"Geri Çekme" doğru bir doğum kontrol yöntemi midir?

Yaygın olarak bilinen adıyla “geri çekme” (Coitus interruptus) doğum kontrol yöntemleri arasında en sık kullanılan metotların başında gelir. Cinsel ilişki sırasında erkeğin penisini, orgazma ulaşmadan hemen önce vajinadan uzaklaştırması şeklinde tanımlanabilecek “geri çekme” yönteminin etkili bir doğum kontrol yöntemi olduğu inancı yaygındır.

Haberin Devamı

HAMİLE KALINMAYACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR AMA...

Geri Çekme doğru bir doğum kontrol yöntemi midir

Erkekler, sperm içeren meni sıvısını vajen içine bırakmadıkları için partnerlerinin hamile kalmayacaklarını düşünürler.Ancak “geri çekme” yöntemi etkili bir doğum kontrol yöntemi değildir. Sadece bu yöntemi kullanan her 100 kadından 22’si bir yıl içinde hamile kalacaktır. Yöntemin erkek partner tarafından son derece titizlikle kullanılması halinde bile bu oran %4 dolaylarındadır. 

GERİ ÇEKİLME HER ZAMAN MÜMKÜN OLMAYABİLİYOR

Geri Çekme doğru bir doğum kontrol yöntemi midir

Diğer doğum kontrol yöntemleriyle mukayese edildiğinde “geri çekme” metodunun başarısının bu denli düşük olmasının başlıca nedeni, orgazma yaklaşıldığında penisi vajenden çıkarmanın her zaman mümkün olmaması durumudur. Evrimsel olarak cinsellik içgüdüsü spermlerin etkili bir şekilde yumurtaya ulaşması için tasarlanmıştır ve bu nedenle orgazma yaklaşan erkeklerin pelvik taban, sırt ve bacak kaslarında istemsiz kasılmalar meydana gelir. İlişkinin heyecanıyla geri çekilmenin unutulması da çok sık karşılaşılan bir durumdur. Her seferinde doğru bir şekilde, orgazma ulaşmadan geri çekilmek, yüksek derecede bir kontrol ve farkındalık gerektirir.

ZEVK SUYUNDA AZ MİKTAR DA OLSA SPERM HÜCRELERİ BULUNDUĞUNDA HAMİLELİĞE NEDEN OLABİLİR

Geri Çekme doğru bir doğum kontrol yöntemi midir

“Geri çekme” metodunun başarısızlığını açıklayabilecek bir diğer neden de boşalma öncesi penisten gelen sıvıda da sperm hücrelerinin bulunabileceğidir. Boşalma öncesi penis ucundan gelen bu sıvı (zevk suyu) cinsel birleşme sırasında vajen içinin kayganlaşmasına yardımcı olur ve erkeğin idrar yolundaki asit ortamı dengelemeyi sağlar. Bu sıvının içinde az miktarda da olsa sperm hücreleri bulunabileceğinden, bu spermlerin yumurtaya ulaşıp hamileliğe yol açma ihtimali mevcuttur.

CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLARI ENGELLEMİYOR

Geri Çekme doğru bir doğum kontrol yöntemi midir

Bütün bu olumsuzlukların yanı sıra, “geri çekme” metodu cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını engellememektedir. Özellikle son yıllarda cep telefonlarındaki çöpçatanlık sitelerinin yaygın olarak kullanılmasına bağlı olarak cinsel yolla bulaşan hastalıkların sıklığında ciddi bir artış söz konusudur. Bu hastalıkların bir çoğu prezervatif kullanımıyla kolayca önlenebilir. Ancak cinsel yolla bulaşan virüs ve mikroplar zevk suyunda fazla miktarda bulunacağı için, “geri çekme” metodu uygulandığında bunların partnere geçişi gerçekleşmiş olacaktır.

Bütün bu dezavantajlar dikkate alındığında, “geri çekme” metodunun etkin ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi olmadığı açıktır. Çocuk sahibi olmayı düşünmeyen erkeklerin prezervatif veya vazektomi gibi doğum kontrol yöntemi tercih etmeleri daha doğru olacaktır.

Kaynak:

American Pregnancy Association
http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/can-you-get-pregnant-with-precum/
Clue Science Report
https://helloclue.com/articles/sex/can-you-get-pregnant-from-pre-cum

Yazarın Tüm Yazıları