GeriSağlık Hangi ilde ne yenir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hangi ilde ne yenir?

Hangi ilde ne yenir?

Türk mutfağının vazgeçilmez yöresel lezzetlerini sizler için derledik.

Çok geniş bir yemek yelpazesine sahip ülkemizde, her yörede farklı bir lezzetle karşılaşmak mümkün. Adana’nın kebabından Gaziantep’in baklavasına kadar, il il meşhur olan yemekleri sizler için derledik. İşte Türk mutfağının vazgeçilmez yöresel lezzetleri…


Adana – Adana Kebabı

Doğal ortamda yetişmiş erkek koyun etinden yapılan ve satır benzeri bir bıçakla kıyılan Adana’ya özgü bir kebaptır. Et, hazırlanan bir karışımla yoğurulur. Durgun meşe kömüründe pişirilerek servis edilir.

Hazırlanışını öğrenmek için tıklayın!

Hangi ilde ne yenir

Tekirdağ – Tekirdağ Köftesi

Tekirdağ’a özgü bu köftenin yapımında dana eti kaburgası kullanılır. Tekirdağ köftesinin lezzeti kullanılan etten gelir. Yanına kırmızı biber salçasıyla servis edilir.

Hangi ilde ne yenir


Kayseri – Mantı

Kayseri mantısının diğer mantılardan farkı bohça şeklinde ve çok küçük olmasıdır. Hamur açıldıktan sonra çok küçük parçalar halinde kesilir ve içlerine kıyma konularak kapatılır. İki farklı pişirme şekli olan bu yemek yoğurt ve salçalı sos ile servis edilir. 

Hangi ilde ne yenir

Bursa – İskender Kebap

Bursa’nın meşhur kebap yemeği olan İskender, koç etinden yapılır. İskender’in temel malzemesi döner olmasına rağmen bu yemeği farklı kılan, üzerine konan tereyağı ve domates sosudur. Etin altına yağlı pide parçaları ve yanına yoğurt konarak servis edilir. 

Hangi ilde ne yenir


Samsun – Pide

Samsun’un vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Soğanlar ve kıyma fazla kavrulmadan hamurun içine konmasıyla yapılır. Fırında pişirilerek servis edilir.

Hangi ilde ne yenir

İzmir – Kumru

İzmir’e özgü bir yemek olan Kumru, simit hamuruna benzeyen bir hamurdan yapılır. Şekli kumru kuşunun gövdesine benzediği için bu ismi almıştır. Sade olarak satılabildiği gibi içine domates, biber, sucuk, sosis gibi malzemeler konarak da satılır. 

Hangi ilde ne yenir


Bolu – Mengen Pilavı

Et, soğan, domates ve mantarla yapılan bir pilavdır. Ceviz, dereotu, kekik ve karabiberle harmanlanarak servis edilir. 

Hangi ilde ne yenir

Gaziantep – Baklava

Gaziantep denilince akla ilk gelen yiyecektir. İnce yufkaların arasında ceviz veya Antep fıstığı konarak yapılır. Fırında pişirildikten sonra üzerine şerbet dökülür ve Antep fıstığı konarak servis edilir.

Ev yapımı baklava tarifi için tıklayın!

Hangi ilde ne yenir


Erzurum – Cağ Kebabı

Keçi ve kuzu etinden yapılan bir kebap çeşididir. Terbiye edilen etin şişe geçirilip odun ateşinde pişirilmesiyle yapılır. Yanında lavaş getirilerek servis edilir.

Hangi ilde ne yenir

Çorum – Keşkek

Buğday ve etten yapılan bir yemektir. Tencerenin içine konan et ve buğdaylar dövülerek eritilir. Odun ateşinde pişirilir ve soğan, kırmızı biber, salça ve yağdan yapılan bir sos ile servis edilir.

Hazırlanışını öğrenmek için tıklayın!

Hangi ilde ne yenir


Burdur – Testi Kebabı

Testide yapılan bu yemek Burdur yöresinin vazgeçilmez tatlarından biridir. Kuşbaşı doğranmış et, patates, yeşil biber ve soğanla yapılır. Üzerine kimyon ve karabiber ekilerek servis edilir.

    

Hangi ilde ne yenir
    

Mersin – Tantuni

Mersin’e özgü bir dürüm çeşididir. Etlerin kuşbaşı doğranarak soğan, domates, maydanoz, biber ve baharatlarla sacta pişirilmesiyle yapılır. Lavaşa dürüm şeklinde sarılarak servis edilir.

Ev yapımı tantuni tarifi için tıklayın!

Hangi ilde ne yenir


Eskişehir – Çiğ Börek

Kıyma, baharat ve soğan karışımının yufka içine konularak yağda pişirilmesiyle yapılır. Ayran veya çay ile servis edilir.

Hazırlanışını öğrenmek için tıklayın!

Hangi ilde ne yenir

Van - Çiriş Pilavı

Van yöresine özgü bu yemek; domates, soğan, çiriş otu ve bulgurla yapılır. Arzuya göre tereyağı ile de servis edilebilir.

Hangi ilde ne yenir

False