GeriSağlık Grip aşısı nedir, kimler grip aşısı yaptırmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Grip aşısı nedir, kimler grip aşısı yaptırmalı?

Grip aşısı nedir, kimler grip aşısı yaptırmalı?

Grip aşısı hakkında merak edilen tüm detayları öğrenelim.

Grip, diğer adıyla “influenza” viral bir hastalıktır. Vücudun direncini oldukça düşüren bu hastalığa karşı aşı olmakta fayda vardır. Peki, grip aşısı nedir, çocuklara grip aşısı yaptırılmalı mı, grip aşısı kaç yaşında yaptırılmalı, grip aşısının yan etkileri var mıdır? Merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından öğrenelim.

Grip aşısı nedir?

Grip aşısı uygulandığı insanlarda %70 ile %90 oranında gribe karşı bir bağışıklık sağlar ancak; %10 ve %30 arası kişilerde de herhangi bir etkinlik göstermeyebilir.

Çocuklara grip aşısı yaptırılmalı mı?

Ebeveynlerin merak ettiği “Gribe karşı çocuklara aşı yaptırılmalı mı?” sorusuna Pediatri Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, şu cevabı veriyor:

“6 aydan büyük bütün çocuklara yapılabilir. Ancak her bebeğe ve çocuğa yapılmalı mı konusunda tartışmalar hala sürüyor.”

Grip aşısı kaç yaşında ve ne sıklıkta yaptırılmalı?

“Grip aşısı 1 sene içinde koruyuculuğunu yitiriyor” diyen Pediatri Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, aşıdan 6-12 ay sonra koruyuculuğun %50 azaldığının altını çiziyor. Şarman, bu nedenle her sene aşının yapılması gerektiğini belirtiyor ve grip aşısının dozu konusunda şu bilgileri veriyor:

  • 6 aydan ufak bebeklere önerilmiyor.
  • 6 ay-9 yaş arası çocuklara ilk defa bu sene aşı yapılacaksa 1 ay arayla 2 kere yapılmalı. Eğer bir sene önce aşı yapıldıysa (tek doz bile olsa) bu sene de tek doz yapılması yeterli.
  • 9 yaşın üstündeki çocuklara tek doz yapılması yeterli.

Grip aşısının yan etkileri neler?

Pediatri Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, grip aşısının yer etkilerinden şu şekilde bahsediyor:

“Ülkemizde uygulanan aşılar inaktif yani canlı olmayan virüslerden oluşuyor. Bu nedenle aşının hastalık yapma riski yok. En sık yan etkisi aşı yerindeki ağrı ve hassasiyet. 2 yaşın altında aşılanmış çocuklarda %10-35 ateş olabiliyor. Daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde ise ateş çok nadir olabiliyor. Yumurtaya şiddetli alerjisi olan kişiler alerji uzmanına danışarak grip aşısı yaptırmalı. Hafif alerjisi olan kişiler aşıyı yaptırabilirler. Hafif üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenler aşıyı yaptırabilirler.”

Grip aşısı ne zaman yaptırılmalı?

Merak edilen bu sorunun yanıtını Ulusal İnfluenza Referans Laboratuarı Koordinatörü Dr. Meral Akçay Ciblak, şu şekilde veriyor:

“Grip aşısı sezonu kasım ayının başlangıcından nisan ayının sonlarına kadar uzayabiliyor. Önerilen ‘sezon’ başlamadan aşı olunmasıdır yani Ağustos ayı sonlarıdır. Çünkü grip aşısı etkinliğini gösterebilmesi için 10 - 15 gün kadar bir süre geçmesi gerekir. Salgın dön grip eminde aşı olduğunda bu süreç geçmezse bağışıklık oluşamadığı için gribe yakalanma riski olabilir.”

Kimler mutlaka grip aşısı olmalı?

“Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık otoriteleri kendi ülkelerinde ‘gribe yakalandığı zaman risk oluşturacak grupları’ belirler” diyen Ulusal İnfluenza Referans Laboratuarı Koordinatörü Dr. Meral Akçay Ciblak, grip aşısı olması gereken kişileri bilgilendiriyor:

“Diyabet, astım, kalp, tansiyon ve kronik hastalığı olan, 65 yaş üstü kişiler gripten sağlıklı kişilere oranla daha fazla etkilenecek riskli gruplar arasındadır. İşte bu kesimlerin aşılanması hem Türkiye’de hem Avrupa ülkelerinde ücretsiz uygulanıyor. Ancak bu konuda 2004 yılından bu yana yeterli başarı elde edilememiş. Yapılan anket çalışmalarında bu insanların ancak %10’nun aşılandığı saptanmış. Özellikle risk gruplarından 100 kişiden 10’u kendisine ücretsiz aşı olanağı sağlandığını bilmiyor ya da önemsemiyor. Böyle bir imkanın Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine sunulduğunun farkında bile değiller. Bu sebeple hekimlerin de bu konuyu büyük ölçüde önemsemesi, halkı bilgilendirmesi gerekiyor.”

False