GeriSağlık Her iki çocuktan birinde 'Alerjik rinit' görülecek!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Her iki çocuktan birinde 'Alerjik rinit' görülecek!

Her iki çocuktan birinde 'Alerjik rinit' görülecek!

Son 10 yılda alerjik rinitin görülme sıklığı hızla yükseliyor.

HER 2 ÇOCUKTAN BİRİNDE “ALERJİK RİNİT” GÖRÜLECEK

Dünya Alerji Organizasyonu’nun raporlarına göre, son 10 yılda özellikle Avrupa’da alerjik hastalıklardan biri olan alerjik rinitin görülme sıklığı hızla yükseliyor. Hastaların yüzde 50’si alerjik rinit olduklarını kendileri fark ediyorlar ve ülkelere göre değişen oranlarla hastaların yaklaşık yüzde 30-50 arasında değişen oranı alerjik rinitin verdiği rahatsızlıklar dayanılmaz hale gelene kadar doktora başvurmuyor. 2020’de her iki çocuktan birinde “alerjik rinit” görülecek.

Alerjik rinit tedavisi görmesi gereken kişi sayısındaki artışın 5 yıllık dönemlerde yüzde 5 şeklinde artmakta olduğunu gösteriyor araştırmalarımız. Maalesef 2020 yılında her iki çocuktan birinin alerjik rinit ile dünyaya geleceğini öngörüyoruz. Alerjik rinit hastaları her yıl tedavi masrafları ve iş kaybından dolayı yaklaşık 7 bin TL harcıyorlar. İsviçre’de her yıl alerji tedavisi için 2.7 milyar Euro harcanıyor. Alerjik rinit tedavisinde en çok uygulanan bir seçenek ilaç tedavisi fakat alerjik rinit tedavisinde kullanılan kortizonlu ilaçlar hasta sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. İlaçlar sadece kullanıldığı sürece şikayetler üzerinde etkili oluyor. İlaç tedavisi kesildiğinde, alerji belirtileri kısa sürede tekrarlıyor. Tedavide kullanılan ürünlerde hep aynı kortizonlu formülleri kullanmak yerine, burunda ve vücutta bağışıklığı yükseltecek “medikal cihaz” teknolojisi ürünleri kullanılır ise hastalar kalıcı olarak sağlığına kavuşur, zaman ve maddi olarak kayıplar önlenebilir ”dedi.

Her iki çocuktan birinde Alerjik rinit görülecek

HASTA SAYISI ARTTIKÇA YAN ETKİSİZ TEDAVİ İLE İLGİLİ AR-GE ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI

Demircioğlu, “Özellikle İtalya, İngiltere, İngiltere, İspanya ve Fransa, Arnavutluk ve Balkan ülkelerinde alerjik rinit rahatsızlığı tedavisi gören hasta sayısı arttıkça yan etkisiz tedavi ile ilgili AR-GE çalışmaları hız kazandı. Demegro olarak biz de yan etkisiz alerjik rinit tedavisi için İtalya’nın en büyük medikal cihaz laboratuvarı DMG tarafından geliştirilen tıbbi cihaz “Narivent”i Türkiye ve Türki Cumhuriyetler ve Balkan ülkelerinde alerjik rinit hastalarının kullanımına sunduk. Bağışıklığın düşmesi ile birlikte ortaya çıkan “Alerjik rinit”in tedavisinde burun içerisindeki bağışıklığı yükselterek tedavi eden yan etkisiz içerikli medikal cihaz tedavisi ürünleri ise bağışıklığı sağlayarak kalıcı tedaviyi yan etkisiz sağlıyoruz. Narivent’in içeriğinde kortizon yok, hiçbir yan etkiye maruz kalmadan burun mukozasındaki ödemi çözüyor, alerjik rinit şikayetlerini tedavi ediyor. Narivent, Alerjiye bağlı et büyümeleri ve sinüzitin kronikleşmesini önleyerek, tedavinin başarısız olmasını engeller ve hastanın ameliyat gibi bir riskle karşılaşmasını önler” dedi.

ALERJİK RİNİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alerjik rinit belirtileri; hapşırma, gözlerde, burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve bazen baş ağrısı olarak sıralanıyor. Bazı hastalarda işitme problemleri, boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve öksürük görülebiliyor. Alerji yakınmaları bazı kişilerde bütün bir yıl boyunca sürerken, bazılarında belli mevsimlerde artış gösteriyor. Mevsimsel alerjik rinit ya da bahar nezlesi olan kişilerin yakınmaları ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. En sık neden olan alerjenler; çim, ağaç ve yabani ot polenleri. Yıl boyu alerjik rinit yakınması olanlarda ev tozu akarı, küf mantarları ve hayvan tüyleri en sık rastlanılan alerjenler. Diğer taraftan hava kirliliğinin alerji yakınmalarını arttırdığını gösteren çalışmalar da bulunuyor. Bu konuda İstanbul’da yapılan bir araştırmada, hava kirliliği olan bölgelerde alerji yakınmalarının daha fazla olduğu tespit ediliyor.

 

Her iki çocuktan birinde Alerjik rinit görülecek
 

ALERJİK RİNİT’TEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

  • Klimalardaki filtreleri her ay değiştirin.
  • Polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutun.
  • Evinizin içindeki bitkileri uzaklaştırın.
  • Evinizde tüylü hayvan beslemeyin.
  • Kuştüyü yastık, yün yastık, yorgan, yatak yerine sentetik olanlarını kullanın.
  • Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin.

False