GeriSağlık Gürültülü iş yerlerine dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Gürültülü iş yerlerine dikkat!

Gürültülü iş yerlerine dikkat!

İş yerlerinde haftalık gürültü 87 desibeli geçmemeli!

Her iş yerinin yasal sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerlerinin ise yine yasa ve mevzuatlarla belli cezalara tabi tutulur. İş yerindeki gürültü konusu da bu sorumluluk ve yükümlülüklerden biridir. Öncelikle işyerinde çalışanların maruz kaldığı gürültü miktarı kişisel gürültü maruziyeti ölçümü yapılarak belirlenmelidir, daha sonra ölçüm sonuçlarına göre iş ekipmanının yaydığı gürültü teknik önlemlerle azaltılmalı eğer bu mümkün değilse en son önlem olarak çalışanlara uygun kulaklıklar verilmeli ve kullanım durumları denetlenmelidir.

GÜRÜLTÜ DÜZEYİ VE SÜRESİ BELİRLENMELİ

İş yerleri yetkili kuruluşlardan yardım alarak var olan gürültünün miktarı türü düzeyi ve süresi konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Gürültü kıstası şöyle olmalı:

Gündelik hayatta normal ses tonuyla konuşulduğunda yayılan gürültü yaklaşık 55-60 desibel düzeyindedir. Bir çim biçme makinesinin 10 metre yakınındayken işittiğimiz gürültü ise yaklaşık 80 desibeldir. Haftalık gürültü maruziyeti 87 desibelin üzerinde olmamalıdır. Ayrıca işyerlerindeki gürültü 80 desibelin altına düşürülmelidir. Gürültü çalışan üzerinde işitme kaybı başta olmak üzere sinir bozukluğu korku tedirginlik yorgunluk stres uykusuzluk gibi etkilere de yol açmaktadır.

Gürültülü iş yerlerine dikkat

GÜRÜLTÜYE KARŞI ÖNLEMLER ALIN

Kolay ve basit önlemlerle hem işveren hem de çalışan adına gürültü konusunda yaşanacak sıkıntıların ortadan kaldırılabilir. Gürültülü ortamda kullanılan kulak koruyucuların belirli miktarda gürültüyü emebilme seviyeleri vardır. Bazı kulaklıklar 10 desibel bazıları ise 30 desibel gürültüyü emebilme özelliğine sahiptir. Gürültülü bir ortamda manşon tipi bir kulaklık gürültüyü 30 desibel kadar düşürebilir. 100 desibel gürültü olduğunu düşünelim. Burada 30 desibel düşüren kulaklık verildiğinde gürültü düzeyi 70 desibele düşürülmüş olur. 80 desibelin altında bir düzeye düşürüldüğünde bu makuldür. Ancak 100 desibel gürültü olan bir ortamda 10 desibel düşüren kulaklık kullanıldığında bu sağlıklı sonuç vermez çünkü çalışanın maruz kaldığı gürültü miktarı 90 desibel olacaktır. 

Gürültülü iş yerlerine dikkat

Çok gürültülü ortamda çalışan insanlarda zamanla ortaya çıkan etkenlerin başında işitme kaybı gelir. Bu bir meslek hastalığı olduğu için işyeri sahibine de büyük bir yük getirir. Ayrıca çok gürültülü ortamda çalışan kişilerde stres faktörü ön plana çıkar. Bunun psiko-sosyal etkileri çok fazladır. Yoğun iş stresi altında çalışan insanlar işten eve döndüklerinde ev ortamında da gergin anların yaşanmasına neden olabilirler. Aşırı gürültü dikkat kaybı, iletişim bozuklukları da yaratır. Bir işyerine gittiğinizde o ortamın gürültü ölçümlerini isteyin.

GÜRÜLTÜ MARUZİYETİ DÜŞÜRÜLMELİ

Eğer iş yeri standardın üzerinde bir gürültü içinde ise işverene gürültünün düşürülmesi ya da çalışanın bu gürültüden en az şekilde etkilenmesi için gerekli olan kişisel korunma yollarını raporla sunar. İşveren, iş güvenlik uzmanının önerilerini hayata geçirmez gürültülü ortamda çalışan kişi sayısı baz alınarak çalışan başına yaklaşık 2.000 tl yaptırım uygulanır. İşyerinin tehlike sınıfına göre cezalar belli oranlarda artırılır. Gürültülü ortamda 100 kişilik çalışan kadrosuna sahip olan bir işyeri eğer gürültü maruziyetini önleyemezse yaklaşık 200.000 tl yaptırımla karşılaşacaktır.

  İHA

KULAKLIKLA MÜZİK DİNLEYENLERİN DİKKATİNE!

False