Gestasyonel diyabeti olanlar için 6 beslenme kuralı

Gebelik dönemi kadınlara fiziksel, biyokimyasal ve psikolojik değişiklikler getiriyor. Bu dönemde bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için çoğu besin öğesinin gereksinimi artıyor. Hamilelik döneminde beslenme hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için büyük önem taşıyor. Özellikle her 7 doğumdan 1’ inde karşılaşılan gestasyonel diyabette doğru ve bilinçli beslenme çok daha fazla önem taşıyor.

Haberin Devamı

Gestasyonel diyabet, hayatında hiç diyabet sorunu yaşamayan kadınların gebeliğin 20. haftası itibariyle belirtilerini gösteren ve doktorun tedavi uyguladığı bir sağlık sorunudur.

Gebelik öncesi BKI (beden kitle inteksi) 25kg/m2’nin üzerinde olanlar, hareketsiz yaşam biçimi sürenler, hipertansiyonu olanlar, ailede diyabet geçmişi olanlar, polikistik over sendromu bulunanlar gestasyonel diyabet için risk grubunu oluşturur.

GESTASYONEL DİYABET TEDAVİSİ VE BESLENME KURALLARI

Gestasyonel diyabeti olanlar için 6 beslenme kuralı

Gestasyonel diyabetin tedavisinde beslenme, egzersiz, insülin ve kan şekeri ölçümü mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Beslenmede yapılması gerekenler öğün içeriğinde olması gerekenler ve alışkanlıklar göz önünde tutularak kişiye özgü beslenme planlanmalıdır. Bunun dışında tüm gestasyonel diyabet tanısı konmuş kadınların ve risk grubunda olan tüm adayların beslenme konusunda dikkat etmesi gereken kuralları şöyle sıralayabiliriz;

Haberin Devamı

1- Planlı gebeliklerde BKI değeri ve beslenme alışkanlıkları kontrol altında tutulmalıdır. Gebelik öncesi BKI değeri;

  • 20-25 kg/m2 olan anne adayları 12- 15 kg,
  • 25-30 kg/m2 olan anne adayları 10- 12kg,
  • >30 kg/m2 olan anne adayları 7,5- 10 kg ağırlık kazanımı aralığında kalmalı.

2- Karbonhidrat seçimine dikkat edilmeli. Kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olan glisemik indeksi yüksek bal, pekmez, şeker, muz, incir, üzüm, dut, çikolata, beyaz unlu gıdalar, pirinç gibi karbonhidratlardan kaçınılmalı. Onun yerine posa içeriği yüksek tam buğday, bulgur, yulaf, sebzeler, elma, kuru baklagiller, esmer makarna gibi gıdalar tercih edilmeli. Tüm sebze ve meyveler iyice yıkanmalı.

3- Protein ihtiyacı her gün, düzenli olarak karşılanmalı. Süt, yoğurt, yumurta, peynir, et, balık, kuru baklagiller, badem, yer fıstığı gibi bitkisel ve hayvansal kaynaklar günlük olarak tüketilmeli.

4- Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma, çiğ köfte gibi gıdalar bu dönemde tüketilmemeli. Onun yerine sağlıklı pişirme teknikleriyle hazırlanmış az yağlı etler tercih edilmeli.

5- Ara öğünler atlanmamalı. Ara öğünün atlanmaması gerektiği kadar hangi saatte, ne tükettiğiniz de önemli. Gün içinde 2 saatten sık besin tüketilmemeli. Yani kahvaltıyı yaptıktan 1 saat sonra meyve yemek anne adayları için zararlı olacaktır. En az 2 en çok 4 saat aralıklarla ara ve ana öğünler düzenli olarak yapılmalı. Günün son öğünü ise uyumadan 2 saat önce tamamlanmış olmalı. Ayrıca ara öğünlerde karbonhidrat mutlaka protein içeren bir gıda ile birlikte tüketilmeli. Ara öğünler için alternatifler şöyle olabilir:

Haberin Devamı
  • Tam buğday ekmeği + peynir
  • Yoğurt/ süt + meyve
  • Meyve + çiğ kuruyemiş
  • Süt + yulaf ezmesi
  • Tam tahıllı kraker + ayran

6- Düzenli olarak su içilmeli. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı su, gestasyonel diyabet durumunda da günlük yaklaşık 12 bardak tamamlanacak şekilde tüketilmeli.

Yazarın Tüm Yazıları