Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Halk arasında kulunç olarak da bilinen fibromiyalji, yaygın kas ağrılarının olduğu bir rahatsızlıktır. Vücutta 13-14 tetik noktası olduğu bilinen fibromiyalji, en sık sırt ve kalça arkasındaki bölgeleri etkiler.

Haberin Devamı

Fibromiyalji nedir Fibromiyalji belirtileri nelerdir

FİBROMİYALJİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fibromiyalji sorununda kas ağrısı bölgesel ve yaygın olabilir. Etkilediği bölgede değişik şiddetlerde kas ağrılarına sebep olur. Bu ağrılar hafif kas spazmından, gece uykusunu bozabilecek şiddetli ağrılara kadar değişiklik gösterebilir. En sık etkilediği bölgeler; her iki kürek kemiğinin iç tarafı, omuz çevresi ve kalça arkasında belin yan taraflardır. Kas ağrısının şiddetli olduğu özellikle sırt bölgesinde, ele düğüm şeklinde gelen sertlikler tipik bulgulardandır. Bu sertlikler kısmen hareketli ve ağrılıdırlar. Fibromiyalji sertlikleri kalça arkasındaki bölümde daha büyük boyutta olup, limon büyüklüğüne ulaşabilirler. Bu sertlikler kitle değil, kasın sertleşmesinden meydana gelen yapılardır. Bu nedenle MR çekilse bile normal olarak bulunacaktır.

FİBROMİYALJİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fibromiyaljinin kesin bir sebebi yoktur fakat bazı tetikleyici sebepler olabilir. Bunlar arasında spor sırasında ani kas zorlamaları, klima veya rüzgar gibi bölgesel direkt soğuğa maruz kalma gibi dış etkenler bulunmaktadır. Fibromiyaljinin ruhsal durumla da yakın bağlantısı vardır. Kadınlarda adet şiddetini arttırabilir, sıkıntılı ve zorlu çalışma şartları da fibromiyaljinin ortaya çıkmasında etkili olabilir. Fibromiyaljinin teşhisinde özel bir inceleme yöntemi yoktur. Kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemleri normal sınırlar içerisindedir. Bu nedenle fibromiyalji tanısı ancak muayene ve diğer sebeplerin ayrılmasıyla konulabilmektedir. 

Fibromiyalji nedir Fibromiyalji belirtileri nelerdir

FİBROMİYALJİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Fibromiyalji bir kas rahatsızlığı olduğu için tedavisinde kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler önemli yer tutmaktadır. Etkilenen bölgedeki spazmı çözmek için hafif masaj ve sıcak uygulaması da faydalı yöntemlerdendir. Fibromiyaljinin özellikle ruhsal sıkıntılı dönemlerde ortaya çıktığı göz önüne alındığında, uzun süren ve kas gevşetici tedaviye dirençli durumlarda anti-depresan ilaç tedavisi faydalı sonuçlar vermektedir.

İlaç tedavisinin yanında fizik tedavi, spazmı çözmek için kuru iğne tedavisi etkili yöntemlerdendir. Dirençli durumlarda ağrının yoğun olduğu ve sertliklerin bulunduğu noktalara kortizon enjeksiyonu fayda sağlayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları