Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Gece gündüz dengesi kilo artışını tetikleyebilir

Günlerin kısalması ve güneş ışınlarının azalmasının dolaylı sonuçları arasında iştahın artması ve insanların daha fazla kilo alması yer alır. Artan yağ dokuları genellikle kalıcı kilolara dönüşür. Peki, bu kilolardan kurtulmak için nasıl bir yol izlemeli? Doç. Dr. Tayfun Türkaslan açıklıyor…

Haberin Devamı

Sonbahar ve kış aylarında günlerin kısalmasıyla birlikte metabolizma yavaşlar, yaz aylarına göre daha az yararlanılan güneş ışığı insan psikolojisinde genellikle depresif ruh haline yol açar. Bu da insanları gereğinden fazla besin tüketimine yönlendirir. Aşırı beslenmeyle alınan fazla kaloriler, hareketsizlik ve yavaşlayan metabolizma ile birleşince sonbahar ve kış aylarında vücutta yağ dokusu olarak birikir.
Depresyonun belirtileri; aşırı besin tüketimi, uyuma isteği, sabahları uyanamama gibi şikâyetler şeklinde kendini gösterir. Çoklukla geçici bir rahatsızlıktır. Ancak bu sırada alınan fazla kilolar, genetik yatkınlık da söz konusu ise maalesef kalıcıdır.

DEPRESYONDA ALINAN KİLOLAR BELİNİZİ SARIYOR

Depresyonu atlatmanın ardından kişi bu kez aldığı fazla kiloları stres konusu yapabilir. Kilolu vücut şeklini kabul etmez, takıntı ve huzursuzluk kişinin mutluluğuna darbe vurabilir. Hali hazırda fazla kilo şikâyeti olanlarda ise sağlık problemleri tetiklenebilir. Fazla yağların en çok toplandığı bölgeler karın, bel ve basen çevresidir. Bu bölgelerde biriken yağ dokuları kalp damar hastalıkları için bir risk unsurudur.
Sonbahar ve kış aylarında alınan kiloların en temel özelliği kalıcı olmasıdır. Orta yaş ve üzerinde yağ hücreleri irileşme eğilimindedir. Bu da yağ kütlesinin artmasına, bölgesel estetik sorunlara neden olur. İri yağ hücreleri uzun süreli, disiplinli egzersiz ve diyetle verilebilecek yapıdadır. Yani yok edilmesi çok güçtür. Egzersiz ve diyet bırakıldığında tekrar ortaya çıkar. Beslenme alışkanlığımızda poşetli gıdalar, hazır menülerin olduğu düşünülürse, bu besinlerden alınan yüksek enerji kilo artışını sürekli kılar.

Haberin Devamı

KİLO ARTIŞINI ÖNLEMEK İÇİN ESTETİK YÖNTEMLERLE ERKEN MÜDAHALE

Günlük hareket özgürlüğünün sınırlı olduğu şehir hayatında fazla kilo sorunu hemen her evde görülebilir. Geç kalınmadan erken müdahale en etkili sonucu verir. Erken müdahalede estetik cerrahide kullanılan lazer lipoliz, vaser lipo ya da liposuction yöntemlerinden uygun olanı tercih edilir. Faz yağ dokularının deriyi henüz sarkıtmadığı durumlar, yağların yok edilmesi ve fazla kilo artışının önüne geçilmesi açısından erken müdahale için en doğru planlamayı oluşturur.

Haberin Devamı

LAZER LİPOLİZ VE VASER LİPO OPERASYONU YAĞLARI NASIL ORTADAN KALDIRIYOR?

Lazer lipoliz işlemi güçlü lazer ışınları ile vaser lipo operasyonu ise ses dalgaları ile yağ hücrelerinin zarlarını patlatarak, bölgesel yağları yok eder. Parçalanan yağ dokularının bir kısmı vücut tarafından emilerek atılır, atılamayan kısmı liposuction ile dışarı çekilerek bölgesel kalıcı zayıflama sağlanır.

Her iki işlemde de bölgesel yağlanmanın boyutuna ve sayısına göre lokal ya da genel anestezi tercih edilir. Dikiş atılmasına gerek duyulmayacak şekilde milimetrik kanüllerle deri altına girilerek yağ parçalama işlemi gerçekleştirilir. Bu estetik operasyon 15 dakika ile 1-2 saat arasında tamamlanır. Operasyon günü hasta genellikle taburcu edilir. Morluk ve şişlikler hafif düzeyde 10 güne kadar büyük ölçüde ortadan kaybolur. Günlük hayata dönme süresi çok kısadır. Hasta 1-2 gün sonra normal hayatına dönebilir. Ciltteki hafif sarkma, tekniklerin deriyi tetiklemesi ile ortadan kalkar, cilt sıkı bir görünüme kavuşur. Aşırı cilt sarkmasında, vücut şekillendirme operasyonlarına ek olarak cilt germe işlemi ile sonuca gidilir. Tam iyileşme 1 ila 1.5 ay sonra görülür.

Haberin Devamı

Hasta beslenmesine dikkat ettiği sürece yok edilen yağ hücrelerinin tekrar oluşması söz konusu değildir.