GeriSağlık Genital siğil nedir, nasıl bulaşır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Genital siğil nedir, nasıl bulaşır?

Genital siğil nedir, nasıl bulaşır?

Aşılar, kadın ve erkekleri sık rastlanan HPV tiplerine karşı koruyor.

Genital siğil, yani human papilloma virüs (HPV), cinsel yolla bulaşan çok yaygın bir hastalıktır. Kadın ve erkekte 40 adet genital enfeksiyon oluşturan 40 adet HPV tipi vardır. Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Arsan Sir, tüm detayları ile genital siğilleri anlattı.

  • HPV'li kişilerin çoğunluğu belirti veya sağlık sorunları geliştirmez. Olguların %90'ında vücudun bağışıklık sistemi HPV'yi doğal olarak 2 yılda yok eder. Bazı HPV tipleri kadın ve erkeklerde genital siğillere neden olur.
  • Diğer HPV tipleri ise kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olur. Ayrıca az görülen, ciddi seyreden bazı kanserlere de sebep olurlar. Vulva, vajen, penis, anüs, baş-boyun (dil, bademcik, gırtlak ) kanseri gibi.
  • Genital siğil oluşturan HPV tipleri kanser oluşturan tiplerden farklıdır. HPV bulaşmış kişilerin hangisinde kanser gelişeceğini veya diğer sağlık sorunlarının olacağını önceden kestirmenin herhangi bir yolu yoktur.

Genital siğil nedir, nasıl bulaşır

HPV'YE BAĞLI SORUNLARDA BELİRTİLER

  • Genital siğiller, genellikle genital bölgede tek veya grup halinde kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar. Küçük veya geniş, kabarık veya düz ya da karnabahar görünümünde olabilirler. Muayenehane ortamında, uzman hekim tarafından gözle yapılan muayenede kolaylıkla teşhis edilebilirler.
  • Enfekte olmuş partnerle (bu kişide genital siğil olmasa bile ) cinsel temastan sonra haftalar veya aylar içinde genital siğil gelişir. Tedavi edilmezse, kendiliğinden yok olabilir, değişmeden kalabilir veya sayı ve büyüklükleri artar. Kansere dönüşmez.
  • Rahim ağzı kanseri yeterince ilerlemeden belirti vermez. Bu nedenle kadınlarda düzenli tarama yapılması gerekir. Bu taramalarda hastalığın erken bulguları saptanarak erken tedavi edilir.
  • HPV’ye bağlı diğer kanserler de yeterince ilerlemeden belirti ve bulgu vermezler. Tedavileri zordur. Bunlar, vulva, vajen, penis, anus, baş ve boyun kanserleridir.

Genital siğil nedir, nasıl bulaşır

GENİTAL SİĞİLLER NASIL BULAŞIR?

  • HPV cinsel temasla bulaşır. Çoğunlukla vajinal veya anal cinsel ilişkiyle geçer.
  • Oral seks ya da genital bölgelerin temas etmesiyle de bulaşır.
  • Sabit ve aynı cinsel partnerden de (bu kişide belirti ve bulgu olmasa da ) bulaşabilir.
  • Enfekte kişiyle cinsel temastan yıllar sonra bile bu kişide HPV bulunabilir.
  • Birçok enfekte kişi virüsü taşıdığını ve cinsel partnerine bulaştırdığını bilemez. Bu kişide birden fazla HPV tipi de barınabilir.
  • Çok nadiren, genital siğili olan gebe kadından, bebeğine doğum sırasında HPV bulaşabilir.

Genital siğil nedir, nasıl bulaşır

GENİTAL SİĞİLLEREN KORUNMA

HPV’nin bulaşma riskini azaltacak birçok yol vardır.

Aşılar, kadın ve erkekleri sık rastlanan HPV tiplerine karşı korur. Aşı 3 dozda uygulanır. İyi bir koruma için her 3 dozu da yaptırmak gerekir. İlk cinsel temastan önceki dönemde yapılan aşının koruyucu etkinliği daha fazladır.

Kadınlar: “Gardasil” denen aşı rahim ağzı kanserine neden olan çoğu HPV tiplerine karşı korur. Ayrıca birçok genital siğil yapan tiplerden de korur.13 - 26 yaş arası kişilere uygulanır. Her 3 dozu tam yapılmak koşuluyla olabilecek en erken zamanda aşılamaya başlanması önerilir.

Erkekler: “Gardasil” denen aşı erkekleri birçok genital siğil tipinden korur. 9 -26 yaş arası kişilere yapılır.

Cinsel ilişkide kondom (prezervatif) kullanmak HPV riskini azaltır. Etkin olabilmesi için cinsel temasın başlangıcından sonuna kadar kondomun çıkartılmaması gerekir. Kondom kullanımı HPV’ye bağlı hastalıkların oluşma riskini azaltır (genital siğil ve rahim ağzı kanseri gibi). Fakat kondomla kapanmayan, açıkta kalan bölgelerde bulaşma riski vardır. Yani kondom HPV’ye karşı tam bir koruma sağlamaz.

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ

Virüsün kendisini yok edecek bir tedavi yoktur. Fakat HPV’nin neden olduğu hastalıklar tedavi edilebilir.

Görünür genital siğiller: Uzman hekim tarafından kimyasal koterizasyon, elektrokoterizasyon, krioterapi gibi tedaviler uygulanabilir.

Rahim ağzı kanseri: Erken tanı ve tedaviyle sonuçlar yüz güldürücüdür. Rutin PAP testi yaptıranlarda kanser oluşmadan sorunlar saptanıp çözüm yoluna daha kolay gidilir. Korunma yöntemleri tedaviden daha önemlidir.

HPV'ye bağlı diğer kanserler: Erken tanı ve tedaviyle sonuçlar daha iyi olur.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Arsan Sir

False