GeriSağlık Göz kapağı estetiğiyle daha genç görünmek mümkün!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Göz kapağı estetiğiyle daha genç görünmek mümkün!

Göz kapağı estetiğiyle daha genç görünmek mümkün!

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Op. Dr. İlsun Aka, göz kapağı estetiği hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Göz kapağı estetiği (blepharoplasty) üst ve alt göz kapakta oluşan torbaların cerrahi yolla giderildiği bir estetik işlemidir. Kişileri olduğundan daha yaşlı ve yorgun gösteren, hatta görme alanını bile etkileyen sarkık üst kapak ve torbalanmış alt kapağı estetik müdahale ile düzeltilir.

KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Aşağıdakilerden herhangi biri veya birkaç tanesine sahip olunması kişinin göz kapağı ameliyatı için uygun bir aday olduğunuz gösterir:

• Üst göz kapaklarının doğal olarak kapanmasında aşırı cilt oluşumu
• Üst göz kapağından sarkan gevşek deri, belki de görme bozukluğu
• Üst göz kapağının şiş görünümü, gözün yorgun görünümü
• Alt göz kapaklarının aşırı derili ve ince olup “krema kıvamında” olması
• Gözaltlarında torbalar ve siyah halkalar
• Alt göz kapağı sarkması

Genel sağlığı yerinde olan 35 yaş üstü kadın ve erkekler tarafından daha fazla tercih edilir. Ancak genetik olarak sarkık ve torbalanmış alt kapaklara sahip olan kişiler daha erken yaşlarda da ameliyat olabilirler.

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ NASIL YAPILIR?

Operasyon genellikle lokal anestezi ve sedasyon kombinasyonu altında uygulanabilir. Bu kombinasyon sayesinde hafif bir rahatsızlık ve dokunma hissine rağmen uyanık, rahatlamış bir şekilde, fakat cerrahi alanı uyuşturularak tamamen acı duyusundan uzak bir şekilde ameliyat yapılır. Estetik cerrahın ya da adayın isteği doğrultusunda ameliyat, işlem sırasında tamamen uyumayı sağlayan genel anestezi altında da yapılabilir.

Göz kapağı estetiği, ameliyatın büyüklüğüne göre genellikle 1,5 ile 2 saat arasında sürebilir. Üst kapağın doğal kıvrımdan ve alt kapağın kirpiklerinin hemen altından olmak üzere deri kesileri gerçekleştirilir. Bu kesilerden girilerek deri dokusunu alttaki kas dokusundan ayrılır. Kaslardaki gevşekliğe ve torbalara yönelik müdahale yapılır. Fazlalaşmış deri çıkartılır. Kesiler ameliyat bitiminde ince estetik dikişler yardımıyla kapatılır.

İYİLEŞME SÜRECİ NASILDIR?

Estetik operasyondan sonra göz kapağında hafif bir gerginlik hissi ve ağrı kesicilerle kolayca kontrol altına alınan bir sızlama hissi olması normaldir. Bu oluşabilecek sızılara karşı ağrı kesici ilaç, gözlerin kurumaması için suni gözyaşı veya göz merhemleri önerilebilir. Şişliklerin ve morlukların gerilemesi amacıyla birkaç gün boyunca baş yüksekte yatmak ve soğuk kompres yapılması gereken uygulamalardır. Morarmaların şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir ancak genellikle ikinci günde en yoğun seviyeye ulaşıp 10-14 gün içinde tamamen ortadan kalkarlar.

İlk birkaç hafta boyunca aşırı gözyaşı salgılanması, ışığa duyarlılık ve çift ya da bulanık görme gibi geçici değişimlerin olması muhtemeldir. Dikişler genelde bir hafta sonra alınır, kapağın şişliğinin büyük bir kısmı takip eden 10 gün içinde geçer.
Hasta memnuniyeti yüksek olan göz kapağı ameliyatları en sık uygulanan estetik cerrahi işlemlerinden biridir. Göz kapağı estetiği sonrası göz çevresi çok uzun yıllar daha genç ve estetik görünür, bakışlar daha canlı, yüz ifadesi daha enerji dolu bir görünüme kavuşabilir. Göz kapaklarındaki sarkma ve torbalardan rahatsız olan kadın ve erkekler için oldukça güvenilir ve etkili sonuçlar sağlayan bir estetik operasyondur.

False