GeriÇocuk Sağlığı Hepatit B Hakkında Bilinmeyenler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hepatit B Hakkında Bilinmeyenler

Hepatit B Hakkında Bilinmeyenler

Hepatit B, HIV virüsünden bile daha bulaşıcı.

Bugün ilki kutlanacak Dünya Hepatit Farkındalık Günü’nde Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Erdoğan Arıkan, korunmasız cinsel ilişki, vücut sıvısı ve kanla insandan insana bulaşan; tedavi edilmezse siroz, karaciğer yetersizliği, fulminan hepatit ve karaciğer kanserine yol açarak dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Hepatit B hastalığı ile ilgili neler yapılması gerektiğini anlattı.

Hepatit B’nin sinsi bir hastalık olduğunu ve belirtilerinin çok geç ortaya çıktığını dile getiren Doç. Dr. Erdoğan Arıkan; “Hastalıktan korunmak için özellikle hamilelere hepatit B testi yapılması gerekiyor. Test sonucu pozitifse doğumda bebeğe aşı ile birlikte özel bir serum yapılmalı, ailesinde hepatit B taşıyıcısı ya da hastası olanlar mutlaka test yaptırmalı, gerekiyorsa aşılanmalı. Diş tedavileri sırasında mutlaka steril malzemeler kullanılmalı, korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılmalı, dövme-piercing yaptırırken steril malzemelerin kullanılmasına dikkat edilmeli, tıraş takımı, ustura ve diş fırçası gibi malzemeler ortak kullanılmamalı, gerekmedikçe kesinlikle kan nakli yapılmamalı. Hepatite virüsler, bakteriler, çeşitli ilaçlar, uzun süreli alkol kullanımı ve çeşitli endüstriyel maddelere maruz kalmak yol açabilir. Karaciğerde hassasiyet, şişme ve iltihapla birlikte; karaciğer hücrelerinde hasar oluşarak yaygın bir hassasiyet ortaya çıkar” açıklamasında bulundu.

Çocuklarda Hepatit B

Çocukların 0-1 yaş arasında 3 doz halinde yapılan aşıyla hastalıktan korunduğuna dikkat çeken Arıkan, hastalığın akut ve kronik olarak iki türe ayrıldığını Akut Hepatit B’nin birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilen ve iyileşme görülen; Kronik Hepatit B’nin ise karaciğer kanseri de dahil ciddi karaciğer hastalıklarına yol açan ve ömür boyu sürebilen bir tür olduğunu söyledi.  

False