GeriSağlık Hangi süt ürünü nasıl muhafaza edilmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hangi süt ürünü nasıl muhafaza edilmeli?

Hangi süt ürünü nasıl muhafaza edilmeli?

Gerekli saklama koşullarının sağlanması çok önemli.

Beslenme programımızda mutlaka bulunması gereken süt ürünlerinin uzun süre tazeliğini koruması ve gerekli saklama koşullarının sağlanması çok önemli. Teksüt Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlı, bu ürünleri nasıl muhafaza etmemiz gerektiği konusundaki önemli bilgileri bizlerle paylaştı.

Süt ürünlerinin buzdolabında saklanmasında genel olarak dikkat edilmesi gereken ilk kural, ürünlerin satın alındıktan sonra en kısa zamanda buzdolabına yerleştirilmesi gerekliliğidir. Ürünler, buzdolabında +4 ile +6 derece arasında sıcaklıklarda saklanmalıdır. Bu nedenle ürünler, sık sık açılma nedeni ile buzdolabının kapak kısmına ve rafların kapağa yakın kısımlarına yerleştirilmemelidir. Ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrılmalı ve o şekilde servis edilmelidir. Buzdolabına geri konulacak ürün ise temiz bir kapta muhafaza edilmelidir. Süt ürünlerinin koku çekmemesi ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemesi için konuldukları kapların kesinlikle kapalı olması gerekir. Farklı ürünler aynı kap içinde saklanmamalıdır. Ürünlerin etiket üzerinde bildirilen son kullanım tarihleri takip edilmeli ve süre aşılmamalıdır.

Süt ürünlerini saklarken dikkat etmeniz gerekenler

Prof. Dr. Bülent Nazlı, süt ürünlerini doğru muhafaza etmek için sağlanması gereken saklama koşullarını şu şekilde özetliyor:

Yoğurt

Uzun süre bekletilmemeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Yoğurt kimyasal olarak en az %80 su içeriğine sahiptir. Bu nedenle darbe sonucu su sızmaları oluşabilir.

Beyaz peynir

Genellikle salamura (tuzlu su) içinde satışa sunulan beyaz peynirler buzdolabında su içinde kapalı olarak bekletilebilir veya hava almayacak bir kap içinde ya da streç filme sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Beyaz peynir üzerinde eğer “Kültür ile olgunlaştırılmış ve pastörize sütten yapılmıştır” ibaresi varsa gözenek olması istenmez.

Kaşar peynir

Hava ile teması istenmeyen bir üründür. Paket açıldıktan sonra kalan kısım mutlaka streç filmle sarılmalı veya hava geçirmez kaba yerleştirilmelidir. Bazı tip kaşarlar özel olarak küflü şekilde satılmaktadır. Ancak etiketinde belirtilmediği sürece küflü kaşar tüketmek uygun değildir.

Krem peynir

Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır.

Örgü peyniri

Açıldıktan sonra streç filmle sarılmalı veya hava almaz bir kap içine konulmalıdır.

Tereyağı

Koku çekme özelliği çok yüksek olan bir üründür. Dolayısıyla hava geçirmeyecek şekilde streç filmle sarılmalı ve hava geçirmez kapta saklanmalıdır.

False