GeriSağlık Hacamat nedir? Hacamatın faydaları nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hacamat nedir? Hacamatın faydaları nelerdir?

Hacamat nedir? Hacamatın faydaları nelerdir?

Vücuttaki ağrıları kesiyor, bireyi sakinleştiriyor.

Vücuda zararlı, toksik kanın atılması amacıyla yapılan hacamatın faydaları nelerdir? Nöroloji, Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Akben, hacamat tedavisi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Hacamat; hücreler arası kılcal damarlardaki akışkanlığı artırmak ve buralarda biriken zararlı toksinleri, metabolik atıkları negatif basınçla çekerek enerji kanallarını kolayca açmak için yapılır. Cilt yüzeyinde bisturi ile oluşturulan ince çizikler ile yapılan uyarının sonucunda bu doğal sağlık iksiri bizi sağlığımıza kavuşturur. İşte, hacamatın belli başlı faydaları…

Ağrı kesici etki: Hacamatın ilk akla gelen faydalarından biridir. Tedaviye başlanması ile aynı anda görülen bu etkinin mekanizması şöyle:

• Ağrı algılama eşiğinin yükselmesi sağlanıyor.
• Hücrelerin ve dokuların kanlanması artırılıyor.
• Sinirsel uyarı yolu ile beyinden ve sinir sisteminin diğer hücrelerinden salgılanan doğal ağrı kesicileri salgılatıyor.
• Ağrı algılamasını bir anlamda ağrıya karşı aşılama ile azaltabiliyor.

Sakinleştirici ve gevşetici etki: Bu etkinin oluşmasında da sinir sisteminin salgıladığı çeşitli maddeler var. Endorfinler, mutluluk hormonları seratoninler, dopamin ile olumlu etkilerini gösteriyor.

Bağışıklık sistemi üzerinde görülen etkiler: Akupunktur ve hacamatın bu sistemi kuvvetlendirdiği konusunda bir kuşku yok. Hastalıklara karşı koruma sağlayan beyaz kan hücrelerini (antikorları) ve immunglobulinleri artırarak bu etkinin oluşması sağlanıyor. Bu sayede özellikle çeşitli enfeksiyonlara karşı doğal bir bağışıklık sağlanmış oluyor. Kan yapıcı sistemi faaliyete geçirerek kansızlık dahil birçok hastalıkta başarı ile kullanmak mümkün.

Hacamat nedir Hacamatın faydaları nelerdir

Psikolojik etki: Plasebo ilaç olarak adlandırılan kişinin kendini iyileştirme gücü tüm hastalıkların tedavisinde her geçen gün yeni mucizelere sebep olabilmekte. Psikolojik etki bugün tıbbın her dalında ve alanında giderek daha fazla önemseniyor. Hasta ile iletişimde çok önemli olan bu etkiden daha çok istifade edebiliriz. Sanki telkinler ve ikna yöntemleri hayali iyileşmeler sağlıyormuş gibi bir yanlış algılama var. Bu yanlış daha fazla devam etmemeli. Bir hekim hangi yolu kullanırsa kullansın. Zararlı olmadıktan sonra çorbaya tuz misali de olsa yararı olan her nesne, her yöntem ve her madde kullanılabilir. Bu ilaç olabildiği gibi bazen bir sevecen umut dolu bakış olabilir. Bazen bir sırt sıvazlama bazen ise basit bir tavsiye olabilir.

Kas ve eklemlere olumlu etkileri: Akupunktur ve hacamatla sağlanan enerji dengesi ve sağlıklı enerji akımı sayesinde zindelik ve dinçlikte bariz bir artış daha başlangıçta göze çarpıyor. Kaslarda ve eklemlerde meydana getirdiği olumlu katkılar hem kasların motor gücünü artırıyor hem de kaslarda erime ve zayıflık gibi durumlar engelleniyor. Eklemlerde doğal ağrı kesicilerin ve iltihap giderici maddelerin etkisi ile gençleşme ve direnç artışı gözleniyor. Felç hastalarında aradan aylar geçmesine rağmen tedavi sonuçları olumlu ve yüz güldürücü olabiliyor. Kırık, burkulma, yaralanma ve zedelenmelerde tedavi süresi bu etkiler nedeni ile kısalıyor.

YAPTIRILAN MERKEZLERE DİKKAT!

Sağlık bakanlığımızın hacamat tedavisini belli bir disiplin ile sadece hekimler tarafından uygulanabilmesi hususunda yaptığı yoğun çalışmalar sonucu ülkemizde son yıllarda bu tedaviyi bilimsel metotlarla steril şartlarda uygulayan merkezlerimiz her geçen gün artmaktadır. Merdiven altı tabir edilen, ehil olmayan ellerde, steril olmayan ortamlarda yapılan hacamatlar bazen hastalarımıza sağlık kazandırmak şöyle dursun istenmeyen durumlarla bireylere zarar verebilmektedir. İşte, bu nedenle seçilen merkez konusunda dikkatli olunmalıdır.

Nöroloji, Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Akben

False