GeriSağlık Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte cinsellik yaşanmalı mı? Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek bebek için zararlı mı? Hamilelikte hangi cinsel ilişki pozisyonları tercih edilmeli?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Hamilelik döneminde cinsel ilişki bebeğe zarar vermez, çünkü bebeğin amniyo sıvısı (embriyoyu koruyan ve besleyen sıvı), bütün fiziksel değişiklikleri içine hapsedecek şekilde yaratılmıştır. Bu nedenle hamilelik döneminde seks yapmak, bebeğe zarar vermez.” diyor.

HANGİ CİNSEL İLİŞKİ POZİSYONU TERCİH EDİLMELİ

Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi

Cinsel ilişkide önemli olan, bebeğe baskı yapmayacak pozisyonları tercih etmektir. Bazı çiftler ve inanışlar hamileyken hiç ilişkiye girilmemesini öngörür. Bu, aslında bebek için çok daha zararlıdır. Çünkü ilişki sırasında anneden salgılanan seratonin hormonu, bebeğin direk gelişmesine katkıda bulunur. Bu hormon, çiftler arasındaki sevgiyi de arttırdığından, bebeğin ruhen daha sağlıklı bir aile ortamında doğmasına zemin hazırlar.

Hamilelik dönemininde cinsellikten tamamen kopmalı mı? Bu dönemde yaşanan cinsellik bebeğe zarar verir mi ya da erken doğuma neden olur mu?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu hamilelikte seks ile ilgili sorularımızı yanıtlıyor.

Cinsellik, vücudun ihtiyaçları arasındadır ve kişisel bir istek, bir tercih değil, bir dürtüdür. Gelişmekte olan ülkelerde hala tabu olma özelliğini koruyan cinsellik, hamilelik döneminde annenin takındığı kutsallık imajı altında geri planda kalır. Ayrıca anne adayı bu konuda doktoruna danışmaktan çekinir. Normal fizyolojik bir hamilelik süreci geçiren anne adaylarının hamileliğin son 4 haftasına kadar cinsel yaşamlarını kısıtlamasını gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Ancak son haftalarda, sperm içerisinde bulunan prostoglandin isimli maddenin, uterus kaslarında kasılmaya yol açıp erken doğuma neden olma ihtimalinden cinsel ilişki önerilmemektedir.

Cinsel Terapist Dolunay Kadıoğlu ise hamilelikte yaşanan cinselliğin psikolojik boyutları ile ilgili bilgi veriyor.

Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi

İLK 3 AY CİNSEL KEYİF ERTELENİR

Gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için genellikle doktor tarafından yasaklanır. İlk üç ay gebelik belirtilerinin de yoğun yaşandığı cinsel keyfin doğal olarak ertelendiği aylardır. Bu aylarda çoğunlukla cinsel istekte azalma görülür, çok az oranda kadında cinsel istekte artış gözlenir.

CİNSELLİK HEM SİZİN HEM BEBEĞİNİZ İÇİN FAYDALI

Cinsellik gebeliğin ilk üç ayı haricinde gebeliğin son ayına kadar anne adayının rahat ettiği pozisyonlarda yaşanabilir. Toplumda bilinenin aksine, gebelikte eşinizle tensel ve cinsel temasınızı korumanız hem sizler için hem de bebeğiniz için sağlıklıdır.

Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi

ADAYININ RAHAT ETTİĞİ POZİSYONLARDA CİNSEL İLİŞKİ YAŞANABİLİR

Gebelikte cinselliğin bebeğe zarar vereceği yanılgısı toplumda yaygın olsa da bilimsel bilgiler bunun tam tersini göstermektedir. Gebelikte eşinizle tensel ve cinsel temasınızı korumanız hem siz hem de bebeğiniz için sağlıklıdır. Dikkat edilmesi gereken şey ise, cinsel ilişkinin anne adayının istediği pozisyonlarda ve anne adayını ilişkiye zorlamadan yaşanmasıdır.

EŞLER HAMİLELİK DÖNEMİNDE BİRBİRİNDEN UZAKLAŞMAMALI

Gebelik döneminde cinsel ilişkiden kaçınılması eşlerin birbirinden uzaklaşmasına neden olabilir. Bu nedenle gebelikten önceki sıklık da olmasa da cinsel ilişkiyi bırakmamak gerekir. Doğumdan sonra da loğusalık, bebek, bebeğin sorunları, uykusuzluk, yorgunluk derken eşler arasında ciddi kopmalar yaşanabilir. Bunun farkındalığıyla kadının istediği sıklıklarda ve pozisyonlarda ilişkiyi yaşamaya devam etmek karı koca kimliklerini korumak için önerilir.

False