Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Gıdı sarkmasını dert etmeyin, tedavisi var

Sık diyet ve fazla kilonun yol açtığı gıdı sarkması, kadın ve erkeklerin biyolojik yaşını ele veriyor. Hatta daha yaşlı bir ifade, imaj ortaya çıkarıyor. Peki, gıdı sarkmasının nedenleri nelerdir? Gıdı sarkması nasıl tedavi edilir?

Haberin Devamı

Toplumumuzda kadın ve erkeklerin ortalama yarısı kilolu ve fazla kilolu maalesef. Metabolizmanın yavaşladığı orta yaş ve üzerinde özellikle kadınlar, şikâyetçi oldukları bu kilolardan kurtulmak için birçok kez farklı diyet yöntemlerine başvuruyorlar. Sık sık yapılan ve sürdürülemeyen diyetler sonrasında alınan kiloların bir kısmı, vücudun çene altı ve boyun arasında kalan gıdı bölgesinde yağ dokusu olarak birikiyor. Önden ve profilden bakıldığında çene altında bazen ikinci bir çene görünümünde belirgin bir hal alıyor. İlerleyen yaşla birlikte gıdı sarkması başlıyor.

GIDI SARKMASININ KONTROL EDİLEN VE EDİLEMEYEN NEDENLERİ

Gıdı, yüzün en hassas kısımlarındandır. Derinin altındaki kas, vücudun en ince kas tabakasıdır. Bu ince kaslar, yüzdeki bazı ifade hareketlerini sağlar. Vücuttaki su dengesinin yaşlanmaya birlikte azalması gıdıda doğal bir sarkmayı tetikler. Yerçekiminin etkisi bu durumu daha da belirginleştirir. Ailede gıdı sarkması genetik bir durum ise şiddeti daha da artar. Bunlar doğal nedenlerdir. Ancak bir de dış faktörler vardır. Sık kilo alıp vermek ve alınan fazla kilolardan bir kısmının gıdıda birikmesi, hassas deri ve ince kas dokusunun esnekliğini bozar, gıdıdaki estetik kusuru pekiştirir.

Haberin Devamı

KADINLAR DAHA ŞANSSIZ

Gıdı sarkmasından kadınlar erkeklerden yaklaşık 10 yıl daha erken etkilenir. Bunun nedeni, kadınların cilt yapısının ve cilt altı dokularının erkeklerden daha ince ve hassas olmasıdır. 30 yaş ve üzeri kilolu her kadın ve erkek zaman içinde gıdı sarkması estetik sorunuyla karşı karşıya kalabilir. 40’lı ve 50’li yaşlarda sarkma iyiden iyiye kendini gösterir. Ciltte kırışıklıklar oluşur.

Estetik görünümlü ideal gıdının çeneye paralel olması beklenir. Karşıdan ve yandan bakıldığında kişinin gıdısının görünmemesi gerekmektedir.

EN DOĞRU TEDAVİ ZAMANI

Gıdı sarkmasının önüne geçmek için, gevşemenin başladığı evrede müdahale etmek gerekir. Erken yaptırılan estetik işlem hem önleyici hem daha basittir. Sarkma ihmal edilir ve zamanla artarsa cerrahi müdahaleyle sarkan doku ve cilt toparlanır.

Gıdı sarkmasını dert etmeyin, tedavisi var

Haberin Devamı

SARKMA ŞİDDETİNE GÖRE GIDI GENÇLEŞTERME OPERASYONLARI

Yüze yapılan estetik operasyonlar gıdı sarkmasında başarılı sonuçlar vermektedir. Kişiyi ortalama 5 ila 15 yaş daha genç görünüme kavuşturmaktadır. Hafif derecedeki gıdı sarkmasında lazer lipoliz ya da vaser lipo teknikleri kısa sürede sarkmayı yok ederek, pürüzsüz, gergin, sıkı ve genç bir görünüm kazandırmaktadır. Gıdı altı fazla yağ dokuları dikiş izi olmadan lazer ışınları ya da vaser lipo’daki ses dalgalarıyla parçalanarak sıvılaştırılır ve vücut tarafından emilip atılması sağlanır. Sıvılaşan yağ dokusu fazla ise vücut dışına çekilir. Ortalama 1 saatlik operasyonun ardından hasta 3 ila 5 günde işine dönebilmekte, genç gıdı görünümü yaklaşık 1 ay sonra tam olarak kendini göstermektedir. Yağ aldırma ve vücut şekillendirme yöntemleri olan lazer lipoliz veya vaser lipo’da hafif deri sarkmaları kendiliğinden toparlanır, cilt sıkılaşır ve gergin bir hal alır.

Haberin Devamı

GIDI GERME ESTETİK AMELİYATI

Sarkmanın derecesi ileri düzeydeyse gıdı germe cerrahisi ile gençleştirme yolu izlenir. Ameliyat 60 ila 120 dakikada tamamlanır. Genel anestezi altında yapılır. Çene altından birkaç santimlik kesiden işlem yapılır. Gevşemiş kas tabakasının ve derinin fazla kısmı alınır. Sarkmanın nedenlerinden olan fazla yağ dokusu gerektiği kadar çıkarılır. Kas ve cilt gergin olacak şekilde birleştirilir. Hasta 1 gün sonra taburcu edilir. Ödemin büyük ölçüde azalacağı 1 hafta sonunda gıdı bölgesindeki bandaj alınır. Dikişler estetik görünümü bozmayacak teknikle atılır. Çene altındaki yara izi 1 yıla kadar ten rengine bürünerek belirsizleşir. Tam iyileşme 3 ila 5 ay arasında gerçekleşir.

Haberin Devamı

Gıdı germe estetik operasyonu sonunda, tıpkı lazer lipoliz veya vaser lipo’daki gibi sonuçlar uzun yıllar kalıcıdır. Hastanın kilo almamaya, sık diyet yapmaktan uzak durmaya gayret etmesi gerekir. Gençleşmiş, gergin, sıkı, düz, çene altı çizgisiyle uyumlu, karşıdan ve profilden bakıldığında son derece estetik bir gıdı bölgesi elde edilmiş olur.

MİMİKLERİNİZ ETKİLENMEZ

Bu estetik işlemin, ses tellerine, konuşma kalitesine olumsuz bir etkisi söz konusu değildir. Çene altında gevşeyen fazla kasların alınması, mimik kaybı riskine yol açmamaktadır.