GeriSağlık Haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketin

Haftada 2-3 kez kuru baklagil tüketin

Yazın dikkat edilen kilo kontrolü kışın da ihmal edilmemeli!

Sağlık Bakanlı’ğından yazın dikkat edilen kilo kontrolünün kışın da ihmal edilmemesi gerektiği uyarısı yapıldı. Bakanlık, kış mevsiminde beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları da sıraladı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazan Yardım, kiloların kalın giysiler içinde daha rahat saklanabileceği düşünülerek sağlıklı beslenme alışkanlığından kışın da vazgeçilmemesini istedi. Yardım, kış aylarında sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Yeterli ve dengeli beslenmenin, sağlığın korunması açısından kış aylarında da büyük önem taşıdığını anlatan Yardım, havaların soğumasıyla beslenme şeklinde değişiklikler olduğunu, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilimin arttığını dile getirdi.

Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirildiğini, fiziksel aktivitede azalma olduğunu, gecelerin uzaması nedeniyle televizyon başında fazla zaman geçirilmesi ve atıştırma yapılması gibi nedenlerden dolayı kiloda istenmeyen değişiklikler olabildiğini ifade eden Yardım, "Yazın dikkat edilen kilo kontrolü kışın da ihmal edilmemelidir. Kiloların kalın giysiler içinde daha rahat saklanabileceği düşünülerek sağlıklı beslenme alışkanlığından kışın da vazgeçilmemelidir" uyarısında bulundu.

Kış mevsiminde nelere dikkat edilmeli?

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Yardım, kış mevsiminde sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulundu:

  • Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın korunması için gereklidir. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarda alınmalıdır.
  • İmkanlar dahilinde her gün mevsimine göre bol meyve ve sebze tüketilmelidir. Kış aylarında vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekir.
  • Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
  • Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse sıvı alımına katkı açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi de önemlidir. C vitamininin azalmaması için meyve suları sıkıldıktan hemen sonra tüketilmelidir.
  • E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır, A vitamininin okside olmasını da engeller. E vitamininin iyi kaynakları olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeterli miktarda tüketilmelidir.
  • Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına neden olur. Kemik ve diş sağlığı için gerekli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. D vitamininin yanı sıra balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez tüketilmesi yerinde olur.
  • Kışın tüketim eğilimi artan yağlı yiyeceklere özellikle dikkat edilmeli, margarin ve tereyağından kaçınılmalı, yoğun yağlı etlerden uzak durulmalıdır.
  • Kışın kilo kontrolünün sağlaması için basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilmeli, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesi için haftada 2-3 kez posa içeriği yüksek kuru baklagiller tüketilmeli ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.
  • Kışın özellikle çocukların sevdiği sebzeler azdır. Pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış sebzelerini yemeleri için çocuklara ısrar etmek yerine değişik şekillerde sunmak daha faydalı olacaktır. Kereviz yemeğini sevmeyen çocuğa bu sebze rendelenip yoğurda karıştırılarak içine bir miktar da ceviz ekleyerek sunulabilir. Aynı şekilde ıspanak iç olarak kullanılarak börek, poğaça ya da krep şeklinde tüketilebilir.
  • Vücut ısısının dengede tutulması için bol sıvı alınması gerekir. Yeterli sıvı alınması vücutta oluşan toksinlerin, yani zararlı öğelerin atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynar. Bu nedenle her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.

AA

False