Genital siğil (kondilom) hakkında bilmeniz gerekenler

Human Papilloma Virüs (HPV)’ün neden olduğu ve genital bölgede ortaya çıkan siğillere genital siğil (kondilom) denilmektedir. Genellikle cinsel ilişki ile bulaşmakta olup dünyada cinsel ilişki ile bulaşan en sık viral enfeksiyondur.

Haberin Devamı

HPV (HUMAN PAPİLLOMA VİRÜS ENFEKSİYONU) NASIL BULAŞIR?

Genital siğiller genellikle cinsel ilişki / temas ile bulaşmaktadır. Cinsel ilişki dışında, vücudun farklı bölgelerinde bulunan siğillere temas edilmesiyle de yani direkt temas yoluyla da bulaşabilmektedir. Bunun yanında nadiren havuz, havlu, tuvalet gibi ortamlardan bulaştığı da bilinmektedir. HPV enfeksiyonunun bulaşma potansiyeli oldukça yüksek olup partnerler arası bulaşma riski %50-60’dır. Genital siğiller, oral, anal ve vajinal cinsel temasla bulaşmaktadır. Bulaşma oranının yüksek olması nedeniyle cinsel olarak aktif bireylerde hayat boyu genital siğil görülme oranı yaklaşık %50’dir. Korunmasız cinsel ilişki, cinsel partner sayısının fazla olması, erken yaşta cinsel ilişki, bağışıklık sisteminin zayıf olması enfeksiyonun bulaşma riskini artıran nedenlerdir.

GENİTAL SİĞİLLER HANGİ BÖLGELERDE GÖRÜLÜR?

Dış genital bölge, vajina, serviks (rahim ağzı), perianal bölge (makat çevresi) genital siğillerin görüldüğü bölgelerdir. Bununla birlikte genital siğilleri olan kişilerde ağız içi, boğaz, burun, göz çevresinde de siğiller görülebilmektedir.

Genital siğil (kondilom) hakkında bilmeniz gerekenler

GENİTAL SİĞİL BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genital siğiller genellikle bulgu vermemekle birlikte; kaşıntı ve buna bağlı olarak kanama şikayetleri görülebilir. Genital siğiller, deriden kabarık ya da yassı, genellikle deri renginde, bazen pembe ve kahverengi tonlarında kabartılar şeklinde görülmektedir. Genital siğiller ilk ortaya çıktıklarında milimetrik boyutlarda olup, nadiren birkaç santimetreye kadar büyüyebilirler. Siğillerin ortaya çıkmasından sonra, sayısı ve boyutu artabilir, aynı kalabilir ya da kendiliğinden gerileyebilir.

GENİTAL SİĞİL NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

Genital siğiller, HPV bulaştıktan sonra en erken 3 hafta içinde ortaya çıkmaktadır. HPV bulaştıktan sonra uzun yıllar vücutta sessiz kalabilmektedir. Bazen HPV’nin bulaşması sonrasında siğilin ortaya çıkma süresi 2 yıla kadar uzayabilmektedir. HPV bulaşması sonrası herkeste genital siğil ortaya çıkmayabilir çünkü HPV kişinin immün sistemi tarafından etkisiz hale getirilmektedir.

Genital siğil (kondilom) hakkında bilmeniz gerekenler

HANGİ HPV TİPLERİ GENİTAL SİĞİLE NEDEN OLMAKTADIR?

HPV’nin 100’den fazla tipi bulunmaktadır. HPV tiplerinin bazıları genital siğile neden olurken bazıları ise kansere neden olabilmektedir. HPV, kansere yol açma potansiyeline göre düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere üç gruba ayrılır. Genital siğillere en sık görülen HPV tip 6 ve 11 neden olur. Bunlar kanser gelişimi açısından düşük riske sahiptirler.

Genital siğil (kondilom) hakkında bilmeniz gerekenler

HPV TESTİ NEDİR?

Genital siğillerin çoğu muayene ile tespit edilip tanı konulmaktadır. Ancak normal dışı görünümü olan siğillerde tanı için histopatolojik (biyopsi) inceleme yapılır. Cerrahi olarak alınan siğil patoloji bölümü tarafından değerlendirilerek tanı netleştirilir. Alınan bu doku örneğinden eş zamanlı olarak HPV tipi değerlendirilebilir. Klinik olarak siğil saptanan hastalarda serviks (rahim ağzı), kanser açısından yüksek riskli HPV tipleri, olası prekanseröz lezyon açısından smear testi ve yüksek riskli HPV varlığı açısından değerlendirilmelidir.

GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ NASIL YAPILMAKTADIR?

Genital siğil tedavisi medikal ve cerrahi tedavi olmak üzere iki şekilde olmaktadır. Medikal tedavide krem tedavisi, podofilin uygulaması ve triklor asetik asit uygulaması yapılabilir. Krem tedavisi hasta tarafından uygulanabilirken podofilin ve asit uygulaması doktor tarafından klinikte uygulanmaktadır. Krem tedavisi özellikle küçük lezyonların tedavisinde ve cerrahi sonrası siğillerin tekrar etmemesi için uygulanmaktadır. Krem ve podofilin tedavisi gebelikte uygun olmayıp gebelikte siğil tedavisinde medikal olarak asit tedavisi uygulanabilmektedir.

Cerrahi tedaviler ise kriyoterapi (dondurma), elektrokoter tedavisi (yakma) ve eksizyon (siğilin çıkarılması) şeklinde olmaktadır. Kriyoterapi ve elektrokoter uygulaması krem uygulamalarından daha etkili olup, hamilelerde de kullanılabilir. Kriyoterapi ve elektrokoter tedavisi küçük siğillere uygulanırken büyük siğillerin ise cerrahi yöntemle çıkarılması gerekebilir.

Yazarın Tüm Yazıları