Gebelikte egzersiz yapılmalı ama nasıl?

Egzersiz veya spor, insan hayatı boyunca sağlıklı yaşamın bir parçası olarak sürekli yapılması gereken aktivitelerdir. Gebelikte egzersiz, hem anne adayının sağlıklı yaşama devamına hem de doğumun daha kolay ve rahat olmasına katkısı sağlar.

Haberin Devamı

Gebelikte egzersizin yararları şöyle sıralanabilir;

• Dolaşım ve sindirim sistemlerinin işlevlerini düzenler.
• Anne adayının kilo alımını dengede tutar.
• Vücudun dayanıklılık ve kuvvetin artırılmasına yardımcı olur.
• Doğum için gereken kas aktivitesini destekler.
• Doğum sırasındaki olası sorunların azaltılmasını sağlar.
• Gebelikte şeker hastalığı ve gebelik zehirlenmesi gibi durumların önlenmesinde etkilidir.
• Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.

GEBELİKTE HANGİ TÜR EGZERSİZLER YAPILABİLİR?

Gebelikte yürüyüş, yüzme, pilates veya yoga (gebeliğe uyarlanmış olan) ve hafif aerobik egzersizler yapılabilir.

EGZERSİZDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Egzersize başlamadan önce mutlaka doktora danışılıp onay alınmalıdır. Genellikle haftanın 5 günü, 30 dakika veya daha kısa süreyle egzersiz yapılabilir. Egzersize başlamadan önce ve bitişte en az 5 dakika ısınma ve soğuma için vakit ayrılmalıdır. Egzersiz esnasında vücut ısısının 38°C altında seyretmesine ve kalp hızının 120/dakika altında tutulmasına özen gösterilmelidir. Su kaybını önlemek için sıvı alımına dikkat edilmeli, sıcak ve nemli ortamlarda egzersiz yapılmamalıdır. Düşük şiddetteki egzersizler tercih edilmelidir. Egzersizlere gebeliğin 12 haftasından sonra başlanması gerekir ve mümkünse basit ve temel egzersizlerle başlayıp egzersiz toleransı yavaş yavaş artırılmalıdır.

Haberin Devamı

EGZERSİZE HANGİ DURUMLARDA BIRAKILMALIDIR?

Karın, kasık ağrısı, sırt ağrısı, vajinal kanama, nefes darlığı, baygınlık, çarpıntı ve yürüme güçlüğü gibi durumlardan herhangi biri olduğunda egzersize derhal son verip doktora başvurulmalıdır.

GEBELİKTE EGZERSİZİN SAKINCALI OLABİLECEĞİ DURUMLAR

Düşük ve erken doğum tehdidi durumunda, servikal yetmezlik (rahim ağzı yetmezliği) öyküsü olması, bebekte gelişme geriliği varlığında, hipertansiyon, kalp - damar ve solunum sistemi hastalıklarında, böbrek hastalığı varlığında, vajinal kanama, anemi (kansızlık), plasenta previa (bebeğin eşinin aşağıda olması) gibi durumlarda egzersiz yapılması sakıncalıdır.

Gebelikte egzersiz yararlı bir aktivitedir, egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. 

Yazarın Tüm Yazıları