GeriSağlık Grip hakkında merak edilenler...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Grip hakkında merak edilenler...

Grip hakkında merak edilenler...

Grip hakkında bilmeniz gereken her şey...

Üst solunum yollarında meydana gelen viral bir hastalıktır. Influenza A, Influenza B ve Influenza C virüsleri gribe neden olur.

{hastalik-yollari}

Çok yüksek bulaşıcı özelliği sebebiyle kısa sürede büyük kitlelere yayılabilir (epidemik salgınlar). Hatta bazı durumlarda ülkeler ve kıtalar arasında dahi yayılmalar olabilir (pandemik salgınlar). Solunum yoluyla, nefes alıp verme sırasında, solunan havada asılı kalan damlacıklar yoluyla bulaşır. Kış aylarında daha sık görülür.

{hastalik-belirtileri}

Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar. Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, öksürük, kolda ve bacaklarda yaygın ağrı, halsizlik ve ateş başlıca belirtileridir. Yetişkinlerde ateşin eşlik ettiği tüm soğuk algınlığı vakalarında akla gelmesi ve ihbarı mecburi bir hastalıktır. İleri durumlarda, özellikle yaşlılarda ve altta yatan ciddi hastalığı olan gruplarda (kronik akciğer hastalıkları, kalp yetmezliği ve diyabet gibi) zatürre veya benzer bakteriyel komplikasyonlar (yan etkiler) görülebilir.

{hastalik-tedavisi}

Bu hastalık, bakteriyel bir hastalık olmadığından tedavisi antibiyotiklerle mümkün değildir. Kuluçka süresi 2-3 gündür. Kış başında uygulanacak aşı ile koruyuculuk, en azından riskli gruplarda artırılmalıdır. Hastalığı erken tespit etmek ve şikayetlere yönelik tedavi ile iyileşme sağlamak esastır. Grip için tedavide kullanılacak kesin bir ilaç henüz yoktur.

{hastalik-yontemler}

Salgınlar sırasında sık sık el yıkama, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durma, bu tür yerlerin havalandırılması ve hastalıklı bireyin iş-okul ortamından uzak tutulması büyük önem arz eder.


Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Op. Dr. Mehmet Erem

False