manganez gibi elementlerin düzenlenmelerine yardımcı olmakta,
  • Kanın ph düzeyini ayarlamakta,
  • Doku ve yaraların tamirini yapmakta,
  • Vücudun maruz kaldığı ağır metalleri vücuttan uzaklaÅŸtırmaya kadar çok çeÅŸitli iÅŸlevleri bulunan histidin, özellikle kısa süreli hafıza iÅŸlevinin oluÅŸumunun temel taşıdır.
  • Histidin; organizmanın çok farklı organlarında iÅŸlevleri bulunmasıyla birlikte bu fonksiyonlarının tamamını anlayabilmek henüz mümkün olmamıştır.Â

HİSTİDİN EKSİKLİĞİ BİRÇOK SAĞLIK PROBLEMİNE NEDEN OLUR?

Mide asit salgısının oluşumunun uyarılmasından, barsak hareketinin düzenlenmesine, seksüel arzu ve isteğin sağlanmasından, kan hücrelerinin hemoglobin yapımına kadar ana reaksiyonların tam merkezinde olan histidin eksikliğinde; büyüme ve gelişme geriliği, hafıza yetersizliği, cinsel fonksiyon bozuklukları görülür.

HÄ°STÄ°DÄ°N HANGÄ° BESÄ°NLERDE BULUNUR?

Ayrıca alerjik hastalıklarda da önemli fonksiyonu olan histidin; kırmızı et, kümes hayvanları, özellikle mercimek ve soya gibi baklagiller, yumurta, kinoa, pirinç, yulaf gibi tahıllar ve yer fıstığında çokça bulunur.

Bunları takviye olarak alabilirsiniz fakat en iyi ve güvenli yol; doğru besin kaynaklarından protein ağırlıklı besin tüketimini sağlayarak bu eksikliği hiç oluşturmamaktır.

Vejetaryen bireyler de baklagil (mercimek/fasulye vb.) ve tahıl (kinoa, karabuğday vb.) tüketimini artırarak bu durumu çözmüş olur.

Histidin; ciddi anlamda yaşlanma karşıtı ve özellikle ciltte gençliğe dönüşümü hızlandırıp, uzun yaşamın kapısını aralayan önemli bir amino asittir. Gençliğinizin uzun yıllar kalıcı olması dileklerimle, aydınlık huzurlu günler diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları