Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Gebelikte sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, anne adaylarına uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Gebelikte sağlıklı beslenme hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenle gebelikte tek taraflı beslenmeden kaçınmaya, proteinlere ağırlık vererek; yağ, vitamin ve mineralleri dengeli almaya, karbonhidrat ihtiyacını sağlıklı/düşük glisemik indeksli karbonhidratlardan karşılamaya özen gösterilmelidir.

AZ VE SIK YEMEK YİYİN

Gün içerisinde az ve sık yemek yenmesi sindirim açısından daha faydalıdır. Her öğünde taze sebze (mevsiminde salata veya söğüş olarak) ve pişmiş zeytinyağlı bir sebze yemeği yemeye gayret gösterilmelidir.

Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır

GÜNDE EN AZ BİR ÖĞÜN ET, TAVUK YA DA BALIK TÜKETİN

Her öğünde bir miktar protein alınmalıdır (kahvaltıda yumurta, peynir ve öğünlerde yoğurt, ayran vb olabilir). Gebelik süresince balık, baklagiller, et ve yumurta düzenli tüketilmelidir. Günde en az bir öğün et, tavuk ya da balık tüketimi uygundur. Bunları hazırlanmasında kızartmadan ziyade haşlama, ızgara daha sağlıklıdır.

Haberin Devamı

BOL BOL SU İÇİN

Gebelikte bol su alınması faydalıdır. Günde en az 10-12 bardak su içilmesi önemlidir. Yaz aylarında bu miktar 15 bardağa kadar çıkabilir Suyun yanında maden suyu, ayran, ıhlamur- nane- kuşburnu çayı, limonata gibi içecekler tüketilebilir. Çay, kahve tüketimi kısıtlanmalı, kola gibi asitli/gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Gebelikte beslenme nasıl olmalıdır

ARA ÖĞÜNLER AKSATMAYIN

Ara öğünlerinizde sağlıklı atıştırmalıkları; hurma, gün kurusu kayısı, incir, erik gibi kuru meyveleri, çiğ badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişleri aşırıya kaçmadan tüketilebilirsiniz.

GÜNDE 2 SU BARDAĞI SÜT İÇİN

Kalsiyum kaynağı olarak, tam yağlı süt ve süt ürünlerinin bebeğin kemik gelişimini karşılamaları için yeterli miktarda alınması gerekir. Günde iki su bardağı süt içilmesi, bir küçük kase yoğurt tüketilmesi ve iki kibrit büyüklüğünde peynir yenmesi ile bu miktarda kalsiyumu alma olanağı vardır.

BOŞ KALORİ KAYNAKLARINDAN KAÇININ

Aşırı tatlı, yağlı, ağır gıdalar, kızartmalar sadece sizde gereksiz kilo alınımına neden olur. Bebeğin gelişimine katkı sağlamaz. Gebelik döneminde bunlardan özellikle uzak durmanız gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları