Genç erkeklerde sertleşme bozukluğu olur mu?

Her ne kadar sertleşme bozuklukları genellikle orta-ileri yaştaki erkeklerde görülüyorsa da, özellikle son yıllarda ereksiyon sorunu yaşayan çok fazla genç erkek ile karşılaşmaktayız.

Haberin Devamı

Eski yıllarda yapılan çalışmalar 40-70 yaş arasındaki yarısından fazlasının ereksiyon problemleri olduğunu ortaya koysa da, son yıllarda yayınlanan raporlar sertleşme bozukluğunun 40 yaş altı erkeklerde de azımsanmayacak sıklıkta görüldüğünü bildirmiştir.

Genç erkeklerde sertleşme bozukluğu olur mu

Bu çalışmalardan birinde yaklaşık 28.000 erkek değerlendirilmiş, 30’lu yaşlardaki erkeklerin %11’inde, 20’li yaşlardaki erkeklerin ise %8’inde çeşitli derecelerde sertleşme bozukluğu saptanmıştır. İsveç’te yapılan ve 18-25 yaş arasındaki 2500 erkeğin dahil olduğu bir başka araştırmada ise bu genç erkeklerin yaklaşık %30’unda bir miktar ereksiyon problemi olduğu gösterilmiştir. İtalya’da gerçekleştirilen bir diğer araştırma ise genç erkekler arasındaki sertleşme bozukluğunun giderek yaygınlaştığını, 2010 yılında 40 yaşın altındaki erkeklerde ereksiyon problemleri %5 oranında görülürken 2015’te bu oranın %15’in üzerine çıktığını kaydetmiştir.

Haberin Devamı

Genç erkeklerde sertleşme bozukluğu olur mu

GENÇ ERKEKLERDE NEDEN SERTLEŞME BOZUKLUĞU OLABİLİR?

Sertleşme bozukluğu hem fiziksel hem de psikolojik sorunlardan kaynaklanıyor olabilir ve birçok durumda bu faktörler birbiriyle etkileşmektedir. Bir çok çalışma aşağıdaki faktörlerden bir veya bir kaçının genç erkeklerde sertleşme bozukluğuna yol açabileceğini göstermiştir.

Damarsal problemler

Sert bir ereksiyon, penise iyi bir kan akımı olmasına bağlıdır. Damarlardaki plak birikimi bu akışa engel olur ve tam ereksiyon haline ulaşmayı güçleştirir.

Hormonal bozukluklar

Şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, Klinefelter sendromu gibi durumlar erektil fonksiyonu etkileyebilir.

Sinir sistemi bozuklukları

Multipl skleroz, epilepsi, omurilik yaralanması veya diğer sinir sistemi rahatsızlıkları olan erkekler sertleşme bozukluğu yaşayabilir.

İlaç yan etkileri

Antidepresanlar, ağrı kesiciler ve antipsikotikler gibi birçok ilaç erektil disfonksiyona yol açabilir.

Psikolojik ve duygusal sorunlar

Genç erkeklerde sertleşme bozukluğu olur mu

Haberin Devamı

Ereksiyon problemleri depresyon ve anksiyete problemi yaşayan erkeklerde de görülebilir. İlişkiye bağlı sorunlar da bu rahatsızlıklarda rol oynayabilir. Bu psikolojik sorunların tedavisinde kullanılan depresyon ilaçlarının bir çoğu da ereksiyon problemine yol açar.

Sigara içmek ve yasadışı uyuşturucu kullanmak

2013’te yayınlanan bir başka çalışmada, sertleşme bozukluğu problemi yaşayan gençlerin uyuşturucu madde kullanma oranlarının daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Bu maddeler beynin cinsellik sırasındaki normal işleyişini bozabilir.

Bazen bu nedenlerin birkaçı bir arada sertleşme bozukluğuna yol açar. Örneğin, diyabetli genç bir erkekte ara sıra sertleşme bozukluğu olabilir. Ancak bu kişi eşini memnun etme konusunda çok kaygılıdır ve yaşadığı stres sertleşme bozukluğunu daha da kötüleştirir.

Haberin Devamı

Genç erkeklerde sertleşme bozukluğu olur mu

SERTLEŞME BOZUKLUĞU YAŞAYAN GENÇ ERKEKLER NE YAPABİLİR?

Eğer ereksiyon ile ilgili sorun yaşanıyorsa bunun ciddiye alınması gerekir. Bir doktora başvurarak sertleşme sorununa neden olan bir hastalığın varlığı araştırılmalıdır. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapılması veya ilaç kullanılması sertleşme bozukluğunu tamamen ortadan kaldırabilir. Sertleşme bozukluğunun genç yaşta değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi bu kişilerin gelecekte daha sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmelerine yardımcı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları