GeriSağlık Güneş yanıklarına yoğurt sürmek doğru mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güneş yanıklarına yoğurt sürmek doğru mu?

Güneş yanıklarına yoğurt sürmek doğru mu?

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için dikkat edilmesi gereken noktalar…

Deniz, güneş ve kum sezonunun açılmasıyla birlikte, güneş yanıkları tehlikesi hem çocuklar hem de yetişkinler için yüzünü göstermeye başladı. Dr. Behiç Berk Kuğu, tatilcilere güneşten korunma yollarını anlattı.

Güneş ışınları, vücutta D vitaminin salgılanmasını sağlayan esas faktör olduğu için önem taşıyor. Ancak fazla ve şiddetli güneş ışığına maruz kalınması ciltte 1. dereceye kadar varabilen yanıklara neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, UVA ile UVB ışınlarına sık sık ve uzun süreli olarak maruz kalınması ‘Malign Melanom’ denilen cilt kanseri hastalığı riskini, özellikle beyaz tenli kişilerde belirgin şekilde arttırıyor. Ayrıca güneş ışığına maruz kalmaya bağlı olarak deride büller diye adlandırılan şişlikler, kızarıklıklar, su dolu cilt kabarcıkları oluşabiliyor. Bu cilt lezyonları enfeksiyon kapmaya yatkın oldukları için onları kontrol altında tutmak gerekiyor.

Yanıklara yoğurt veya diş macunu sürmeyin

Halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine, yanık bölgeye yoğurt veya diş macunu sürmek enfeksiyon riskini arttırıyor. Yanık bölgeye öncelikle soğuk kompres uygulanması tavsiye ediliyor. Kompresin ardından hekimin önereceği, yanığın acısını azaltacak anestezik kremler ile hassaslaşan bölgenin enfeksiyon kapmasını önleyecek kremler karıştırılarak sürülebilir.

Çocuklar uzun süre güneşin altında kalmamalı!

Şiddetli güneş ışınlarının özellikle çocuklar için tehlike yaratıyor. Çocukların, yaz aylarında ve özellikle güneşin dik açıyla vurduğu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekiyor. Özellikle bir yaşın altındaki çocukların öğle saatlerinde doğrudan ve uzun süreli olarak güneş ışını almaması önem taşıyor. Bir yaşından büyük çocuklar ise güneşin etkin olduğu saatlerde dışarıdaysa mutlaka kenarlı şapka takması gerekiyor. Deniz kenarında SPF’si yüksek kremler kullanılmalı. Çocukların bir saatten fazla bir süre doğrudan güneşe maruz kalmamasına da dikkat edilmeli. Açık havada yapılacak aktiviteler için sabah saatlerini seçilebilir. Ciltte oluşabilecek yanıklara yapılacak soğuk kompresin ardından krem ve pomat kullanılabilir, ancak kesinlikle doktor kontrolünde uygulanması gerekir.

False