Grip yine kapımızda!

Her yıl ayrı bir virüsle karşımıza çıkan grip bu yıl hangi virüs ile kapımızda?

Haberin Devamı

Virüsler devamlı mutasyona uğrarlar. Daha önce grip geçirmiş olsanız bile bağışıklık sisteminiz bu yılki virüsü tanıyamayabilir. Virüsler hayvan ve insan arasında konakçı değiştirirken mutasyona uğrayabildiği gibi, bir hücreye iki virüs saldırdığında birleşik bir yapı da oluşturabilirler.

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPTIRILMALI?

Grip her ülkede farklı zamanlarda olmakla birlikte genellikle Ekim - Mayıs ayları arasında salgın yapar. Aralık- Şubat ayları en sık salgınların görüldüğü zamandır. Hastalıktan korunmak için her yıl Eylül ve Ekim aylarında aşı yaptırmak gereklidir. Salgın başlamışsa aşı uygulamak için geç kalınmış değildir, hangi ayda olursa olsun yapılabilir. Bu yılın aşıları Influenza A (H1N1) Influenza A (H3N2), Influenza B virüslerine karşıdır. Virüs her sene aynı özellikleri taşımayabilir. Uzun sürede mutasyona uğrayabilir veya birden mutasyona uğrayabilir. Bu nedenle her yıl aşılanmak gerekmektedir.

Haberin Devamı

Grip yine kapımızda

Aşı olduysanız, hasta kişilerden uzak durmalı, elleri sabunla sık yıkamalıdır. Kendiniz veya çocuğunuz grip olduysa, sağlıklı insanları korumak için işe veya okula gitmeyiniz. Grip olduğunuz, influenza mikrobu ile enfekte olduğunuz saptanırsa antiviral ilaç başlanmalıdır. Osetalmivir, zamamivir, peramivir önerilen antiviral ilaçlardır.

AŞI OLAN KİŞİLER DE GRİP OLABİLİR

Grip yine kapımızda

Erken antiviral başlamanın ağır grip komplikasyonlarını önlediği saptanmıştır. İlk 48 saat içinde antiviral almak daha etkilidir ancak daha sonraki günlerde de yararı vardır. İki yaşından küçük çocuklar, 65 yaşından yaşlı kimseler, hamileler hastanede yatarak tedavi olmalıdır. Aşı olan kişiler de grip olabilir. Mikrop alındıktan sonra aşılanmış olabilirsiniz. Bu yılki aşının içinde bulunmayan bir mikrop ile grip olmuş olabilirsiniz. Yaşa ve bağışıklık sisteminin gücüne bağlı olarak da aşının koruyuculuğu değişebilir.

Haberin Devamı

GRİP KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Grip yine kapımızda

  • Grip, soğuk algınlığına göre daha ağır seyirli bir hastalıktır. 
  • Hava yolu hassasiyeti olan çocuklarda öksürük nöbetlerini ve hırıltıyı tetikleyebilir.
  • Gribin en sık görülen komplikasyonu akciğer enfeksiyonudur.
  • Bronşit veya zatürree tanısı alanların antibiyotik ile tedavi edilmesi gerekir. Kronik bir hastalığı olanlarda hastalığın seyrini ağırlaştırabilir. Örneğin kronik akciğer rahatsızlığı olanlarda veya şeker hastalığı olanlarda hastalık kontrolden çıkabilir. Nadir olmakla birlikte bademcik iltihabı, sinuzit, kulak iltihabı, menejit yapabilir.

2014-2015 döneminde Amerika Birleşik Devletlerinde Influenza A virus enfeksiyonu ile 109, Influenza B virus enfeksiyonu ile 29 çocuk hayatını kaybetmiştir. Grip tedavi edilmesine rağmen ateş devam ediyor ve belirtiler değişiyorsa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları