Yeşim Erbil
Yeşim Erbil
Yeşim Erbil

Haşimato neden önemli bir hastalıktır?

Hastalık yıllarca ufak belirtilerle devam edebilir.

Haberin Devamı

Vücudumuzun metabolizmasını düzenleyen hormonları tiroid bezlerimiz üretiyor. Tiroid hastalıkları, boynun ön kısmında bulunan kelebek şeklindeki tiroid bezinden kaynaklanır. Tiroid bezinin vücutta sayısız metabolik süreçleri düzenleyen önemli rolleri vardır. Tiroid türlerinin yapısal veya fonskiyonel olmak üzere farklı etkileri olur. Tiroid bezi hayati derecede önemi olan hormonları üretmek için iyot kullanır. Ayrıca T4 olarak da bilinen tiroksin, tiroid bezi tarafından üretilen birincil hormondur.

Doğumdan sonra kan yoluyla vücut dokularına yayıldıktan sonra, tiroid bezi tarafından T4 hormonunun küçük bir kısmı, en aktif hormon olan T3 (triiyodotironin) hormonuna dönüştürülür. Tiroid hormonları beyni de kapsayan geribildirim mekanizmasını kontrol eder. Tiroid hormonları düşük olduğunda, beyindeki hipotalamus TRH (tirotropin) hormonu üretir, böylece hipofiz bezini harekete geçirerek TSH (tiroid uyarıcı) hormonu salgılamasına neden olur. TSH hormonu ise T4 salgılaması tiroid bezini tetikler. Tiroid bezi hipofiz bezi ve hipotalamus tarafından kontrol edildiğinden, bu dokuların bozuklukları tiroid fonksiyonunu etkiler ve tiroid sorunlarına neden olur. Bu durum haşimato hastalığı, graves hastalığı, guatr ve tiroid nodülleri gibi tiroid rahatsızlıklarına yol açabilir.

Haberin Devamı

HAŞİMATO HASTALIĞI NEDİR?

Haşimato hastalığı kronik lenfatik tiroidit olarak da bilinir. Her yaşta ortaya çıksa da, orta yaşlı kadınlarda çok daha yaygındır. Hastalık vücudun bağışıklık sistemine yanlışlıkla saldırmasıyla ortaya çıkar, tiroid bezinin hormon üretmesini sağlamak için tetiklerken yavaş yavaş tiroid bezini tahrip etmeye başlar. Haşimato hastalığının hafif olgularında insanlarda hiçbir belirgin belirtisi olmayabilir. Hastalık yıllarca ufak belirtilerle devam edebilir.

Haşimato neden önemli bir hastalıktır

HAŞİMATO RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Haşimato hastalığının yorgunluk, depresyon, kabızlık, hafif kilo alımı, kuru cilt, ince ve kuru saçlar, solgun ve döküntülü yüz, ağır ve düzensiz adet kanamaları, soğuk intoleransı, tiroid genişlemesi yani guatr gibi belirtileri olur. Bu belirtiler genellikle başka hastalıkların belirtileri ile karıştırılır. Bu nedenle haşimato hastalığının teşhisi gecikir. Bu belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız, doktora giderek basit bir kan testi yaptırmalısınız. Haşimato hastalığının teşhisinde ilk olarak kanda TSH, T3 ve T4 hormonu oranlarına bakılır.

Haberin Devamı

Haşimato hastalığı otoimmün bir hastalıktır. Bu nedenle kan testi tiroide saldıran anormal antikorları gösterir. Haşimato tedavisinde tiroid hormon seviyelerini düzenlemek ve düşük TSH seviyelerini yükseltmek için ilaç tedavisi uygulanır. Hastalık teşhis edildikten sonra uzun yıllar istikrarlı bir şekilde devam eder.