GeriSağlık Hemoroid nedir, nasıl tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hemoroid nedir, nasıl tedavi edilir?

Hemoroid nedir, nasıl tedavi edilir?

Bu şikayetler sizde de varsa...

Hemoroid nedir? Kimlerde hemoroid hastalığı olur? Kabızlık hemoroid hastalığına sebep olur mu? Genel Cerrah Opr. Dr. Taner Bayramoğlu, hemorid ve hastalıklarından bahsetti.

Birçok insan hemoroidlerin, bir hastalık ismi olduğunu düşünüyor. Oysa hemoroidler, her insanda olan damarsal yastıklardır. Hemoroid hastalığında ilk başlarındaki şikayetlerden biri de bu işlevin bozulmasına bağlı gelişen makat kaşıntılarıdır.

Hemoroidler kendi aralarında üç sınıfa ayrılırlar: İç hemoroidler, dış hemoroidler ve miks hemoroidler.

Tuvalet esnasında içerden dışarı çıkan, kanama yapan, dışarıda sıkışıp ağrıya yol açan genelde iç hemoroidlerin hastalıklarıdır. Dış hemoroidler makat dışında sürekli bulunan, bazen ağrılı şişliklere neden olan, şişliklerin geçmesinden sonrada makat etrafında şekil bozukluklarına neden olan yapılardır. Bunlar çoğu defa hastalar tarafından ve konuya hakim olmayan hekimler tarafından 4. derece iç hemoroidler olarak tanımlanmaktadırlar. Ayrıca makat dışında anal yırtıklara, ciltten kaynaklanan tümörlere kondilomlara ve anal kaşıntılara bağlı memeler de olabilmektedir. Bunların ayırımları düzgün şekilde yapılmalıdır çünkü tedaviler her bir hastalıkta farklıdır. Bu hastaları değerlendirirken ‘Sende basur var al şu merhemi ya da fitili kullan’ demek kesinlikle doğru değildir. Ayrıca bazı televizyon ve internet sitelerinde hemoroid ve basur ilacı diye pazarlanan ilaçların bu şekilde reklamının yapılması, tıbbi teşhis olmadan hastaların bunları kullanması sağlık bakanlığının konu üzerine durmasını gerektirmektedir.

HEMOROİD HASTALIĞI NASIL OLUŞUR?

Bir organımız olan hemoroidler; ıkınma, tuvalette zorlanma, ishal ve zor doğumlar, ıkınmaya yol açan ağır sporlara bağlı bozulabilmekte ve değişik şikayetlere yol açmaktadırlar. Hemoroidleri bozan en önemli etkenlerin başında kabızlığa bağlı zorlu ıkınmalar gelmektedir. Hastalarda makatta değişik kaşıntılar, yanmalar, kanamalar gelişmektedir. Bu şikayetlerle yıllarca ilaç kullanmaktadırlar ve geçen zaman içinde hemoroidler değişik safhalara geçerek, seyrine devam etmektedir. Hastalar zaman zaman doktora gidip muayene edilmeden değişik ilaçlar alarak hayatlarına devam etmektedir. Bazen de gittikleri hastanelerde kolonoskopik tetkikler yapılıp önemli bir şey yok denerek evlerine gönderilmektedir. Burada yeri gelmişken söylemekte yarar var. Kolonoskopi, anal bölge hastalıklarında kullanılacak teşhis aracı değildir. Yapılması gereken anorektoskopik muayenedir. Eğer kanamanın daha yukardan geldiği düşünülüyorsa neoplazi (tümörler), divertikülit, iltihabi barsak hastalıklarının ayırımı için kolonoskopi dahil ileri tetkikler yapılmalıdır.

Yalnız hastaların büyükçe bir bölümünde anal kanalda gelişen diğer hastalıklarda hemoroid hastalıkları ile birlikte bulunmaktadırlar. Teşhis esnasında bunlarda tespit edilip eş zamanlı olarak tedavi edilmelidirler.

HEMOROİD HASTALIĞI ŞİKAYETLERİ

Hemoroid hastalığı teşhisi konulan hastalardaki şikayetler şöyledir:

Tuvalet ve sonunda yanma, tuvalet ağrısı, makat dışında sürekli, ağrılı ya da ağrısız memeler, ıkınma ile çıkan, kendiliğinden geçen ya da el ile itilen memeler, solukluk, halsizlik (gelişen kansızlıklara bağlı) gibi şikayetler yıllarca devam edebilmekte ve insanların yaşam kalitesini ciddi bir şekilde düşürebilmektedir. Birçok hasta hemoroid ameliyatlarından korktuğu için hastalıklarını çok ihmal edebilmektedir.

HEMOROİD TEDAVİSİ

Eğer hastalık sadece hemoroid hastalığı ise hemoroidin evresine bağlı olmak üzere sadece barsak fonksiyonlarını düzeltmek, düzenli tuvalet alışkanlıkları kazandırmak ile tedaviler mümkün olabilmektedir. Kullanılan fitil ve pomatların hemoroidlerin tedavisinde maalesef hiçbir yararı yoktur. Ayrıca uzun süre uygulanan pomat ve fitiller, kontakt dermatit ve steroid derisine neden olmaktadır.

Bugün için hemoroid hastalıklarının büyükçe bir kısmı ameliyat dışı yöntemler ve küçük ameliyatlık işlemler adı altında toplanan birtakım işlemlerle tedavi edilmektedir. Klasik hemoroitektomi ameliyatı, küçük bir hasta gurubunda hala uygulanmaktadır.

En zor hemoroidler yaklaşık 10- 15 dakika gibi bir zaman aralığında, lokal anestezi ile bazı vakalarda sprey anestezi ile kolayca yapılabilmektedir. Hastalarımızın büyük bir kısmı 1-2 gün içinde işine dönebilmektedir.

Genel Cerrah Opr. Dr. Taner Bayramoğlu

False