GeriSağlık Her iki saatte bir güneş koruyucu sürün
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Her iki saatte bir güneş koruyucu sürün

Her iki saatte bir güneş koruyucu sürün

Güneşe bu saatler arasında dikkat!

Güneş vazgeçilmez ısı ve ışık kaynağımızdır. Mikroplarla savaşır, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, D vitamini sentezini sağlar, kan dolaşımını artırır. Bize yaşama sevinci ve mutluluk verir fakat güneş ışınları deri yaşlanmasının, kırışıklıkların, lekelerin ve deri kanseri oluşumunun da birinci nedenidir. Bu nedenle günlük düzenli olarak güneş koruyucu kullanımı cildimizin sağlığı için çok önemlidir. Dermatolog Alev Eken, güneş ışınlarının en tehlikeli olduğu saatleri ve korunma yöntemlerini anlattı.

Güneşin cilde etkileri, cildin foto tipine (cilt rengine, kalınlığına, saç ve göz rengine, güneş ışınlarına karşı direncine ve bronzlaşma yoğunluğuna bağlı), dışarıda geçirilen zamana, ozon tabakasına, bulutlara, coğrafi bölgelere, mevsimlere, deniz seviyesinden yüksekliğe bağlı olarak değişir. Güneş ışınları saat 10.00-14.00 arasında dik ve etkilidir. Işınların şiddeti yaz aylarında artar. Güneş ışınları bulutlar tarafından emilir. Ancak açık renk ve hassas bir cildiniz varsa, bulutlu havalarda bile güneşten korunmalısınız. Deniz seviyesinden yükseldikçe ışın miktarı daha da artar. Deniz ve havuz gibi ortamlarda güneş ışınları sudan yansır ayrıca UV ışınları suyun 50 cm derinliklerine kadar ulaşır. Işınlar kar ve buzdan da yansır. Kar sporlarıyla uğraşanlar mutlaka güneşten koruyucu kullanmalıdırlar.

Güneşe çıkmadan önce yapılması gerekenler

Güneşten koruyucu ürünler, düzenli, uygun, yeterli miktarda kullanımları halinde, güneşten korunmada altın standarttır. SPF, ürünün cildi güneşin zararları etkilerinden koruyabilme yeteneğidir.

- En az SPF 15 olan koruyucular kullanın.

- Günlük kullanın, sadece güneşe çıkarken kullanılmamalıdır.

- Ürünün emilebilmesi ve film örtü oluşturabilmesi için dışarı çıkmadan en az 15-20 dakika önce, kuru deriye uygulayın. Her 2 saatte bir tekrarlayın. Yazın güneşlenirken, deri tipinize bağlı olmaksızın ürünü baştan ayak parmaklarınıza kadar olan alana sürün.

- ½ tatlı kaşığı ürünü ayrı ayrı her iki kol, yüz ve boyun için kullanın.1 tatlı kaşığı ürünü ise her iki bacak, göğüs ve sırt için ayrı ayrı kullandığınızda etkili koruma sağlarsınız.

- Her iki saatte bir, ayrıca silinme/kurulanma, yüzme ve aşırı terlemeden sonra yineleyin.

Koruyucu ürün seçerken dikkatli olun

- Bileşimlerinde fiziksel koruyucular içeren ürünleri seçin. Bu ürünler daha uzun süreli ve emniyetli koruma sağlayacaktır.

- Makyaj yapıyorsanız sıra ile önce nemlendirici, daha sonra koruyucu ve üzerine fondöteninizi uygulayın. Her iki özelliği de bir arada taşıyan nemlendirici ve fondötenler her zaman daha pratiktir.

- Gölgeye güvenmeyin. Mutlaka koruyucu kullanın.

- Güneş koruyucu kullanmanın yaş sınırı yoktur. Bebek, yaşlı, genç fark etmez herkes güneşin zararlı ışınlarından etkilenir. Bebeklere 6-8 aylıktan itibaren koruyucu uygulanmalıdır. 16 yaşın altındaki çocukların derisi ince ve hassas olduğundan uzun süre dışarıda oynamaları veya gezmeleri ciltlerine zarar verebilir ve kanser riskini artırabilir.

Foto yaşlanma/güneşe bağlı cilt yaşlanması

Güneş ışınları ciltte bir takım biyokimyasal olaylara sebep olur, deri altındaki destek lifleri (kolajen vb.) parçalanır. Tüm bu olaylar sonucunda cilt gerginliğini, esnekliğini, ışıltısını kaybeder. Cilt kalın, mat, sarkık, kösele görünümünü alır. Foto yaşlanma belirtileri başlar.

Antioksidanlar kullanın

Deri, güneş ışınları ve diğer olumsuz çevresel saldırılara (hava kirliliği, kimyasal gazlar, sigara dumanı gibi) karşı doğal antioksidan savunma mekanizmalarına sahiptir. Vitaminler (A, C, E, B), beta-karoten, selenyum, alfa lipoik asit, koenzim Q10, melatonin, yeşil çay, üzüm çekirdeği, soya filizi bu maddelerden bazılarıdır. En yüksek antioksidan seviyeleri beslenmeyle ilintili olup, en çok sebze ve meyvelerden alınır. Derinin doğal savunma mekanizmalarına destek olarak bol sebze ve meyve tüketin, antioksidan, vitamin ve mineral içeren diyet destekleri kullanın, antioksidan içeren, nemlendirici kozmetik ürünler kullanın.  

False