Güneşlenmenin sonu erken yaşlılıktır!

Yazın insanlar her zamankinden daha güzel olmak ister. Bu güzellik uğruna güneş altında her gün daha fazla kalarak yanmaya devam ederler. Oysa hayatın belki de cilvesidir ki güneş güzelliğin ve gençliğin de en büyük düşmanıdır!

Haberin Devamı

Bronzlaşma nasıl gerçekleşir?

Güneşten sonra oluşan tüm değişiklikler; pembeleşme veya bronzlaşma esasında cildin kendini güneş ışınlarından korumak için gösterdiği tepkilerdir. Ultraviyole ışınlarının saldırısı karşısında, cilt kendisini korumak için, renk hücrelerinin (melanin pigmentlerinin) sayısını arttır. Cildin rengi bu nedenle kırmızıdan-bronzluğa kadar değişen farklı tonlar alır.

Bronzlaşma vücudun güneşe verdiği tepkidir!

Bizler ayna karşısına geçip, mayomuzun bıraktığı izleri keyifle seyrederken, güneş hasarları sinsi bir şekilde ilerler. Çiller, açık ve koyu renkte lekeler, zamansız yaşlanma, cildin kolayca morarması, kılcal damar çatlamaları, varisler, siyah noktalar, kanser riski ve daha fazlası...

Güneşe bağlı yaşlanma nedir?

Haberin Devamı

Bütün bu hasarlar içinde, insanı güneşlendiğine en çok pişman edenlerinden biri, “photo-aging” yani yaşa değil, güneşe bağlı yaşlanmadır. İnsanlar, daha diri ve daha genç görünmek uğruna güneşe teslim olurken, günün birinde photo-aging’in sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaklarını tahmin edemezler. Güneşe çok fazla maruz kalındığında, deriye gerginliğini ve sıkılığını sağlayan liflerin bir kısmı dejenere olurken bir kısmı da yok olur. Bu durum cildi desteksiz bırakır ve son derece derin çizgiler meydana gelmesine, ayrıca köselemsi bir yapı oluşmasına neden olur. 

Hiç mi güneşlenmeyeceğiz?

Saat 10.00 - 15.00 arasında plajda güneşlenmemeye dikkat edin. Sabah erken saatlerde veya akşamüzeri denize girmenin keyfini çıkarın. Bunu da yaparken bol bol güneşten koruyucu sürerek kendinize en büyük iyiliği yapın. İnanın, koruma faktörü (SPF) yüksek, iyi bir güneşten koruyucu, cildiniz için en pahalı nemlendiriciden veya kırışık engelleyici kremden daha yararlıdır. Camlarının rengi koyu, UV filtreli bir güneş gözlüğü ise hem gözlerinizi katarakt tehlikesinden korur hem de tüm gözaltı kremlerinden daha etkilidir.

Otuzlu yaşlarında yüzü kırış kırış olmuş ve lekelerle dolmuş hastalar beni çok üzüyor. İnanın güneşi ben de çok seviyorum ama güneşin saat 20.00’den sonra battığı bu imtiyazlı günlerde, öğle saatlerini evde geçirip, gün batımını plajda yaşamak hem daha güvenli hem de daha keyifli olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları