GeriSağlık Hazır Meyve Suyu Yerine Meyve
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hazır Meyve Suyu Yerine Meyve

Hazır Meyve Suyu Yerine Meyve

Hazır meyve sularının besin değeri düşük, olumsuz etkileri yüksek!

Hazır meyve sularının besin değerleri ve tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Diyetisyen Aysun Sarın, hazır meyve sularındaki şeker oranının, kalp ve şeker hastaları için tehdit unusur olduğunun da altını çiziyor.

"Meyveleri, sebzeleri de olduğu gibi her zaman mevsiminde tüketmek gereklidir. Mevsimi dışında yenen meyvelerin besin değerleri daha düşüktür. Mevsiminde yenen meyvelerde bol miktarda C vitamini, A vitamini ve potasyum bulunmaktadır. Lif (posa) oranı da yüksek olan meyveler, sağlığımızda önemli bir yere sahiptir.

Sağlıklı yetişkin bir bireyin günde yaklaşık 3-4 porsiyon meyve yemesi önerilir. Meyvelerin sıkılarak değil, bir bütün olarak meyvenin kendisini tüketmek daha yararlıdır. Bu durum hem daha az kalori almak, hem de posasından da yararlanmak için gerekli bir durumdur. Bir bardak meyve suyunda 3-4 porsiyon meyveye eşdeğer kalori vardır. Posası atılıp, suyu ve şekeri kaldığı için, içtikten bir süre sonra tekrar acıkmaya sebep olabilir. Hem daha fazla kalori aldırması ve hem de tekrar acıktırması sebebiyle meyve suları yerine, meyvenin kendisini tüketmek her zaman için daha iyi bir seçenektir."

Hazır Meyve Sularının İçeriği

"Evde sıkılıp içilen meyve sularının haricinde ayrıca hazır meyve suları bulunmaktadır. Hazır meyve sularının raf ömrünün uzun olabilmesi için bazı basınç ve ısıl işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bu işlemler meyve sularında bulunan ve fermantasyon işlemini yapan bütün enzimleri, faydalı bakterileri (probiyotikler) ve C vitaminini tahrip etmektedir, dolayısıyla olumsuz sayılabilecek bir durumdur.

Aynı zamanda hazır meyve sularının içine mısır şurubu (fruktoz şurubu) ve sakkaroz gibi katkı maddeleri konuyor ve bu maddeler sağlık açısından oldukça zararlı maddelerdir. Bazı meyveler koyu kıvamlı olduğu için (şeftali, kayısı) su ile seyreltiliyor, seyreltildiğinde de tadı azaldığından dolayı şeker ilavesi yapılıyor.

Ekşi olan vişne suyunu da daha tatlı hale getirmek için yine şeker ilavesi yapılıyor ve burada kullanılan genellikle mısır şurubu oluyor. Şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kansere sebep olabilecek derecede tehlikeli olan mısır şurubu ve benzer ürünler içeren gıdaları mümkün olduğunca tüketmemeye çalışınız.

Meyve suyu içmek istediğinizde kendiniz evde 1-2 porsiyon meyvenin suyunu sıkıp, çok beklemeden hemen tüketiniz. Ancak en doğrusu; meyvenin kendisini, posasıyla beraber tüketmektir. Posa, meyvedeki şekerin kana geçmesini yavaşlatır ve dolayısıyla bizi daha uzun süre tok tutar. "

False