Evliliklerde kıskançlık

Kıskançlık, cinsel sorunlara yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Evliliklerin en büyük düşmanlarından biri de kıskançlık. Bu duygu, sadece çiftler arasındaki iletişimi etkilemiyor; cinsel sorunlara da yol açabiliyor. Evliliklerde yaşanan kıskançlık ile ilgili tüm bilgileri, gelin Uzman Psikolojik Danışman Cem Keçe’den öğrenelim.

Evlilikte kıskananın da kıskanılanın da acı çekeceğini ifade eden Uzman Psikolojik Danışman Cem Keçe; “Kıskanmak, insanın doğasında var olan bir duygudur. Yansıtma savunma düzeneğinin bir sonucu olabilen kıskançlık, yitirilmek istenmeyen bir ilişkinin tehdit altında olduğu sanısıyla yaşanan bunaltı ve sıkıntı veren, karmaşık bir ruhsal yaşantıdır” açıklamasında bulundu.

Kıskançlık Daha Çok Kimlerde Görülüyor?

Genel olarak bakıldığında çocukluğunda ihanete uğramış, terk edilmiş, reddedilmiş, düş kırıklığına uğramış, küçük düşürülmüş ya da tecrit edilmiş kişilerin veya kendisini yetersiz ve değersiz gören ya da değerlilik duyguları dış etkilerden çok kolay etkilenen kişilerin daha kıskanç oldukları görülüyor.

Haberin Devamı

Bazen kıskançlık aşırı boyutlarda olabiliyor. Bunun altında paranoya dediğimiz rahatsızlık yatabilir. Bu rahatsızlığın ciddi boyutları vardır ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu derece yoğun yaşanmayan, hastalık sınıfına koymadığımız ama evliliğin ahengini bozan kıskançlıkların çoğu, kişinin sevdiği insanı kaybetme korkusunun ve kendine olan güvensizliğinin sonucudur.

Kıskanan da Kıskanılan da İlişkide Mutsuz Oluyor

Kıskançlıkla birlikte çoğu zaman öfke, değersizlik, mutsuzluk, yalnızlık ve çaresizlik gibi duygular yaşanır. Günlük yaşamda kıskançlık yaşayan kişilerin pek çoğunun yaşadıkları bu duygu ile baş edemedikleri; kıskandıkları eş ya da sevgili ile ilişkilerinin bozulduğu ve ilişkilerinin eski güzelliğini yitirdiği görülmektedir. Kıskanılan kişinin kendisini kapana kısılmış hissetmesi ile beraber kıskanan kişi de yoğun acı çeker. Kıskanan kişi huzursuz, mutsuz, sürekli karşısındakini suçlar bir ruh halindedir, eşini devamlı kontrol eder, takip eder, onun yaşantısını sınırlar ve baskı oluşturarak onu kaybetmeyeceğini düşünebilir.

Haberin Devamı

Kıskanan kişi ilişkiyi korumak ve geliştirmek için olumlu çaba harcamak yerine gizli gizli öç alarak, küserek, ilişkiyi keserek ya da tehdit ederek, zor kullanarak ve kaba kuvvete başvurarak amacına ulaşmaya çalışabilir. Bu tutumlar kıskanılanı da kıskanandan uzaklaştırır. Kıskançlığın ölçüsü artıkça olumsuz etkisi de artar ve sağlıksız davranışlara sebep olabilir.

Kıskançlıklarla zedelenen evlilik ilişkisinde sevgi, saygı ve güven azalmaya başladığı için cinsel yaşam da sekteye uğrayabilir ve en sık kadınlarda cinsel isteksizlik ve orgazm sorunları, erkekte ise sertleşme sorunları ve erken boşalma görülür ve ilişki içinden çıkılmaz bir hal alabilir.  

Yazarın Tüm Yazıları