Genital estetik hakkında ne biliyoruz?

Genital estetik; genital bölgede yaş, gebelik, doğum, zor doğum, enfeksiyon, yanlış epilasyon gibi bazı nedenler neticesinde meydana gelen renk, şekil ve işlev bozukluklarının düzeltilmesidir.

Haberin Devamı

Dış genital bölgenin renk değişikliğinin düzeltilmesi, labiumları küçültülme ve büyütülmesi (labioplasti / küçük dudakların büyütülmesi, büyük dudakların dolgunlaştırılması), vajenin daraltılması (vajinoplasti) olmak üzere üç grupta incelenebilir. Bunun yanında kızlık zarı tamiri (hymenoplasti) ve idrar torbası, barsak ve rahim sarkmasının düzeltilmesi de genital açıdan estetik anlamında faydası olmakla birlikte ürojinekoloji operasyonlar sınıfında değerlendirilir.

Bu yazımızda dış dudakların estetiği yani labioplastiden bahsedeceğim.

LABİOPLASTİ NEDİR?

Labioplasti, iç dudakların küçültülmesi ve düzeltilmesidir. İç dudakların büyük, sarkık veya asimetrik olması doğuştan olabileceği gibi gebelik ve doğum sonrası da gelişebilir. Sarkık, büyük veya asimetrik iç dudaklar vajinanın fazlasıyla nemli kalmasına neden olarak enfeksiyon (vajinit) ve bartolin bezi absesine neden olabilir. Ayrıca bu durumlar cinsel ilişkide zorluğa ve ağrıya da neden olabilir. Mayo ve şort gibi dar kıyafetlerin giyilmesi durumunda ağrı ve görüntü anlamında rahatsızlık hissine neden olabilir.

Haberin Devamı

LABİOPLASTİ AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Labioplasti yani küçültme ameliyatı lokal, epidural veya genel anestezi altında yapılabilir. Yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir. Bu ameliyat sonrası hasta aynı gün taburcu olabilir ve ertesi gün iş hayatına dönebilir. Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde dikişler tümüyle eriyerek hasta normal yaşamına dönebilir.

OPERASYON KİMLERE UYGULANIR?

Labium majusların dolgunlaştırılması, dış dudakların zayıf, buruşuk ve sarkık olduğu kişilere uygulanmaktadır. Bu işlemde gayet basit olup karın bölgesinden alınacak kişinin yağ dokusunun dış dudaklara enjekte edilmesi ile sağlanmaktadır. Bazen dolgu maddesi olarak doğal kişinin yağ dokusu yerine hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri de kullanılabilmektedir. İşlemden sonra hafif bir ödem ve şişlik oluşabilmekte ve birkaç gün içerisinde bu ödem azalarak dış dudaklar istenilen şekle girmektedir.

Labioplasti, labium dolgunlaştırma ve vajinoplasti ameliyatlarında en önemli nokta enfeksiyondan korunmaktır. Bunun için de operasyon sonrası  basit antibiyotik proflaksileri ile bu durum engellenmiş olur.

Haberin Devamı

AMELİYAT SONRASI CİNSEL İLİŞKİYE GİRİLEBİLİR Mİ?

Labioplasti ve dolgunlaştırma işlemleri sonrası 2-3 hafta içerisinde kontrol muayenesini takiben cinsel ilişki serbest bırakılırken vajinoplastinin sonrası yaklaşıl 1,5 aylık iyileşme süreci beklenmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları