GeriSağlık Her yemeğe yakışıyor! Mantar ve faydaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Her yemeğe yakışıyor! Mantar ve faydaları

Her yemeğe yakışıyor! Mantar ve faydaları

Bazen tek başına bazen de çorbalarımıza veya salatalarımıza koyarak yediğimiz mantarın sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Binlerce çeşidi bulunan mantarın hiç bilmediğiniz yararlarını uzmanlardan öğrenelim.

Uzm. Dyt. Duygu Çalışkan Oktay, mantarın sağlığımız üzerindeki inanılmaz etkilerini anlattı.

%90’nı su olan mantarın 1 su bardağı doğranmış miktarında 15 kalori olup, B vitaminleri, fosfor, bakır, potasyum ve selenyum gibi minerallerden ve liften zengin bir yapısı vardır.

POTASYUMDAN ZENGİN

İçeriğindeki potasyumla sıvı ve mineral dengesini sağlayarak, kan basıncını dengeler, yüksek tansiyonun düşürülmesinde ve inme/felç riskinin azaltılmasında yardımcı olur. 1 su bardağı mantar, bir küçük muzdan veya 1 bardak portakal suyundan daha fazla potasyum içerir. Yapısında bulunan B vitaminleri ise vücut için enerjinin sağlanmasında rol oynadığı kadar sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışması için de gereklidir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR

Antioksidan kapasitesi domates ve havuca yakın olan mantarın 70 gramı günlük alınması önerilen selenyum miktarının %11’ini karşılamaktadır. Selenyum vücudun serbest radikallere karşı korunmasında rol oynar. Yaşlanmayı geciktirici ve bağışıklık sistemini artırıcı etkisi de vardır. Hatta düzenli olarak mantar tüketen erkeklerde prostat kanseri riskinin %65 oranında azaldığı görülmüştür.

ZAYIFLAMAK İÇİN BİREBİR

Protein içeriği diğer sebzelere göre daha yüksek olan mantarın protein kalitesinin et ve tavuğa yakın olduğu da bilinmektedir. Özellikle zayıflamak isteyen ve sporla uğraşan kişiler beslenme planlarındaki protein kalitesini artırmak için salatalarda, omletlerde, makarnalarda, etli yemeklerde mantarı kullanabilirler.

KEMİK ERİMESİ RİSKİNİ AZALTIR

Kemiğin yapısını oluşturan kalsiyum ve fosfordan zengin olan mantarı diğer sebzelerden ayıran en önemli özelliği D vitamininin doğal bir kaynağı olmasıdır. Bu özelliği bitki sterolü ergosterolden kaynaklanmaktadır. Düzenli mantar tüketimi ile menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesi riskinin azaltılabileceği gibi çocuklarda kemik ve diş gelişiminde de yardımcı olmaktadır. En yüksek D vitaminine sahip olan mantar türleri portabella ve maitake iken en düşüğü ise beyaz mantarlardır.

DOĞAL ANTİBİYOTİK: İSTİRİDYE MANTARI

Her yemeğe yakışıyor Mantar ve faydaları

Sayısız faydası olan istiridye mantarının nelere iyi geldiğini ise Diyetisyen Fatma Gönen sıralıyor.

• Antioksidanlardan zengindir. Bu özelliği ile hücrelerin zarar görmesine neden olan serbest radikallerin etkisini azaltarak kanseri önleyici etki gösterir. İçerisinde bulunan "Lentinian" adı verilen maddenin tümörleri azalttığı belirtilir.

• İstiridye mantarı kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir, kolesterolü dengeleyici niteliktedir. Bu etkisini içerisinde yer alan ‘levostatin’ maddesiyle gösterir.

• İstiridye mantarı doğal antibiyotik özelliği gösterir. Bu sayede çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olan bakteri türlerinin gelişimini engellediği gibi bu bakterilerin yok olmasını da sağlar.

• Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antibakteriyel ve antioksidan özelliğiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

• İstiridye mantarının içerisinde yüksek oranda potasyum bulunur. Bu sayede tansiyonu dengeler.

• Kan dolaşımını düzenler ve damar tıkanıklıklarını önleyici etki gösterir.

• Zengin demir ve folat içeriği ile anemiyi (kansızlığı) önler.

• Lif oranı yüksek olan istiridye mantarı dışkıyı yumuşatır ve kabızlığa iyi gelir. Sindirim sisteminin hızlanmasını sağladığından, sindirim sistemi ile alakalı diğer sorunların da ortadan kalmasına yardımcı olur.

BİR TANESİ ASLA YETMEYECEK: LOR PEYNİRLİ MANTAR DOLMASI  

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False