Hamile kalmadan önce ne yiyip içilmeli?

Sağlıklı bir bebek sahibi olmak için hamile kalmadan önce ne yiyip içmeli? Anne ve baba adayının nelere dikkat etmesi gerekir? Beslenme alışkanlıkları sperm ve yumurta hücrelerinin kalitesini etkiliyor mu? Diyetisyen Elvan Odabaşı, bebek sahibi olmayı isteyen çiftler için beslenme önerilerinde bulunuyor.

Haberin Devamı


Bebek sadece fiziksel yapısıyla anne-babasına benzemez, sağlığı ile de onların birer kopyasıdır. Anne ve baba adaylarının beslenme alışkanlıkları, sağlık durumları yumurta ve sperm kalitesini etkileyerek çocuklarının geleceğini oluşturur.

Sağlıklı bir bebek sahibi olmak için hamile kalmadan önce ne yiyip içmeli? Anne ve baba adayının nelere dikkat etmesi gerekir?

Kilo yönetimi önemli! Kilo problemi yaşayan anne-baba adayları, ilk önce diyetisyen yardımıyla ideal kilolarına ulaşmalıdırlar. Baba adaylarında BKİ değeri 30 altında, bel çevresi 102 cm altında; anne adaylarında ise BKİ değeri 20-25 arasında, bel çevresi 88 cm altında olmalıdır.

Beslenme alışkanlıkları sperm ve yumurta hücrelerinin kalitesini etkiliyor mu?

Anne ve baba adayları birlikte Omega 3, folik asit ve probiyotik takviyesine başlayın. Beslenme alışkanlıkları sperm ve yumurta hücrelerinin kalitesini etkileyerek doğrudan bebeğin sağlığını etkiler. Bu nedenle doymuş yağlardan zengin gıdaları yağı azaltılmış tercih edin ya da miktarını kontrollü tüketin. Sağlıklı yağ kaynakları olan çiğ kuruyemişlere ve tohumlara yer verin. Süt, yoğurt ve peyniri az yağlı tercih edin. Haftada 2 gün kırmızı et ve 450-600 g balık tüketin.

Haberin Devamı

Damar kalitenizi artırmak için günde 3 fincan yeşil çay için. Varis probleminiz varsa mutlaka kalp-damar doktorunuzla görüşün.
B12 vitamini, çinko, folik asit, magnezyum, demir, D vitamini değerlerine baktırın. Eksiklik durumunda diyetisyen yardımıyla beslenme programınızı düzenleyin, uzman kontrolünde takviyesini yaptırın.

Peki kaliteli ve düzenli bir uyku doğurganlığı nasıl etkiler?

İyi uyku hem yumurta hem sperm sayısı üzerinde olumlu etki gösteren en kıymetli besin. Bebek planladığınız dönemin en önemli planı düzenli uyku. Günde 6-8 saat birbirinize sarılarak uyumaya özen gösterin.

Peki ya sigara ve alkol...

Sigara ve alkol yumurta ve sperm kalitesini olumsuz etkiler, sperm sayısını azaltır. Sigara ve alkolü 3 ay öncesinden bırakın.

Her gün 10.000 adım atın, aktif yaşayın! Anne adayları pilates ve yüzme ile kaslarınızı geliştirerek bedeninizi doğuma hazırlayın.

Haberin Devamı

Hamile kalmadan önce ne yiyip içilmeli

Sadece bedeni değil ruhu da doyurmak önemli değil mi?

Anne ve baba adayı olarak birbirinizi sevgi cümleleri ile beslenmeyi ihmal etmeyin. Hamilelik öncesindeki 3 ay boyunca birbirinize her gün olumlu bir sevgi cümlesi kurun. Birbiriniz için 100 gün söyleyeceğiniz 100 cümlenin çok da fazla olduğunu düşünmüyoruz.

Özellikle haftada bir akşam beraber mutfakta yemek hazırlamaya özen gösterin. Bu keyifli aktivitenin cinsel yaşantınız üzerinde olumlu etkisi araştırmalar tarafından da desteklenmekte.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL/ Sedef Batı  

Yazarın Tüm Yazıları