Sertaç Sever
Sertaç Sever
Sertaç Sever

Genital bölgede uçuk çıktığında ne yapılmalı?

Dikkat, uçuklu bölgenin tahriş edilmesi ve kese yapılması şikayetleri artırabilir!

Haberin Devamı

Genital uçuk, genellikle kişinin bağışıklığının zayıfladığı zamanlarda mesela ağır bir hastalık veya yoğun bir stres sonrası kendini gösterir. Bölgede yanma, batma ve kaşıntı gibi şikayetlerle kendini belli eder. Birkaç gün sonra kabarcıklar belirir ve bölgenin özelliğine göre çok uzun süre sağlam kalmayıp soyularak geride hassas bir deri bırakırlar.

UÇUKLU BÖLGEYİ NASIL KORUMALI?

Uçuklu bölgenin tahriş edilmesi ve kese yapılması şikayetleri artırabilir. Cinsel ilişkide korunulsa bile cilt temasıyla geçtiği için bulaşma olabilir. Sıkı ve sentetik giysilerin teması rahatsızlığı artırabilir.

Genital bölgede uçuk çıktığında ne yapılmalı

TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ, TEKRARLAR MI?

Genital uçuğun tedavisi mutlaka bir dermatolog kontrolünde yapılmalıdır. Uçuğun tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar kısa sürede iyileşmesi mümkün olur. Krem ve bazı durumlarda hap ile tedavi yapılır.

Haberin Devamı

Uçuktaki en büyük problem yara iyileştikten sonra virüslerin deri sinirlerinin arka köklerinde kuluçkada kalması ve bağışıklık zayıfladığı zaman tekrar etmesidir. Özellikle ayda bir veya 2-3 haftada bir gibi sık tekrarlayan uçuk durumlarında doktorlar bazı testler isteyebilir veya sürekli hap tedavisi uygulanabilir.

Genital bölgede uçuk çıktığında ne yapılmalı

NASIL ÖNLEMLER ALINMALI?

Havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanılmaması tuvaletin kullanımından sonra özellikle klozetin kişide aktif uçuk yarası varsa dezenfekte edilmesi gerekir. Sauna, hamam gibi ortak ıslak zeminlere ise mutlaka havlu serip oturulmalıdır.

GENİTAL UÇUK TAŞIYOR MUYUM?

Bazı kan testleri ile uçuk virüsüne karşı antikorlar araştırılabilir ama asıl hassas yöntem, oluşmuş uçuk yarasının muayenede tespit edilmesidir.

Dermatoloji Uzmanı
Dr. Sertaç Sever