İpek Ağaca Özger
İpek Ağaca Özger
İpek Ağaca Özger

Hangi yemeğe hangi baharat yakışır?

Verdikleri aromalarla yemeklere tat katan baharatların faydaları...

Haberin Devamı

Birçok kültürde olduğu gibi ülkemizde de kullanılan baharatlar, verdikleri aromalarla yemeklerin tadına tat katarlar. Peki, hangi yemeğe hangi baharat daha çok yakışır? İşte bu sorunun cevabını Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger verdi ve baharatların faydalarını da anlattı.


Hangi yemeğe hangi baharat yakışır

Acı kırmızıbiber: İştah açıcı bir baharattır. Yapılan çalışmalarda metabolizmayı hızlandırıcı özellikte olduğu kanıtlanmıştır. 100 gramı 318 kalori içerir.

* Sıcak servis edilen yöre yemeklerine oldukça yakışır. Hem renk hem de acılık vermek için kullanılır.

Karabiber: Toz olarak tüketilebilir. Taze olanı da yoğun bir koku ve lezzet sunar. 100 gramı 255 kalori içerir.

* Baharlı ve acı bir tadı olan karabiber, hemen hemen her türlü yemekte kullanılabilir.

Kimyon: Genel olarak Ortadoğu, Çin, Hint ve Meksika mutfağında kullanılmakla birlikte Türk mutfağında da sıklıkla tercih edilir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Gaz giderici özelliği ile bilinir, bu nedenle gaz yapıcı özellikteki (kuru baklagiller, karnabahar vb. kükürtlü sebzeler) yemeklere ilave edilebilir. 100 gramı 375 kalori içerir.

* Köftelere, et yemeklerine ve bazı kuru baklagillerin (nohut, kuru fasulye gibi) bulunduğu yemeklere çok yakışır.

KARABİBER VE KİMYONUN LEZZET KATTIĞI BİR YEMEK OLAN FALAFELİN TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!


Hangi yemeğe hangi baharat yakışır

Nane: Taze ya da kurutularak kullanılabilen nane, ferah kokusu ve tadı sayesinde çorbalardan salatalara kadar birçok yemekte hatta içecekte kullanılabilir. Tariflerde kullanımına, damak zevkine göre karar verilmelidir. 100 gramı 285 kalori içerir.

* Koyun ve kuzu eti ile yapılan yemeklere yakışır.

Kekik: Bir Akdeniz baharatı olan kekik, Türk mutfağında ve dünya mutfaklarında önemli yer tutar. Hem taze hem de kurutularak tüketilebilir. Yoğun kokusu ve lezzeti olmasına rağmen diğer tatları bastırmaz, yemeklere hoş lezzet bırakır. Kekik, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesiyle bilinir. 100 gramı 275 kalori içerir.

* Etlerle, ızgaralarla, sebzelerle ve balıklarla büyük uyum yaratır.

Köri: Özellikle Uzak Doğu mutfağına özgü bir baharat olarak bilinen köri; kimyon, acı kırmızıbiber, zerdeçal, kişniş, karanfil, zencefil gibi 13 farklı baharatın harmanlanmasıyla oluşur. 100 gramı 325 kalori içerir.

* Et, tavuk, hindi eti ve balık yemeklerine çok yakışır. Bazı sebze yemeklerine de hoş bir lezzet ve koku verir.


Hangi yemeğe hangi baharat yakışır

Kişniş: Kökeni Akdeniz olan kişnişin bütün kısımları yemeklerde kullanılır. Maydanozu kullanabileceğiniz her türlü tarifte kullanılabilir. 100 gramı 280 kalori içerir.

* Etli tariflere, zeytinyağlı dolmalara, köftelere ve sebze yemeklerine oldukça yakışan bir baharattır.

Fesleğen: Yaprakları taze veya kurutularak kullanılabilen bir baharattır. Akdeniz ve İtalyan mutfaklarında önemli bir yer tutar. Sıcak yemeklerde kullanılırken genellikle son dakika yemeğe katılır çünkü piştikçe istenen ferah kokusunu kaybeder. 100 gramı 252 kalori içerir.

* Sarımsaklı, kıymalı ve sütlü soslara oldukça yakışır. Taze salatalara, kabuklu deniz mahsulleriyle hazırlanan yemeklere de güzel tat bir verir.


Hangi yemeğe hangi baharat yakışır

Biberiye: Akdeniz'e özgü bir bu baharat olan biberiye, hem taze hem de kurutularak tüketilebilir. 100 gramı 331 kalori içerir.

* Kurutulmuş olanları özellikle kümes hayvanlarının etlerinde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır. Tazesi ise salatalarda oldukça yoğun bir şekilde kullanılır ve güzel bir tat verir.

Not: Yemeklere eklenecek baharatların son dakikalarda (servis öncesi) ilave edilmesi daha uygun olur. Bu uygulama; baharatın yanmaması, kokusunun ve tadının değişmemesi için oldukça önemlidir.