Greyfurt ile birlikte ilaç alınır mı?

Turunçgiller ailesinden olan greyfurt bazı ilaç türleri ile etkileşime girebilmektedir. Bu etkileşimi hafife almamak gerekir. Bazen ciddi sağlık risklerine sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

Greyfurt meyvesi sindirim sisteminizde; kullandığınız ilacın metabolize olmasını sağlayan enzimlerle etkileşime girer. Greyfurtun etkileşime girmesi sonucunda kullandığınız ilaç vücudunuzda çok kısa veya çok uzun süre kalabilir. Eğer ilaç çok çabuk yıkılırsa, etki göstermeye vakti kalmayacağından işlevsiz olur.

Diğer yandan ilaç vücudunuzda çok uzun süre kalırsa, sağlık açısından risk oluşturabilir.

Greyfurt veya suyu ile kullandığınız ilacınızı farklı zamanlarda tüketmeniz bu etkileşimi engellememektedir. Bu yüzden hiç tüketmemelisiniz.
Ayrıca; bazı ürünler greyfurt suyu veya kendisini içerebilir. Örneğin birçok turunçgil aromalı içecek greyfurt ekstratı kullanılarak hazırlanmaktadır. Hazır paketli gıdaları tercih ederken etiketine dikkat ediniz ve dışarıda taze sıkılmış meyve suyu içeceğiniz zaman içeriğini mutlaka sorunuz.

Haberin Devamı

Greyfurt ile birlikte ilaç alınır mı

Greyfurt ile etkileşime girebilecek ilaç türleri:

• Enfeksiyona karşı kullanılan ilaçlar
• Kolesterol düşürücü bazı ilaçlar
• Tansiyon düşürücü bazı ilaçlar
• Kalp problemlerine karşı kullanılan ilaçlar
• Bazı antidepresanlar
• Organ naklinde vücudun organ reddini engelleyen ilaçlar

Yeni bir ilaca başlayacağınız zaman doktorunuza veya eczacınıza bu ilacın etkileşime girdiği besinleri mutlaka sormalısınız. Eğer böyle besinler var ise diyetinizden çıkarmalısınız.

Yazarın Tüm Yazıları